Ota loma huolista

13.6.2014 Lasse Alvesalo Kuvat: Tomi Parkkonen

Yrittäjä on aina töissä. Yrittäjän päivät täyttyvät velvollisuuksista ja huolehtimisesta, henkilöstön tai asiakkaiden tarpeiden täyttämisestä. Puhelimeen vastataan usein myös viikonloppuisin ja lomilla, saattaahan asia koskea isoa tarjouspyyntöä tai ongelmatilannetta asiakkaan tuotannossa.

Vastuun rinnalla vaakakupissa on yrittäjän vapaus. Yrittäjä on aina töissä, paitsi silloin kun päättää olla olematta. Päätös omasta ajankäytöstä kulkee käsi kädessä vastuun kanssa, ja oman jaksamisen kannalta on tärkeää, että tasapaino säilyy. Jos työ on intohimo, puhelimesta ja tietokoneesta on vaikea luopua kokonaan, mutta välillä on tervettä unohtaa puhelin kesämökkiin kalareissun ajaksi tai joutua Välimeren saarella katvealueen ulkopuolelle. Olosuhteille ei kykenevinkään yrittäjä mahda mitään.

Aina voisi myös oikeasti tapahtua jotain odottamatonta. Siksi on hyvä miettiä, olisiko yrityksen talous ja toiminta turvattu, vaikka yrittäjä olisi hetken aikaa pelistä pois. Pysyisivätkö pyörät liikkeellä tarvittavan ajan? Miltä oma tulevaisuus näyttäisi, jos tehdyt suunnitelmat eivät sattumalta koskaan toteutuisikaan?

Menestyvä ja fiksu yrittäjä ymmärtää delegoida, huolehtia avainosaajistaan ja antaa vastuuta.

Menestyvä ja fiksu yrittäjä ymmärtää delegoida, huolehtia avainosaajistaan ja antaa vastuuta. Kun ympärillä on fiksuja, motivoituneita ja sitoutuneita ihmisiä, jotka tekevät sitä missä ovat parhaimmillaan, yrittäjäkin voi keskittyä ja käyttää aikaa ydinosaamiseensa. Onnistunut delegointi avaa myös mahdollisuuden oikeiden lomien pitämisen.

Vastuuta omasta hyvinvoinnista ei voi delegoida muille. Vaikka arkikiireissä iltalenkit tai aamu-uinnit jäisivät väliin, lomalla on aikaa kuntoilla, kuulostella omaa jaksamistaan ja vointiaan. Kuinka mones makkarasatsi grillissä tällä viikolla paistuu? Ehtisikö vanhan kilpapyörän kunnostaa vihdoin tänä kesänä? Itsestään voi aina huolehtia vähän paremmin, mutta terveys ei ole aina omissa käsissä. Mitä jos vakava sairaus osuu omalle kohdalle?

Työssä yrittäjä ei ole välttämättä korvaamaton, mutta kotona hän on. Kun vapaa-aika läheisten kanssa on kortilla, lomalla otetaan menetettyä aikaa takaisin ja viihdytään perheen kanssa. Välillä on myös hyvä miettiä, miten arvokasta perheen hyvinvointi on. Miten arvotetaan rantavedessä peuhaavien lasten huoleton asenne elämään? Olisiko yrittäjän perheellä varaa pitää lomia jatkossakin, jos onni särkyisi odottamatta?

Yrittäjät ovat erilaisia. Yksi haluaa työllistyä omilla ehdoillaan, toinen toteuttaa omia intohimojaan, kolmas etsii keinoja rikastua visioillaan. Erilaiset yrittäjät viettävät myös lomansa eri tavoin. Joku irrottautuu töistä kokonaan, toinen ei malta pysyä työpaikalta pois edes fyysisesti. Murehtiminen on kuitenkin turhaa, niin lomalla kuin arjessa, sillä yllätyksiin voi varautua.

Siksi kesälomaakin tärkeämpää on loman ottaminen huolista. Se ei tarkoita lomaa, jolla ei mietittäisi työasioita tai vastattaisi puhelimeen. Mutta se tarkoittaa lomaa, joka jatkuu vielä syksylläkin.

Lasse Alvesalo

Kirjoittaja on Mandatum Lifen Yritykset-yksikön yritysmyynnin johtaja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä