Perinnöstä luopuminen säästää veroja

3.6.2015 Tero Hämeenaho Kuvat: Taloustaito

Perillisen ei ole pakko ottaa perintöä vastaan. Verosäästöä syntyy, koska perintö ylittää yhden sukupolven.

Normaalissa perintöjärjestyksessä lapsi maksaa perintöveron, kun hän saa omaisuutta vanhemmiltaan. Lapsenlapsi maksaa samasta omaisuudesta uudelleen yleensä perintöveron silloin, kun hänen vanhempansa kuolee. Omaisuuden siirtäminen suoraan isovanhemmilta lapsenlapsille on tämän takia järkevää verosuunnittelua.

Perinnöstään luopuneen osuus siirtyy sille, joka olisi ollut perillisen asemassa, jos luopuja olisi kuollut ennen perittävää. Jos perinnönjättäjä on kuitenkin tehnyt testamentin, on tutkittava tarkoin, kenelle luopujan osuus menee.

Luopumisen seurauksena perintöosuus voi myös jakaantua useammalle saajalle, jolloin omaisuudesta maksettavan perintöveron kokonaismäärä laskee. Kukin perinnönsaaja maksaa perintöveroa vasta sitten, kun perintöosuuden arvo on 20 000 euroa tai sitä suurempi.

Jos esimerkiksi isän kuoltua hänen tyttärensä luopuu osuudestaan isänsä perintöön, perinnön saavat tyttären lapset. Jos tyttärellä on vain yksi lapsi, vero on samansuuruinen sekä tyttärelle että tyttären lapselle, mutta yhden sukupolven perintöverot jäävät kuitenkin maksamatta. Jos tyttären lapsia on useampia, on jokaisen perinnöstä ensimmäiset 19 999 euroa perintöverosta vapaata.

Luovu oikein

Verottaja ei määrää luopujalle lainkaan perintöveroja, jos luopuminen on tehty oikein. Luopuminen on tehtävä kirjallisesti. Perinnönsaaja ei saa toimia ennen perinnöstä luopumista niin, että hänen voitaisiin katsoa ottaneen perinnön vastaan. Selvintä on, että perinnöstä luovutaan viimeistään perunkirjoitustilaisuudessa. Luopuja ei saa asettaa luopumiselle ehtoja tai määrätä, kuka saa hänen osuutensa perinnöstä.

Jos luopuja määrää, kuka perinnön saa, hän joutuu itse maksamaan perintöverot. Samoin silloin, jos hän luopuu vain osasta perintöä. Esimerkiksi, jos tytär luopuu isänsä perinnöstä ja määrää, että hänen osuutensa menee vain toiselle hänen kahdesta lapsestaan, verot määrätään kahteen kertaan. Luopuja maksaa ensin perintöveron koko perinnöstä ja toinen lastenlapsista lisäksi saamastaan lahjasta lahjaveron.

Oikeuskäytäntö on sen sijaan hyväksynyt ainakin tietyissä tilanteissa osittaisen testamentista luopumisen. Vero määrätään tällöin testamentista luopujalle vain siitä osasta omaisuutta, josta testamentinsaaja ei ole luopunut.

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton lakimies

Tämä artikkeli on Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden tuottamaa. Mandatum Life ei vastaa artikkelin sisällöstä eikä artikkelia ole pidettävä Mandatum Lifen tuotteisiin tai palveluihin liittyvänä neuvona tai kehotuksena.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä