Raha tuo vastuuta ja vastuu tuo rahaa

2.10.2015 Petri Niemisvirta Kuvat: Tomi Parkkonen

Marras–joulukuussa järjestettävän Pariisin ilmastokokouksen tavoitteena on sopimus, jolla sovitaan maailman kasvihuonekaasupäästöjen merkittävästä vähentämisestä vuoden 2020 jälkeen. Toivon, että tavoitteeseen päästään.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat monimuotoisia. Se on esimerkiksi voimistanut aikamme vaikeimpia inhimillisiä katastrofeja, kuten Syyrian sotaa.

Syyrian pohjoisosaa koetteli vuosina 2006–2010 historian pahin kuivuus, jonka vuoksi 75 prosenttia maatiloista menetti satonsa ja karjansa. Ruoan ja elinkeinon puutteen seurauksena 1,5 miljoonaa ihmistä muutti maalta kaupunkeihin, joissa tyytymättömyys hallintoon johti protesteihin ja yhteenottoihin. Kriisin seuraukset näkyvät nyt myös Euroopassa. Tämänhetkinen pakolaiskriisi saattaa olla vasta alkua, jos tulvat tai äärimmäinen kuivuus yleistyvät entisestään ja mullistavat jo valmiiksi köyhien alueiden elinoloja.

Ilmastonmuutos tapahtuu tässä ja nyt, vaikka puhumme siitä usein osana tulevaisuutta. Emme välttämättä osaa ennakoida, kuinka monisyisiä vaikutuksia ilmaston muuttumisella on tämänhetkiseen elämäntapaamme. Siksi sijoittajan on oltava tietoinen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, joka on riski myös taloudelle.

Pääoma liikkuu nyt ripeästi tuoton perässä kohti vastuullisempia kohteita. Sijoitusmarkkinoilla on käynnissä voimakas liike, jota vauhdittaa suurten institutionaalisten sijoittajien esimerkki siirtää omistuksia pois ison hiilijalanjäljen yrityksistä. Esimerkiksi Norjan valtion jättimäisen eläkerahaston omistusten arvo on lähes 800 miljardia euroa. Kesäkuussa 2015 rahasto ilmoitti, ettei se sijoita enää yhtiöihin, joiden voitoista yli 30 prosenttia syntyy hiilen tuotannosta.

 

 

”Vastuullinen sijoitus on helppo päätös.”

Vastuulliset sijoitustuotteet eivät ole uusi idea. Kilpailukykyisen tuoton saaminen niistä sen sijaan on. Global Sustainable Investment Review kertoo vastuullisen sijoittamisen varojen kasvaneen kahdessa vuodessa 60 prosenttia ja ylittäneen jo 21 biljoonaa dollaria. Tämä kertoo sijoittajien vallasta: meillä on mahdollisuus tehdä maapallosta parempi paikka valitsemalla vastuullisempia sijoituskohteita.

 

On vaikea sanoa, ohjaako rahavirtoja halu parantaa maailmaa vai tehdä rahaa. MSCI World Low Carbon Leaders -indeksi tuotti vuoden 2010 lokakuun ja tämän vuoden elokuun välillä lähes neljä prosenttiyksikköä paremmin kuin yksi maailman seuratuimmista indekseistä, MSCI World. Se ei ehkä ole tae tuleville vuosille, mutta antaa viitteitä siitä, että vastuullinen sijoittaminen ei ole pelkästään hyvän asian edistämistä vaan tuottavaa sijoitustoimintaa.

 

Uskon jokaisen sijoittajan valitsevan vastuullisen kohteen rahoilleen, jos tuotto-odotus on kohdallaan. Vastuullisesti toimivat yritykset toimivat tulevaisuuden ehdoilla jo nyt, ja niin tekee järkevä sijoittajakin. Vastuullinen sijoitus ei ole vain viisas valinta, se on helppo päätös. Voittajia ovat kaikki: sijoittaja, ilmasto ja tulevat sukupolvet.

 

Kirjoittaja on Mandatum Lifen toimitusjohtaja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä