Osakesijoittajan 5 vinkkiä tehokkaaseen hajautukseen

15.10.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Kun salkkusi perusrakenne on kunnossa, tilaa jää myös tuoton metsästämiselle. Salkunhoitaja Samuli Outinen kertoo, millä keinoilla salkun hajautuksesta huolehditaan oikein.

1# Pidä hatusta kiinni kun tuulee kylmää

Hajauttamisen teoria on monille sijoittajille tuttu, mutta käytännössä kokeneemmankin sijoittajan salkussa alkaa tapahtua kummia, kun markkinat sahaavat.

”Älä hairahda markkinaliikkeissä vaan pitäydy sijoitussuunnitelmassa. Muutosten tekeminen markkinaliikkeiden mukana on houkuttelevaa, mutta se voi olla myös varmin tapa heivata tuotot yli laidan. Hyvä hajautus perustuu viime kädessä hyviin yrityksiin”, Outinen korostaa.

"Yksittäisiin osakkeisiin ei kannata rakastua liikaa."

Markkinat hermoilevat tällä hetkellä yrityksiä enemmän. Siksi osakesijoittajan kannattaa talousuutisten lisäksi seurata yritysten kuulumisia.

”Yritykset ovat olleet näkymissään melko luottavaisia. Hyviä uutisia on kuultu Etelä-Euroopan toipumisesta. Kiinan hidastumisesta puhutaan, mutta se ei ole yllätys. Hyödykevetoisilla mailla on ollut vaikeaa.”

2# Osta ja pidä, mutta älä unohda

Sijoituksia pitää ja tulee seurata, osavuosikatsaukset ja vuosikertomukset antavat tähän hyvät edellytykset. ”Yksittäisiin osakkeisiin ei kannata rakastua liikaa. Yksittäiset osakevinkit kiinnostavat aina eniten, mutta jos haet hyviä laatuyrityksiä joihin sijoittaa, katso paria askelta pidemmälle. Et ikinä tiedä kaikkia riskejä, vaikka kyseessä olisi kuinka hyvä yritys”, Outinen sanoo.

”Laatuosakkeen tunnistamiseen on useita mittareita mutta vahva tase ja hyvä hinnoitteluvoima takaavat perustan. Laatuyritykset pärjäävät taloussuhdanteesta huolimatta, omistavat vahvan brändin tai tuotteen ja ovat hyviä tuottamaan kassavirtaa”, Outinen listaa. Heikkoina aikoina vahvat vahvistuvat entisestään, kuten nyt hitaamman talouskasvun aikana on huomattu.

3# Rakenna perusta oikein

”Salkun perusta on hajauttamisen tärkein asia. Pitkässä juoksussa suurten tappioiden välttäminen on vähintään yhtä tärkeää kuin korkeiden tuottojen maksimointi.”

Vähän kuin taloa rakentaessa, on tärkeää, että talon perusta on vakaa ja kestää erilaisia olosuhteita.

”Sisustusta voi vaihdella maun ja ajan mukaan. Vastaavasti sijoittamisessa kovempia tuottotavoitteita voi hakea esimerkiksi pienemmistä kasvavista yrityksistä tai kehittyvistä markkinoista”, Outinen sanoo.

”Viisi vuotta sitten pidettiin aivan eri sektoreista ja toimialoista kuin nykyään. Tämän päivän hittituotteista ei koskaan tiedä, missä ne ovat 10 vuoden päästä. Esimerkiksi vertailujaksolla 1955–2014 Fortune 500 -listan yrityksistä vain noin 12 % on vuonna 2014 sellaisenaan listalla.”

4# Aika on ystäväsi

Outisen mielestä aikahajautuksen merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Hän aloitti itse kuukausisäästämisen hajautettuun osakerahastoon noin 10 vuotta sitten.

Suomalaisen hajautustarpeen voi tiivistää yhteen kuvaan.

”Esimerkiksi 7 % vuosikasvu tarkoittaa sijoituksen arvon kaksinkertaistumista 10 vuodessa. Hyvä nyrkkisääntö on, että aina on oikea aika sijoittaa. Aloittaminen tuntuu olevan useimmille vaikeinta.”

Kun sijoittamisesta tulee rutiinia, myös päätöksen puntarointi tasoittuu. Pitkässä juoksussa aikahajautus huomioiden yksittäisten osakkeiden tai ajoituksen epäonnistumisella ei ole suurta merkitystä.

”Näinhän eläkerahojakin hoidetaan. Joka kuukauden palkasta menee tietty osuus eläkepottiin, emmekä mieti sen tuottoa päivittäin.”

5# Katso kotimarkkinoita pidemmälle

Suomalaiselle sijoittajalle maantieteellinen hajauttaminen on erityisen tärkeää. Pienellä markkinalla on vähän yrityksiä, jotka ovat keskittyneet muutamille sektoreille. Lisäksi markkinan syklisyys tekee Suomesta heiluntaherkän.

”Suomi on alle prosentin maailman osakemarkkinoista siinä missä USA kattaa noin puolet. Siksi maa- ja sektorihajautus on ensisijaisen tärkeää. Suomesta löytyy hyviä osakkeita juuri nyt, mutta ne sopivat paremmin siihen osakesalkun osaan, jolla tavoitellaan tuottoa. Salkun kivijalaksi ne eivät kaikille sovi, ellei pää kestä kovempaa kyytiä.”

Suomalaisen hajautustarpeen voi tiivistää yhteen kuvaan. Välillä sijoittajia on hemmoteltu lähes 30 % tuotolla (2010), toisinaan mennään kovaa kyytiä alas.

”Hajautus Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin on hyvä alku. Jos et mieli kehittyville markkinoille, voit valita länsimaisen yrityksen, joka tekee tulosta kehittyvien markkinoiden kasvavasta kysynnästä.”

Kuva 1. Hajauttamisen tärkeys yhdellä silmäyksellä. Markkinatuottojen tilkkutäkki osoittaa, ettei mikään markkina-alue toimi vuosi toisensa jälkeen. Markkinadatan lähde: Bloomberg, kuvitus Mandatum Life.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä