Minna Parikka: Onnistuminen ei ole taideprojekti

5.11.2018 Anna Väre Kuvat: Evelin Kask

Maaginen on hetki, jolloin oivallus palkitaan ja tietää intuitionsa osuneen oikeaan. Mitä läpimurto tarkoittaa, ja kuinka elämä sen myötä muuttuu?

Kenkien suunnitteleminen oli teinihaaveeni, joten lähdin Englantiin opiskelemaan alaa heti lukion jälkeen. Kun palasin Suomeen, perustin yrityksen ja tein ensimmäiset kolme vuotta kaiken itse. Se oli hienoa aikaa, sillä en tiennyt yrittämisestä mitään, mutta työni näytti, mihin kaikkeen olin kykeneväinen.

Hype syttyi nopeasti, sillä media innostui kengistäni saman tien. Sanotaan, että Suomen markkinat ovat pienet ja täällä on vaikea menestyä. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, jos tuote on tarpeeksi kiinnostava ja haluttava. Kansainvälinen menestys luonnollisesti lisää mielenkiintoa, mutta uskon, että kengistäni pidetään, koska naiset voivat ilmaista niillä omaa persoonaansa. Kengillä voi hullutella, koska ne ovat vain aksentti pukeutumisessa, toisin kun vaikka ihan kreisi mekko.

Pupukengät olivat kansainvälinen läpimurtoni. Osuimme tennaritrendiin oikealla hetkellä. Kengissä oli myös kiva yllätysmomentti, jonka ansiosta ne päätyivät monen tunnetun Instagram-tähden jalkoihin. Näkyvyys oli täysin orgaanista ja julkkikset jopa kyselivät tuotteitamme itse. Esimerkiksi malli Cara Delevingne käytti puputennareita monta kertaa, ja paparazzien avulla kengät saivat reilusti lisähuomiota.

Tahdon kenkieni herättävän hyvää tuulta ja välittävän emootioita.

Minna Parikka

Suosio eskaloitui nopeasti. Jo puolen vuoden päästä tuotteemme olivat myynnissä isojen kansainvälisten tavaratalojen hyllyillä – juuri kuten olin aina halunnut. Samalla puputossujen menestys lisäsi kassavirtaa ja mahdollisti yrityksen laajenemisen.

Silti uuden malliston julkistaminen jännittää minua edelleen.

Muotiala on todella vaikea ala. Ensin voit olla tosi cool, ja yhtäkkiä et enää olekaan. Yliopistossa Englannissa kurssinvetäjämme sanoi, että muistakaa, ei tämä ole mitään rakettitiedettä, ne ovat vain kenkiä.

Koetan pitää tämän mielessä. Vaikka on kiva menestyä ja katsoa pitkälle horisonttiin, on tärkeää säilyttää todellisuudentaju alaa ja omaa tekemistä kohtaan.

Paras vastapaino muodille löytyy luonnosta ja arkisista asioista. Tykkään asua Helsingissä, koska elämänrytmi täällä on niin verkkaisa.

Yrittäjänä minun täytyy ajatella myös tuotteideni kaupallisuutta, eikä suunnittelu voi olla vain omaa visiota ja fiilistelyä. Koen onnistuneeni, kun ihmiset käyttävät kenkiäni eivätkä näe niitä vain taideprojektina.

Kun kaipaan inspiraatiota, lähden matkalle. Lempikohteitani ovat Aasian maat, kuten Korea ja Japani, joiden yltäkylläisyys ja populaarikulttuuri ovat kuin toiselta planeetalta.

Haen matkoiltani lapsen kaltaista ihmettelyä ja intoa, joiden haluan näkyvän tuotteissani. Paras palautteeni on, että kenkäni herättävät ihmisissä hyvää tuulta ja välittävät emootioita. 

 

Minna Parikka on kansainvälisesti menestynyt kenkäsuunnittelija, joka tunnetaan erityisesti leikkisistä pupukengistään. Parikan kenkiä myydään tällä hetkellä 25 maassa. Jälleenmyyjiin kuuluvat muun muassa Harrods- ja Harvey Nichols -tavaratalot.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä