Historiallisen voimakas käänne: raha hakeutuu nyt osakkeisiin

12.1.2017 Kuvat: Tomi Parkkonen

USA:n presidentinvaalien tulos siivitti riskinottohalukkuuden nousuun loppuvuodesta, kun odotukset elvyttävästä talouspolitiikasta ja verotuksen keventämisestä USA:ssa tukivat osakkeita. Marras–joulukuussa nähtiinkin historiallisen voimakas käänne rahavirroissa: Yhdysvalloissa varoja hakeutui yli 90 miljardin dollarin edestä osakerahastoihin ja ETF:iin.

”Rahavirrat kääntyivät vihdoin koroista osakkeisiin. Käännettä on odotettu pitkään: sytykkeenä toimi markkinoiden lopulta positiivinen reaktio USA:n presidentinvaalien tulokseen”, sanoo Mandatum Lifen osakejohtaja Janne Holtari.

”Viimeinen sysäys rahavirtojen siirtymiselle pois koroista oli, kun korkosijoittajat alkoivat menettää varojaan korkotason nousun seurauksena. Vaikka korkoriski on tiedostettu, vasta tappiot saivat varat liikkeelle”, Holtari jatkaa. Pienikin nytkähdys korkotasossa voi näkyä merkittävänä tappiona sijoittajan salkussa. Korkotason noustessa korkosijoituksen arvo laskee.

Vaikka esimerkiksi USA:n S&P 500 -osakeindeksi on noussut vuoden mittaan, käänne koroista osakkeisiin on alkanut toden teolla vasta viime kuukausien aikana.

”Myös suurissa eurooppalaisissa yrityksissä nähdään vihdoin kurssinousua. Nyt tuntuu, että talouden indikaattorit menevät oikeaan suuntaan.”

"Nyt pidempään paineessa olleet pankkisektori ja raaka-aineet houkuttelevat puoleensa sijoitusvarallisuutta"

Holtarin mukaan käänne on ollut voimakkain juuri Yhdysvalloissa.

”Uskoisin, että Eurooppa ja kehittyvät markkinat hyötyvät seuraavassa aallossa. Arvostustasot USA:ssa ovat alkaneet nousta jo suhteellisen korkeiksi”, Holtari sanoo.

”Alkuvuoteen lähdetään hyvin houkuttelevista lähtökohdista”, Holtari summaa.

Toimialaerot voimistuvat

Samalla matalan hintaheilunnan osakkeet ovat kärsineet viime aikoina. Rauhallisesti käyttäytyneet osakkeet ovat olleet sijoittajien suosiossa varsinkin korkotason laskiessa.

”Nyt pidempään paineessa olleet pankkisektori ja raaka-aineet houkuttelevat puoleensa sijoitusvarallisuutta.”

Holtarin mukaan inflaatio-odotukset ovat tärkeitä osakkeiden nousun kannalta. Siksi myös keskuspankkipolitiikka tulee olemaan jatkossakin merkittävässä roolissa osakemarkkinoiden pärjäämisessä.

”Inflaatio on polkenut paikallaan pitkään, mutta nyt nousua nähdään vähän joka puolella maailmaa. Inflaatio-odotusten nousu tukee riskinottohalukkuutta ja yritysten kasvumahdollisuuksia merkittävästi.”

Myös Suomessa talouskasvunäkymät ovat vihdoin kirkastuneet.

”Kehittyvien markkinoiden pärjääminen on tärkeää eurooppalaisille yrityksille, ja niin ikään myös pohjoismaisille ja suomalaisille yrityksille. Jopa noin kolmannes eurooppalaisten yritysten liikevaihdosta tulee kehittyviltä markkinoilta.”

Varsinkin pienet ja keskisuuret yhtiöt USA:ssa ovat nousseet merkittävästi. Holtari pitää arvostustasoja kuitenkin jo melko vaativina.

”USA:n pienissä ja keskisuurissa yrityksissä P/E on 25–30 tason luokkaa. Eurooppalaisissa pienissä ja keskisuurissa liiketoiminnan kasvu on samaa luokkaa, mutta P/E vain 15 luokkaa. Nousuvaraa kyllä löytyy Euroopasta.”

Holtarin vinkki sijoittajalle on uuteen osakevuoteen lähdettäessä sama kuin viime vuonna.

”Markkinoilla on aina epävarmuutta ja viime vuosina poliittiset riskit ovat nostaneet epävarmuutta pintaan nopeastikin. Sijoittajan on pystyttävä hyödyntämään markkinalaskut. Viime vuonna parhaiten pärjäsivät ne, jotka pystyivät lisäämään osakepainoa markkinahermoilujen aikana. Hyvät yritykset ovat hyviä yrityksiä vielä erilaisten vaalitulostenkin jälkeenkin”, Holtari summaa.

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä