Palkitaanhan hevosiakin?

3.12.2018 Kiisa Hulkko-Nyman Kuvat: Heli Blåfield

Monen palkitsemisen popularisoijan näkemykset ovat yksipuolisia ja usein etäällä ihmisten arjesta, kirjoittaa Kiisa Hulkko-Nyman.

Daniel Pinkin vauhdikkaat videot ja esitykset havainnollistavat houkuttelevasti, miten henkilöstöä innostetaan entistä parempiin suorituksiin. Ei rahalla, vaan tarjoamalla haastavia ja itsenäisiä työtehtäviä sekä mahdollisuus tehdä työtä, jolla on merkitys.

Pink neuvoo unohtamaan kepin ja porkkanan ja miettimään, mitä kannustimilta halutaan ja mitä ne oikeastaan ovat. Olisiko aika miettiä, mikä nykyihmiselle on arvokasta?

Kun ihmisiä kohdellaan ihmisinä eikä hevosina, myös johtamisen välineet ja menetelmät muuttuvat. Näin maailmakin muuttuu pala palalta paremmaksi paikaksi elää ja työskennellä. Samalla myös yritys menestyy.

Pinkin ja monen muun palkitsemisen popularisoijan näkemykset ovat kuitenkin yksipuolisia ja usein etäällä ihmisten arjesta.

Esimerkiksi rahalla todellakin on väliä. Palkitseminen on työsuhteen oleellinen osa ja parhaimmillaan oikeuden-mukainen vastine työpanoksesta. Oikeanlainen palkitseminen tuottaa tulosta yritykselle ja hyvän toimeentulon työn tekijöille.

On kieltämättä houkuttelevaa pitää henkilöstöä niin työlleen vihkiytyneenä, että se saa jatkuvasti huipputulosta aikaan. Tämän varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua.

Vaikka eri elämäntilanteissa toimivat erilaiset palkitsemisen keinot, rahapalkitseminen ohjaa monia vahvasti kohti tavoitteita.

Työssäni kohtaan kuitenkin usein yritysjohtajia, joilla on rahan motivoivuudesta selkeä näkemys: porukka on työstään niin innostunutta, että on turha sotkea kuvioon mitään rahapalkkioita.

On kieltämättä houkuttelevaa pitää henkilöstöä niin työlleen vihkiytyneenä, että se saa jatkuvasti huipputulosta aikaan. Tämän varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua.

Työntekijän on nimittäin koettava palkitseminen reiluna. Ihmisille ovat sekä rahapalkka että sisäinen motivaatio tärkeitä. Heitä on kannustettava oikealla tavalla ja ymmärrettävä heidän syynsä tehdä työnsä hyvin.

Jos palkitsemista ei pidetä reiluna, työinto murenee varmasti . Myös työtään rakastava ja sisäisesti motivoitunut työntekijä on herkkä palkitsemisensa oikeudenmukaisuudelle. Palkka ja palkkiot osoittavat myös arvostusta.

Rahapalkitsemisen on aina tuettava sisäistä motivaatiota. Silloin palkitaan merkityksellisistä tavoitteista, joihin henkilö pystyy vaikuttamaan. Palkitsemisen avulla annetaan kohdennettua ja parhaimmillaan hyvin ajoitettua palautetta, mikä taas tukee kehittymistä.

Raha kannustaa, kun työn kokonaisuus on kunnossa ja palkkio tuntuu reilulta. Raha ei ole itseisarvo, mutta sen mahdollistama hyvä elämä on – työssä ja kotona.


Kiisa Hulkko-Nyman
Kirjoittaja on Mandatum Lifen palkitsemispalveluista vastaava liiketoimintajohtaja.

TILAA UUTISKIRJE

Haluan tilata palkitsemisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksestasi!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä