Pinnalla kesäkuussa

12.6.2014

Kesäkuun alussa Euroopan keskuspankki laski ohjauskorkoaan ja asetti talletuskorkonsa negatiiviseksi. Täyttikö EKP odotukset korkopäätöksellään ja miten markkinat ottivat paketin vastaan? Lue, mitä salkunhoitajamme kertovat ajankohtaisista markkinatapahtumista.

#EKP #euro

"Markkinat ottivat erittäin positiivisesti EKP:n korkopaketin vastaan. Pitkään jatkunut kissa ja hiiri -leikki päättyi vihdoin ja EKP:n puheille saatiin katetta", aloittaa Mandatum Lifen Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen.

Yksi tärkeä elementti EKP:n korkopäätöksessä oli negatiivinen talletuskorko, jonka tarkoituksena on vauhdittaa liikepankkien rahan antolainausta.

"On mielenkiintoista nähdä, auttaako negatiivinen talletuskorko euron heikentämisessä. Valuutan heikentyminen olisi tärkeää Euroopan kilpailukyvyn kannalta", Lehtonen sanoo.

Osakemarkkinat reagoivat korkopäätökseen myönteisesti.

"Yrityskauppojen määrä on noussut lähes 75 % viime vuoden lukemista."

"Esimerkiksi Italian osakemarkkinat, jotka ovat pärjänneet tänä vuonna hyvin, nousivat lisää korkopäätöksen seurauksena. Positiivinen vaikutus näkyi myös muissa eurooppalaisissa osakkeissa", kertoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.

"Vaikutus näkyi myös Etelä-Euroopan valtionlainoissa. Syynä on EKP:n signaali siitä, että elvyttävää politiikkaa tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa", Lehtonen sanoo.

#osakkeet

Euroopan talouskasvun jatkaessa elpymistään, osakemarkkinoiden tulevaisuudennäkymät ovat yhä valoisat. Esimerkiksi yrityskauppa-aktiviteetti ja osakkeiden takaisinostot on ollut kovassa kasvussa. Sijoittajan on kuitenkin hyvä huomioida, että yritykset eivät vielä ole kovinkaan innokkaita investoimaan.

"Osakemarkkinoilla yrityskauppa-aktiviteetti on selvästi noussut, kun orgaanisesti kasvu on hidas. Yrityskauppojen määrä on noussut lähes 75 % viime vuoden lukemista", Lehtonen sanoo.

Euroopan talouskasvun jatkaessa elpymistään, osakemarkkinoiden tulevaisuudennäkymät ovat yhä valoisat.

"Huomioitavaa kuitenkin on, että vain harva yritys hakee osakeanneilla kasvurahoitusta", Reincke sanoo.

Viime vuosien aikana eurooppalaisten yritysten tulokset ovat polkeneet paikallaan, mutta osakkeet ovat samaan aikaan kallistuneet. Miksi sijoittajat ovat valmiita maksamaan osakkeista kovaa hintaa?

"Yritysten taseet ovat vahvat ja osingonmaksukyky sekä kassavirrat ovat hyvät. Myös suhteellinen omaisuuslajivertailu kertoo, miksi osakkeet ovat houkuttelevia – vähäriskisissä korkosijoituksissa ei ole paljonkaan tuottopotentiaalia sijoittajalle tällä hetkellä. Silti osakkeiden hintoihin tueksi pitäisi saada enemmän oikeaa yritysten tulosten parantamista", Reincke pohtii.

Onko liian myöhäistä hypätä osakkeisiin?

"Riskinottohalukkuus on erittäin hyvällä tasolla tällä hetkellä, mikä on osittain EKP:n korkopäätöksen ansiota. Samaan aikaan hintaheilunta on matalalla tasolla. Riskikuvan muuttuminen vaatii ulkoista shokkia", Lehtonen sanoo.

"Osakkeissa on edelleen nousuvaraa. Riskiä voi ottaa enemmänkin salkkuun, jos oma riskinsietokyky ja kokonaistilanne sen sallii", Reincke lisää.

 

Mukana markkinan menossa? Salkunhoitomme tuoreimman näkemyksen saat Twitteristä.

Twiittien takana ovat Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen sekä salkunhoitajat Christian Kock, Carolus Reincke ja Ted Roberts.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä