Ratkaisija: Varmista avopuolison taloudellinen turva

21.3.2014 Iina Thieulon

Monet pariskunnat elävät tänä päivänä avoliitossa, ja esimerkiksi uusperheiden vanhemmista vain puolet menee naimisiin. Avoliitto on taloudellisesta näkökulmasta riski, jos avopuolisoilla on merkittävät varallisuus- tai tuloerot tai jos avoparin yhteinen asunto on vain toisen puolison nimissä.

Ongelma: Avio-oikeudella tasataan aviopuolisoiden varat avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison jäädessä leskeksi, mutta avopuolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Avopuolisolla ei ole myöskään lakiin perustuvaa perintöoikeutta eikä lakiin perustuvaa asumisoikeutta edesmenneen puolison omistamaan, yhteisessä käytössä olleeseen asuntoon. Avopuoliso ei ole oikeutettu myöskään leskeneläkkeeseen. Erityisen kiperään tilanteeseen joutuu vähemmän omistava ja ansaitseva leski.

Ratkaisu: Avio- ja perintöoikeuden puuttuminen on korjattavissa testamentilla ja vakuutusten edunsaajamääräyksillä, joilla parannetaan lesken taloudellista turvaa. Asumisoikeuden jatkumisen vuoksi on hyvä tehdä käyttöoikeustestamentti, joka takaa leskelle määräaikaisen tai elinikäisen asumisoikeuden pariskunnan yhteiseen kotiin. Testamentissa tulisi olla määräykset myös siitä, miten vastuu asunnon korjauskuluista jaetaan lesken ja perillisten kesken. Myös leskeneläkettä vastaava taloudellinen turva kannattaa paikata testamentilla tai vakuutuksilla.

Ongelman ratkaisi Mandatum Lifen Senior Legal Counsel Seppo Mikkola

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä