Pohjoismaiset yrityslainat nauttivat sijoittajien suosiota – ja syystä

15.5.2014 Kuvat: iStockphoto

Matalat tuottotasot ovat piinanneet sijoittajia viime vuosina. Riskiä on otettava saadakseen inflaation ylittävää tuottoa, ja tämä on ajanut varoja riskillisempiin omaisuusluokkiin, kuten osakkeisiin. Kaikille osakesijoittamisen riski ja hintaheilunta ei kuitenkaan maistu, myös osakesijoittajat hakevat salkkuunsa hajautushyötyjä ja monipuolisuutta. Pohjoismainen high yield -yrityslainamarkkina onkin edelleen houkutteleva sijoituskohde monelle sijoittajalle.

Kristian Nihtilä

Kristian Nihtilä

Yksi korkomarkkina oli ylivoimainen

Mandatum Lifen Nordic High Yield Abs -sijoituskorista vastaavan salkunhoitajan Kristian Nihtilän mukaan pohjoismaiset yrityslainamarkkinat ovat olleet ehkä yllättävänkin tasaisia ja tuottaneet erinomaisesti viime vuonna.

"Korimme 12 kuukauden tuotto on ollut yli 7 %. Pohjoismaiset yrityslainamarkkinat tuottavat tällä hetkellä riskiin nähden paremmin kuin yleiseurooppalaiset ja amerikkalaiset markkinat. Vuosi 2013 oli erinomainen pohjoismaisilla yrityslainamarkkinoilla, mutta nousuvaraa löytyy edelleen", Nihtilä sanoo.

Tasainen meno hämmentää senkin takia, että tyypillisesti high yield -markkinoilla korkeampaan riskiin ja tuotto-odotukseen sisältyy myös hieman muita korkomarkkinoita enemmän hintaheiluntaa. High yield -lainoissa yhtiön luottoluokitus on enintään BB+ (Standard & Poor's), eli luottoriski on korkea. Onko high yield riskisijoitus?

Vuosi 2013 oli erinomainen pohjoismaisilla yrityslainamarkkinoilla, mutta nousuvaraa löytyy edelleen.

"Pohjoismaisella high yield -markkinalla vallitsee hyvä sijoitusympäristö alueen poliittisen vakauden, suhteellisen hyvän taloudellisen tilanteen sekä yritysten vakaan toimintaympäristön takia. Myös tätä taustaa vasten on helppo nähdä sen tarjoamat mahdollisuudet", Nihtilä kertoo.

"ML Nordic High Yield Abs -korin riskitaso on maltillinen, eli kori sopii korkosijoittajalle, joka hakee talletuksia ja valtionlainoja parempaa tuottoa. High yield -yhtiöissä ei ole kyse ongelmayhtiöistä", Nihtilä korostaa.

Yhtiöillä on monia syitä matalaan luottoluokitukseen, kuten markkinan tai toimialan syklisyys, uudet investoinnit tai velka-aste. Ratkaisevaa on, että yhtiöllä on selkeä suunnitelma ja kyky hallita velkaansa. Lisäksi joillain yhtiöillä ei ole luottoluokitusta lainkaan, sillä varsinkin pienemmissä yhtiöissä luottoluokitus käy kalliiksi.

 

ML Nordic High Yield Abs historiallinen arvonkehitys aloittamishetkestä alkaen (30.4.2014 tilanteesta). Sijoituskorin vuotuinen tuotto on 6,12 % aloittamishetkestä lukien ja viimeisen 12 kuukauden aikana on ollut 7, 22 %. Sijoituskorin historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

ML Nordic High Yield Abs historiallinen arvonkehitys aloittamishetkestä alkaen (30.4.2014 tilanteesta). Sijoituskorin vuotuinen tuotto on 6,12 % aloittamishetkestä lukien ja viimeisen 12 kuukauden aikana on ollut 7, 22 %. Sijoituskorin historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Menestys pohjoismaisella yrityslainamarkkinalla perustuu huolelliseen yritysanalyysiin ja suuren sijoittajan hyviin kontakteihin. Sijoitushorisontti on pitkä, joten yrityslainoilla on hyvät mahdollisuudet saada tuottoa myös hitaamman kasvun tilanteessa. Siksi harkitut liikkeet kannattavat ja ne luovat hyvät edellytykset jatkoa ajatellen.

"Huolellinen taustatyö näkyy tasaisempana tuottona. Olemme saaneet yhtiövalinnat hyvin kohdilleen. Jokaista sijoituskohdetta seurataan kuitenkin aktiivisesti ja on oltava valmis reagoimaan markkinamuutosten varalta. Myös tässä hyvä paikallinen tuntemus ja verkostot ovat eduksi", Nihtilä summaa.

Vältä suosion sudenkuopat: "Hinnoittelussa on välillä nähty ylilyöntejä suuren kysynnän vuoksi"

Kova kysyntä pohjoismaisilla yrityslainamarkkinoilla on ajoittain näkynyt ylilyönteinä hinnoittelussa ja lainadokumentaation lipsumisessa. Salkunhoitajalla onkin oltava kokemusta kiinnittääkseen huomiota oikeisiin asioihin lainaehdoissa.

"Huolellinen taustatyö näkyy tasaisempana tuottona. Olemme saaneet yhtiövalinnat hyvin kohdilleen."

"Lainaehdot voivat olla pintapuolisesti kunnossa, mutta pinnan alta voi löytyä kuitenkin selkeitä epäkohtia tai riskejä. Epäkohdat saattavat liittyä vakuuksiin tai esimerkiksi velkojan asemaan," Nihtilä taustoittaa.

Lainatunnustelut, eli niin kutsuttu pre-sounding, on yksi suuren pohjoismaisen sijoittajan valttikorteista.

"Asema ja vaikutusmahdollisuudet ovat tärkeässä roolissa. Osallistumme ns. tunnusteluihin (pre-sounding), eli olemme mukana lainaehtoneuvotteluissa, joissa lainanjärjestäjät kartoittavat kiinnostusta valittujen sijoittajien kanssa ennen emission julkistamista. Tästä hyötyvät niin liikkeeseenlaskijat kuin me sijoittajat. Kohteiden tutkimiseen ja sijoituskohteiden arviointiin voidaan siis myös käyttää enemmän aikaa ennen sijoituspäätöstä", Nihtilä kertoo.

Tunnustelut antavat enemmän mahdollisuuksia maltilliseen sijoittamiseen nopealla ja ajoittain ylikuumalla markkinalla.

"On ollut todella mielenkiintoisia lainojen liikkeeseenlaskuja yhtiöiltä, joihin olisi ollut houkuttelevaa sijoittaa, mutta hinnoittelussa on välillä nähty ylilyöntejä suuren kysynnän vuoksi. Näissä sijoittajan pitää olla pää kylmänä."

Kiinnostuitko?
Tutustu ML Nordic High Yield Abs -sijoituskoriin »

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä