Parempi suunnitelma

21.3.2014 Petri Niemisvirta, toimitusjohtaja, Mandatum Life

Elämän suola ja pippuri on siinä, että vastaan tulee aina jotain yllättävää.

Elämän odottamattomuuden hyväksyminen ei tarkoita kuitenkaan ajopuuna kellumista, vaan keskittymistä niihin asioihin, joiden suunnitteluun on mahdollista vaikuttaa. Omaa terveyttään voi edistää ravinnolla, liikunnalla ja unella, työssä menestymistä koulutuksella ja uravalinnoilla. Entä omaa taloutta?

Kun inflaatio nakertaa tuotot talletustililtä tai elämä yllättää ikävästi, varallisuutta haihtuu aivan turhaan. Tili kulkee väärään suuntaan.

Taloudellinen turva tarkoittaa riippumattomuutta taloudellisesta ympäristöstä, sitä että asiat hoituvat järjestelmästä tai tuista riippumatta. Hyvässä varallisuuden suunnittelussa on kyse kokonaisuuden arvioinnista, jossa huomioidaan rahan lisäksi riskienhallinta, henki. Miten esimerkiksi oma työkyky ja terveys korreloivat puolison toimeentulon, lasten tarpeiden ja yhteiskunnallisen tilanteen kanssa?

Järkevä sijoitustoiminta keskittyy nettotuoton maksimointiin. Se mikä jää viivan alle, ratkaisee.

Vaikka emme järkevinä ihmisinä kuluta kaikkea mikä tulee, harva tekee suunnitelmia varallisuuden käyttämiseen ja kerryttämiseen tulevaisuutta varten: lasten koulutukseen, yllättävien menojen turvaamiseen, oman vanhusajan kulujen kattamiseen.

Nekin, jotka suunnittelevat, hakevat sijoituksilleen yleensä mahdollisimman isoa tuottoa. Yksittäisen instrumentin huipputuotosta ei ole kuitenkaan iloa, jos suurin osa siitä sulaa kuluihin ja veroihin. Järkevä sijoitustoiminta keskittyy nettotuoton maksimointiin ja omaisuuden suojaamiseen. Se mikä jää viivan alle, ratkaisee.

Kun on kyse omasta ja läheisten tulevaisuudesta, kannattaa uhrata ajatus myös sille, kenen hoidettavaksi raha-asiansa uskoo. Maailman rikkaimmat nimittäin uivat jonossa nopeasti pikkukalojen ohi, ja siksi on hyödyksi varmistaa, että omalla kumppanilla on riittävät muskelit eli pääsy myös suurten vesien sijoituskohteisiin.

Kriittisin vaihe varallisuuden ja tulevaisuuden suunnittelussa on kuitenkin aika, se että malttaa pysähtyä hetkeksi laittamaan asiat kuntoon. Parempi suunnitelma on sen arvoinen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä