ML Ruoka Abs

Pellosta portfolioon – sijoitatko ruokaketjuun?

12.3.2014 Kuvat: iStockphoto

Hyödykesijoitukset ovat erilainen sijoitus omaisuusluokkien joukossa: ne eivät sellaisenaan tuota mitään. Maataloushyödykkeiden hintaa määrittävät muun muassa kysyntä, tarjonta ja olemassa oleva varastotaso.

"Maataloushyödykkeet ovat vain osa laajaa ruokaketjua, joka tarjoaa sijoittajalle pitkällä aikavälillä rajattomasti mahdollisuuksia", kertoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Matias Rundgren.

Tähtäimessä inflaatiosuojaa ja hajautushyötyjä

Moni sijoittaja hankkii hyödykkeitä sijoituksiinsa esimerkiksi inflaatiosuojaksi ja hajautushyödyn vuoksi.

Sijoituksissa liikutaan monipuolisesti eri sektoreiden osakkeissa.

"Maataloushyödykkeiden korrelaatio muiden markkinoiden ja omaisuusluokkien kanssa on yleensä pienempi. Tämä tarjoaa hajautushyötyä, mutta aktiivisuus ja ajoitus ovat kaikki kaikessa. Ajoitukseen vaikuttaa pitkälti satokaudet ja niihin liittyvät markkinaodotukset, jotka käytännössä ajavat markkinoita lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä", Rundgren sanoo.

Maataloushyödykkeiden kysyntä on viime vuosina ollut vahvaa Kiinan ja muiden kehittyvien markkinoiden vetämänä. Globaalisti katsottuna kysyntä on ollut muutamien prosenttien tasaista kasvua.

Tyypillisimpiä maataloushyödykkeitä ovat vehnä, maissi, soijapapu, kaakao ja kahvi.

"Maanviljelyn ja vähittäiskaupan välissä on viljelypanokset, logistiikka ja prosessointi. Ruokasijoitukset mahdollistavat parhaassa tapauksessa osallistumisen koko ruokaketjuun."

Miten ruokaan sijoitetaan?

Ruokasijoitukset käsittävät kaiken alkutuotannosta vähittäiskauppaketjuun, ja sijoittajalla on mahdollisuus liikkua eri omaisuusluokkien välillä. Hajautusta on hyvä tehdä läpi ruokaketjun.

Ruokasijoitukset käsittävät kaiken alkutuotannosta vähittäiskauppaketjuun.

"Sijoituksissa liikutaan monipuolisesti eri sektoreiden osakkeissa. Pyrimme valitsemaan maltillisesti hinnoiteltuja yhtiöitä ottaen huomioon yrityksen kilpailuedut ja tulevaisuuden näkymät. Tärkeintä on valita sijoitukset, joissa on paras odotettu tuotto suhteessa valittuun riskiin sekä niin sanottu varmuusmarginaali, jos markkinatilanne muuttuu arvaamattomasta syystä", Rundgren summaa.

Nykyisessä markkinatilanteessa osakevalinta korostuu: suorin ja tehokkain sijoitus maataloushyödykkeisiin tehdään johdannaisilla, mutta tällöin sijoittaminen kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa.

"Tällä hetkellä paino on alkutuotannossa. Monen suuren globaalin ruoka- ja juomatuottajayhtiöiden osakkeet ovat kalliita ja näillä yhtiöillä saattaa olla altistusta kehittyville markkinoille, joissa kuluttajan ostovoiman heikentyminen voi vaikuttaa lyhyellä aikavälillä merkittävästi kulutuskäyttäytymiseen", Rundgren sanoo.

Ruokasijoittajan tulevaisuutta on sijoittaa suoraan maatalousmaahan, johon virtaa yhä kasvavassa määrin varoja. Rundgrenin mukaan maatalousmaahan sijoittaminen tulee olemaan yksi suurista muutoksista ja se tullaan tunnustamaan erillisenä omaisuusluokkana myös Pohjoismaissa.

"Jos sijoittaja ostaa maata, kyseessä on yleensä pitkän aikavälin sijoitus, jota voi olla vaikea realisoida nopeasti. Jos kuitenkin arvostaa korkotuoton tapaista kassavirtaa ja lisäksi uskoo maanhinnan nousuun, voi sijoittaa esimerkiksi suoraan maatalousmaahan osana laajempaa portfoliota", Rundgren pohtii.

Kahvi toi menestyksekkään alkuvuoden

Äkillinen kuivuus juuri tärkeimmän kasvatuskauden aikaan tänä vuonna nosti kahvin hintaa räjähdysmäisesti. Odotukset heikosta sadosta näkyivät markkinoilla todella nopeasti.

"Kahvi on noussut 80 prosenttia tänä vuonna. Maataloushyödykkeissä markkinaliikkeet ovat aina olleet todella nopeita ja rajuja, ja nopeus markkinahinnoittelussa on vain lisääntynyt. ML Ruoka -sijoituskori on ottanut hyvän lähdön tähän vuoteen nimenomaan kahvin, vehnän ja maissin ansiosta. Sen lisäksi myös osakevalinnat ovat tuottaneet kohtuullisesti alkuvuodesta", Rundgren kertoo.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä