Case Suomen Asuntopalvelu

Paras työpaikka, paras laatu, paras tulos

16.5.2014 Iina Thieulon Kuvat: iStockphoto

Huom!-vuokranimeä käyttävä, vuonna 2006 perustettu Suomen Asuntopalvelu oli pahassa taloudellisessa jamassa finanssikriisin aikaan. Silloin toimitusjohtaja Jussi Karppinen päätti luoda kiinteistöalalle Suomen parhaan työpaikan, sillä vain parhaat tekijät takaavat ylivoimaisen laadun asiakkaille. Se on ainoa tie markkinaosuuden kasvattamiseen.

"Huomasimme, että työntekijöihin satsaavat asiantuntijafirmat pärjäävät, ja aloimme seurata muidenkin toimialojen tekemisiä. Olemme vierailleet esimerkiksi Fondiassa ja miettineet sen jälkeen, missä voisimme itse petrata. On universaalia, miten ihmiset viihtyvät työssä."

Kriisin jälkeen yhtiö on kasvanut pääkaupunkiseudun toiseksi suurimmaksi ja Suomen kolmanneksi suurimmaksi kiinteistövälitysyhtiöksi. Parin vuoden sisällä tavoitteena on maan kakkossija.

Tuoteajattelullaan Karppinen haluaa lisätä aitoa työpaikkakilpailua, joka houkuttelee alalle yhä parempia työntekijöitä. Paras meininki ei kuitenkaan yksin riitä parhaan työpaikan titteliin.

"Yhtä tärkeää on kannattavuudesta ja jatkuvuudesta syntyvä turvallisuuden tunne. Osana henkilöstön palkitsemisen kehittämistä otamme nyt käyttöön Palkkiorahaston. Palkkiorahastolla saadaan aikaan win-win-win-tilanne. Siitä hyötyvät niin työnantaja, työntekijä kuin asiakas", Karppinen sanoo.

Palkkiorahasto täydentää välittäjien palkitsemista

Suomen Asuntopalveluiden 122 välittäjää ovat itsenäisiä osakkaita yrityksessä. Käytännössä jokainen välittäjä pyörittää kustannuspaikalla omaa liiketoimintaansa. Myynnistä 80 prosenttia menee välittäjän kustannuspaikalle, loput 20 prosenttia yhtiölle.

Suomen Asuntopalvelut mahdollistaa välittäjille yrittäjämäisen toiminnan, mutta huolehtii välittäjien kouluttamisesta, terveydenhuollosta ja lakisääteisistä velvoitteista, kuten eläkemaksuista. Jos bisnes ei luista, myös sparrausapu on lähellä.

"Tyytyväiset, motivoituneet ja iloiset ihmiset tuottavat tulosta."

"Tyytyväiset, motivoituneet ja iloiset ihmiset tuottavat tulosta. Me tarjoamme välittäjille ympäristön, jossa he voivat keskittyä rauhassa omaan työhönsä tulevaisuudesta murehtimatta."

Kustannuspaikan tulos on maksettu välittäjille tähän asti palkkana, luontaisetuina ja osinkoina, mutta syksystä lähtien bruttotuottoa on mahdollista myös rahastoida.

"Liian harva tekee suunnitelmia tulevaa varten. Palkkiorahaston säästöillä on mahdollista jäädä esimerkiksi työelämästä aiemmin pois."

Karppinen arvostaa sitä, että Palkkiorahasto yhdistää työntekijän ja työnantajan intressit, mikä tekee johtamisesta ja kannattavuudesta puhumisesta helpompaa. Jokainen ymmärtää, että yhtiön on tehtävä tulosta, jotta rahasto-osuuksia voidaan maksaa.

"Palkkiorahastomme omistaa jonkin verran yhtiön osakkeita, jolloin rahasto saa myös osingonmaksun kautta tuottoja yhtiön hyvästä tuloksesta. Eli kun yhtiö tienaa, työntekijät tienaavat. Se on Palkkiorahaston vahvuus."

Kiinteistövälitysalan ensimmäinen rahasto

"Palkkiorahasto on verotehokkain palkitsemismalli ja paras väline asiantuntijoiden sitouttamiseen. Huonoin puoli rahastossamme on se, etten pääse siihen välittäjien palkkiojärjestelmän ulkopuolella olevana itse mukaan."

"Palkkiorahaston säästöillä on mahdollista jäädä esimerkiksi työelämästä aiemmin pois."

Karppisen mukaan on tärkeää rakentaa palkitsemisjärjestelmä, jonka päätöksenteossa henkilöstö on mukana. Kolmesta palveluntarjoajasta yhteistyökumppaniksi valikoitui Innova, sillä aloitus avaimet käteen -periaatteella oli helppoa ja perustamiskustannukset edulliset kolmelle ensimmäiselle vuodelle laskettuna. Rahaston varainhoitajaksi valikoitui Mandatum Life, jonka sijoitusvalikoimasta löytyi rahastolle hyvin sopivia pitkän aikavälin sijoituskohteita, joissa on matalampi riskitaso.

Suomen Asuntopalveluiden Palkkiorahasto on ensimmäinen kiinteistövälitysalalle ja ensimmäinen kustannuspaikkarakenteeseen tehty malli. Karppinen on tyytyväinen lopputulokseen. Rahallisesti parempaa palkitsemismallia on mahdotonta rakentaa, joten seuraavaksi palkitsemisessa ja motivoinnissa keskitytään työntekijöiden hyvinvointiin ja toimipisteiden kehittämiseen.

"Olen iloinen siitä, että olen onnistunut säilyttämään naiiviuteni parhaan työpaikan luomisessa. Mutta siihen kaikki perustuu. Jos ihmiset lähtevät pois, minulle jää vain tyhjä liiketila."

Palkkiorahastoja Suomessa jo yli 100 – perustamistahti kiihtyy

  • Suomen 1. henkilöstörahasto perustettiin vuonna 1989. Suurin osa rahastoista on edelleen olemassa, vanhimmat nykyisistä rahastoista ovat Sanoma, Fortum ja Metso.
  • Huhtikuussa 2014 rekisteröitiin jo 102. rahasto.
  • Henkilöstörahastolaki muuttui vuonna 2011 ja uudistunut lainsäädäntö on herättänyt yritysten kiinnostuksen.
  • Mandatum Life ja Innova muuttivat henkilöstörahaston nimen Palkkiorahastoksi kuvaamaan uudistuneen palvelutuotteen lisääntynyttä joustavuutta.
  • Perinteisesti rahastojen keskikoko on ollut 2 000 – 3 000 työntekijää, mutta nykyisin myös pienet ja keskisuuret yritykset perustavat yhä enemmän rahastoja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä