Pysy hereillä

27.3.2015 Risto Honkanen Kuvat: Tommi Vallisto

Tuskin kukaan haluaisi työskennellä yrityksessä, jossa ei ole liiketoimintasuunnitelmaa tai strategiaa. Harva haluaisi laittaa jälkikasvuaan kouluun, jossa ei noudateta minkäänlaista opetussuunnitelmaa.

Vaadimme ja arvostamme suunnitelmallisuutta melkein kaikilla elämänalueilla, mutta oman talouden kanssa on välillä niin ja näin. Oletamme, että asiat järjestyvät jollain tavalla.

Mutta on ikävää aloittaa esimerkiksi eläkevuotensa pahanpäiväisellä säikähdyksellä.

Suomessa toteutetaan vuonna 2017 työeläkejärjestelmän uudistus, jonka tarkoituksena on vähentää väestön ikääntymisestä johtuvaa kestävyysvajetta ja pienentää yhteiskunnan kustannuksia. Pyrkimyksenä on kasvattaa tulevien ikäluokkien keskieläkettä kaikilla koulutustasoilla ja pienentää samalla työeläkemaksujen nousupainetta.

Keskieläketilasto kertoo kuitenkin yksilötasolla hyvin vähän. Onko mahdollista, että työurasi pitenee mutta eläkkeesi pienenee silti 10 prosenttia? Kannattaa olla hereillä ja ottaa eläkkeestä selvää.

Kestävyysvajeen pienentäminen vähentää julkisen sektorin kustannuksia ja tulonsiirtoja yksityisille kansalaisille. Eläkelupauksia on noin 600 miljardin edestä mutta varallisuutta alle kolmannes siitä. Loput, reilusti yli 400 miljardia, ovat tulevia, minun ja sinun lasten ja lastenlasten maksuja.

"Nyt kannattaa istua alas ja tehdä loppuelämän taloussuunnitelma."

Mandatum Lifen tavoitteena on tulkita yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia niin, että voimme auttaa yksilöitä ja yrityksiä löytämään viisaat tavat toimia. Omaehtoinen varautuminen eläkeaikaan on jatkossa entistä tärkeämpää. Taustalla on kysymys yksityisen ja julkisen rahoituksen rajanvedosta. Yksilön on entistä tärkeämpää ottaa itsestään vastuu finanssitoimijana.

Finanssialan keskusliitto julkaisi viime vuonna kattavan tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta vakuutuksiin. Tutkimus osoitti, että 80 prosenttia suomalaisista pitää vapaaehtoisia vakuutuksia välttämättöminä sosiaaliturvan täydentäjinä, vaikka Suomessa yhteiskunta tarjoaa useille hyvän turvaverkon. Moni arvioi, että vakava sairastuminen, työkyvyttömyys tai kuolema on niin iso riski omalle tai perheen taloudelle, että lisävakuutus on tarpeen. Jokainen voi vaikuttaa oman toimeentulonsa riittävyyteen myös eläkkeellä. Säästämällä eläkeaikaa varten voi parantaa elintasoa tai halutessaan aikaistaa eläkkeelle jäämistä ennen lakisääteistä ikää.

Nyt kannattaa siis istua alas ja tehdä loppuelämän taloussuunnitelma. Yllätyksiä ei tule, jos niihin on varautunut. Fokus voimaannuttaa. Fiksu ei rajaa suunnitelmaa vain itseensä. Viimeistään elämän ehtoopuolella kannattaa selvittää, millaiset seuraamukset omaisuudesta jää jälkipolville. Talo pääkaupunkiseudulla ja kesämökki voivat olla miljoonan euron arvoisia. Niistä koituva perintövero voi olla 160 000 euroa, joka pitää maksaa yleensä 6–12 kuukauden sisällä edun saamisesta. Se on iso summa kenelle tahansa.

Elämää – ja eläkettä – ei kannata jättää sattuman varaan.  tieto lisää turvaa ja antaa aikaa varautua tulevaan. Tänään on hyvä päivä ottaa vastuu loppuelämän onnesta.

Risto Honkanen
Kirjoittaja on Mandatum Lifen johtaja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä