Raha palaa vauhdilla Eurooppaan

12.3.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Alkuvuodesta markkinoilla on vallinnut yksi selkeä trendi: rahavirrat ovat kääntyneet kohti Eurooppaa ja tarkemmin kohti mantereen osakemarkkinoita. Hyvä osakekurssien kehitys Euroopassa on saanut vauhtia voimakkaasti heikentyneestä eurosta. Mandatum Lifen salkunhoitaja Janne Holtari kuvaa alkuvuoden nopeaa kurssinousua 'ketsuppipullo'-ilmiöksi.

"Kiinniottoa suhteessa esimerkiksi Yhdysvaltoihin on odotettu pitkään ja nyt Eurooppa on vihdoin saanut tarvitsemansa alkusysäyksen. Alkuvuodesta Eurooppaan on virrannut varoja 30 miljardin euron edestä", Holtari taustoittaa.

Eurooppa elpyy ennen kaikkea vahvojen yritysten johdolla. Tällä hetkellä Euroopan suurimmalta 600 yhtiöltä (Stoxx 600 -indeksi) odotetaan yli 10 %:n tuloskasvua vuodelle 2015.

"Myös euromaissa näkyy piristymisen merkkejä. Jos Saksan 2 % talouskasvuodotus toteutuu, sillä on merkittävä vaikutus Euroopalle", Holtari korostaa.

Yhdellä eurolla yksi dollari?

Euroopan kehitys suhteessa Yhdysvaltoihin on ollut alkuvuodesta voimakasta. Stoxx 600 -indeksi Euroopassa on noussut jo +13,8 % tänä vuonna, kun samaan aikaan S&P 500 -indeksi on laskenut -0,7 % dollareissa. Heikentynyt euro siivittää euroalueen osakemarkkinoita niin liikevaihdon kuin tuloskasvunkin osalta pidemmällä aikavälillä.

"Eurolla on edellytyksiä heiketä vielä lisää."

"Eurolla on edellytyksiä heiketä vielä lisää. Emme pidä mahdottomana, että euro menisi pariteettiin Euroopan keskuspankin elvytyksen seurauksena", Holtari pohtii. Pariteetissa valuuttojen arvo on sama, eli yhdellä eurolla saisi yhden dollarin.

Vastaavasti Yhdysvalloissa dollarin voimistuminen on johtanut tuloskasvuodotuksien laskuun. Vahvistunut dollari ei tuo pelkästään valuuttaetua Euroopalle, vaan luo myös mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia yritysostojen kautta.

"Euroopassa on paljon houkuttelevasti hinnoiteltuja yrityksiä, jotka kiinnostavat suuria amerikkalaisyrityksiä. Ne haluavat käyttää vahvistunutta dollaria hyödyksi. Se voisi antaa piristysruiskeen mm. pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka ovat usein yrityskauppojen kohteena", Holtari kertoo.

Pienet ja keskisuuret yritykset alkuvuoden voittajia

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat olleet alkuvuoden parhaita sijoituksia. Pieni tai keskisuuri yhtiö Euroopassa on suomalaisittain katsottuna suuri: markkina-arvoltaan noin 1–4 miljardin eurooppalaiset pienet ja keskisuuret yhtiöt ovat esimerkiksi Amerin tai Huhtamäen kokoluokkaa.

"Pienet ja keskisuuret eurooppalaiset yritykset ovat kiinnostavia, sillä niistä löytyy niitä todellisia kruunun jalokiviä."

"Pienet ja keskisuuret yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla eivätkä siten ole riippuvaisia pelkästään Euroopan talouskehityksestä. Otolliset olosuhteet ovat kuitenkin johtaneet kovaan nousuun näissä yhtiöissä. Esimerkiksi European Small & Mid Cap -sijoituskorimme nousi tammi–helmikuun aikana yli 19 prosenttia", Holtari kertoo.

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat myös vikkeliä kasvattamaan liiketoimintojaan ja ovat muutenkin alati liikkeessä.

"Investoinnit, listautumiset ja yrityskaupat pitävät näitä yrityksiä jatkuvasti liikkeessä, joten taustatutkimusta ei voi koskaan olla liikaa."

Tavalliselle sijoittajalle Holtarin kuvailemat yritykset ovat usein tuntemattomia.

"Salkunhoitajalle pienet ja keskisuuret eurooppalaiset yritykset ovat kiinnostavia, sillä niistä löytyy niitä todellisia kruunun jalokiviä", Holtari summaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä