Rekrytoinnista yrityksen kilpailuvaltti – lue rekrytoijan 7 käskyä

15.8.2013 Kuvat: iStockphoto

Mihin asioihin rekrytoijan kannattaa kiinnittää huomiota ja miten osaavien työntekijöiden palkkaamisessa onnistutaan? Lue alta ammattilaisten vinkit.

1. Sinä työnantajana – miten erottaudut?

Työntekijät etsivät nykyään yhä useammin työpaikkaa, jonka arvoihin he voivat samaistua ja jossa he voivat kokea tekevänsä merkityksellistä työtä. Reilun työnantajan maine kantaa pitkälle: ratkaiseva tekijä hakijoiden mielissä voi olla vaikkapa tieto siitä, että työnantaja huolehtii tasapainosta työn ja vapaa-ajan välillä. Muista tuoda aina esiin yrityksen valttikortit: kiinnostavat asiakasprojektit, hyvät kehittymismahdollisuudet, erinomaiset henkilöstöedut tai vaikkapa pienen yrityksen ketteryys.

2. Rekrytointiprosessi – suunnittele huolella

Nykyisin yritykset tarvitsevat yhä useammin hyvin tarkkaan määriteltyä erityisosaamista. Käy siis rekrytointiprosessisi läpi huolellisesti: mistä löydät juuri kyseisen alan ammattilaiset ja miten motivoit heidät hakemaan paikkaa? Suunnitelmallisuus auttaa sinua myös vetämään prosessin tehokkaasti läpi, sillä liian pitkälle venyvän prosessin aikana huipputyyppisi saattaa löytää toisen työpaikan.

3. Haettava toimenkuva – määrittele selkeästi mutta älä jumiudu

Avoinna olevan tehtävän selkeä määrittely helpottaa keskustelua hakijan kanssa. Mieti kuitenkin jo rekrytointivaiheessa koko organisaation rakennetta, hakijan tulevaa tiimiä ja tulevaisuuden kehityssuuntaa. Millaiset työtavat ja toimintakulttuuri hakijan pitäisi omaksua; tuoko hän persoonana myös variaatiota tiimin työntekijärooleihin? Entä millaisessa asemassa näet hänet kahden vuoden päästä?

4. Kanavat – etsi työntekijäsi oikeasta paikasta

Rekrytointimediat ovat pirstaloituneet. Kesätyöntekijää pelifirmaan kannattaa todennäköisesti etsiä eri paikasta kuin ammattitaitosta ja kokenutta putkimiestä. Arvioi sosiaalisen median ja mobiilikanavien mahdollisuudet lehti-ilmoitusten rinnalla. Esimerkiksi tietotyöläisten ja asiantuntijoiden rekrytoinnissa verkon LinkedIn-palvelu on osoittautunut tehokkaaksi vaihtoehdoksi.

5. Ilmoitus – mitä sinä tarjoat hakijalle?

Tee hyvä ilmoitus, ja tuo jo siinä esiin, miksi juuri teillä kannattaa olla töissä. Kerro, miten teillä huolehditaan työntekijöistä ja mitä lisäarvoa työpaikka tuo hakijalle. Ilmoituksen tyylin kautta voit viestiä sitä, miten yrityksessänne toimintaan ja millainen organisaatiokulttuurinne on.

6. Valintaprosessi – luota intuitioon

Ota haastatteluihin mukaan vähintään kaksi haastattelijaa, jotta valinta ei perustu vain yhden ihmisen arvioon. Omaan intuitioon henkilön sopivuudesta kannattaa kuitenkin luottaa. Älä unohda lopussa niitäkään hakijoita, joita et ota prosessissa pidemmälle mukaan. Kaikki rekrytointiviestintä rakentaa työnantajamielikuvaa, ja sosiaalisessa mediassa huonot kokemukset leviävät helposti.

7. Löysit oikean ihmisen – haluaako hän sinut?

Kun olet löytänyt tehtävään sopivan henkilön, on työsopimuksesta vielä päästävä yhteisymmärrykseen. Hyvällä hakijalla voi olla toinenkin vaihtoehto tai ehkä ajatuksenne tulevasta palkkatasosta eivät kohtaa. Mieti tällöin, mikä juuri tätä hakijaa motivoi. Tuo esiin, mitä muita etuja ja mahdollisuuksia yrityksesi tarjoaa. Hakijaa kiinnostaa, millaiset uudet haasteet häntä odottavat ja millainen maailma yrityksenne kautta avautuu.

Vinkkejä juttua varten antoivat

HR Partner Lauramaija Järvenpää, Tieto
Rekrytointikonsultti Milla Kansonen, Psycon
Henkilöstöasiantuntija Anne Karvonen, Mandatum Life

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä