Mether-Borgström, Ernst - Keskitalvi (1987)

Katsoja viimeistelee teoksen

13.10.2017 Laura Friman Kuvat: Sammon kokoelma/Rauno Träskelin

Sammon kokoelma vie löytöretkelle suomalaisen kuvataiteen historiaan. Kokoelman helmet nostetaan pian esille Helsingin Taidehallissa.

”Sammon taidekokoelman alkuperäinen tarkoitus oli tuoda kuvataide henkilökunnan näkyville, elävöittää kaavamaista konttorimaailmaa ja lisätä henkilöstön hyvinvointia. Kokoelman kerääminen aloitettiin 1970-luvun alussa, jolloin yhtiön henkilöstöstä koostettiin taidetoimikunta.

Henkilökunnan rooli oli keskeinen, vaikka toimikunnassa oli mukana myös merkittävä ulkopuolinen asiantuntija, Erik Bergh. Toimitusjohtaja istui rahakirstun päällä, mutta toimikunta sai vapaat kädet teosten valitsemiseen.

Liityin toimikuntaan 1980-luvun alussa. Haalimme teoksia vierailemalla taiteilijoiden ateljeissa. Olennaista on, että emme olleet kiinnostuneita ainoastaan tunnetuista taiteilijoista, vaan tuntemattomammistakin tekijöistä. Meillä ei ollut määrättyä suuntaa, vaan luotimme intuitioomme. Se, että emme olleet ammattilaisia, saattoi olla jopa vahvuus.

Meillä ei ollut määrättyä suuntaa, vaan luotimme intuitioomme.

Hankintamme jakoivat mielipiteitä. Esimerkiksi naivisti Alpo Jaakolan kädenjälki ei ollut kaikkien mieleen. Eräs turkulainen työntekijä ilmoitti, että ellei Jaakolan taulu lähde konttorin seinältä, hän lähtee itse.

Kun vahinkovakuutusyhtiö Kansa ja Sampo fuusioituivat 1990-luvun puolivälissä, Kansan ei-esittävän kuvataiteen kokoelma siirtyi kaupan mukana. On harvinaista saada kokonainen kokoelma haltuunsa. Se oli kova juttu, vaikka kaikki eivät sitä ymmärtäneet.

Suomalaiset ovat tykästyneet realistiseen, romanttiseen kuvataiteeseen. Ei-esittävää taidetta kommentoidaan usein pilkallisella ”Minäkin osaisin tehdä tuon” -tyylillä.

Sammon kokoelmaan on kuitenkin kerätty rohkeasti myös riskialttiimpia teoksia. Kun hankin kokoelmaan 50-lukulaisen Husqvarnan ruohonleikkurin, jonka taiteilija oli lehtikullannut, minulle povattiin vitsikkäästi jopa potkuja.

Leikkuri asetettiin Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun kulmassa olevan Sammon konttorin ikkunaerkkeriin, ja se keräsi paljon kiitosta ja kehuja. Silloin minun teki mieli näyttää epäilijöille pitkää nenää.

Taidekokoelman kerääminen vaatii itsevarmuutta ja ennakkoluulottomuutta. Pintapuolinen katselu ei riitä: taiteen sanoma pitää tajuta. Valokuvantarkka realismi ei ole kiinnostavaa, ellei taustalla ole taiteilijan hoksausta. Taideteos ei myöskään ole sisustuselementti, joka valitaan sohvan värin perusteella.

Työn ja sen katsojan välille pitää syntyä vuoropuhelu. Katsoja viimeistelee aina teoksen ja rakentaa sen mielessään loppuun.”

Kuvataiteilija Rauno Luttinen

 

Lue koko artikkeli Taideaarteiden äärellä.

Taiteen henki

Sammon laajaa taidekokoelmaa esittelevä Taiteen henki nähdään Helsingin Taidehallissa 25.11.–31.12.2017

Taiteen henki on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kattava kokoelma pitää sisällään noin 1000 teosta, joista näyttelyn kuraattorina toimiva taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on koonnut noin 120 teoksen katsauksen kotimaisen taiteen tarinaan 1820-luvulta 1990-luvulle.

Sammon taidekokoelman tuo suuren yleisön nähtäville tytäryhtiö Mandatum Life sekä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.

www.taiteenhenki.fi

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä