Osakesijoittaja: nyt kannattaa panostaa laatuyrityksiin

21.1.2015 Kuvat: iStockphoto

USA:n piristynyt taloustilanne ja kirkastuvat näkymät Euroopan osakemarkkinoilla lupaavat hyvää osakesijoittajalle uuteen vuoteen lähdettäessä.

"Erittäin matala korkotaso yhdistettynä heikentyvän euron tuomaan hyötyyn luo selkeät askelmerkit osakesijoittajalle", taustoittaa Mandatum Lifen salkunhoitaja Janne Holtari.

Miten tunnistat laatuyrityksen?

Laatuyrityksen tyypillisimpiä tunnusmerkkejä ovat tasainen kasvu, vahva tase, hyvä kannattavuus ja erinomainen hinnoitteluvoima.

"Tällaisia osakkeita pitää olla kaikkien osakesijoittajien salkussa. Ne muodostavat kivijalan osakesalkkuun ja tuottavat hyvin pitkällä aikavälillä", Holtari sanoo.

Esimerkeiksi Holtari tarjoaa brändiyhtiöitä, joiden tuotteet ovat jokapäiväisessä käytössä ja
tuttuja kuluttajille. ML Global Brands -sijoituskorin repertuaariin kuuluvat kuluttaja- ja päivittäistavarat kuten autot, luksus tai kosmetiikka, ruoka- ja juomatuottajat, matkailu ja vapaa-aika, teknologia sekä rahoitusalan toimijat.

"Megatrendit tukevat brändiyhtiöiden kasvua. Yksi tärkeimmistä ajureista on kehittyvien markkinoiden kasvava kulutus. Jos miettii, sijoittaisiko kehittyville markkinoille vai USA:han, kannattaa ottaa tarkasteluun länsimaalaiset, kansainväliset yhtiöt, jotka hyötyvät kehittyvien markkinoiden kulutuskysynnän kasvusta."

Kasvavan kulutuskysynnän mittakaavasta Holtari antaa esimerkin.

"Jos miettii, sijoittaisiko kehittyville markkinoille vai USA:han, kannattaa ottaa tarkasteluun länsimaalaiset, kansainväliset yhtiöt"

"On arvioitu1, että vuoteen 2030 mennessä globaali keskiluokka kasvaa nykyisestä 2 miljardista 5 miljardiin. Elintason paraneminen näkyy suurempana kulutuksena. Brändiyhtiöillä ei viitata pelkästään luksustuotteisiin, vaan myös päivittäistavaroihin ja vapaa-aikaan, kuten Coca-Colan, Procter & Gamblen tai Niken kaltaisiin yhtiöihin", Holtari täsmentää.

Markkinaheilunta jatkuu – Hyödynnä heikkoja kohtia

Pitkällä aikavälillä laatuyritysten tasainen kasvu perustuu hyvään hinnoitteluvoimaan ja megatrendeihin, mutta lyhyellä aikavälillä parhaita mahdollisuuksia luo markkinaheilunnan hyödyntäminen.

"Markkinaheiluntaa on ollut paljon. Osakesijoittajan kannattaa etsiä heikkoja kohtia, eli ostaa silloin kun hyvät yhtiöt ovat edullisia. Tilapäiset markkinalaskut ovat parhaita paikkoja lisätä hyvän kasvupotentiaalin omaavien yritysten painoa salkussa", Holtari sanoo.

"Lisäksi brändiyhtiöt ovat defensiivisiä laskusuhdanteessa ja entistä vahvempia noususuhdanteessa. Niiden kautta saa kansainvälisen hajautuksen", Holtari jatkaa.

Brändiyhtiöiden lisäksi Holtari poimii eurooppalaiset pienet ja keskisuuret yritykset.

"Heikentynyt euro tukee varsinkin eurooppalaisten vientiyritysten tuloksia. Valuuttavaikutuksen lisäksi näiden yritysten houkuttelevuutta lisää edelleen vilkas yrityskauppa-aktiviteetti. Pienet ja keskisuuret yritykset pystyvät kasvamaan suuria nopeammin ja ovat usein yrityskauppojen kohteina, mikä voi tuoda huomattavaa arvonnousua sijoittajalle", Holtari listaa.

1. Reuters 2012, The Swelling Middle.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä