Osakemarkkinoilla haetaan uutta tasapainoa

20.3.2018 Alex af Heurlin Kuvat: iStockphoto

Yli vuoden jatkunut poikkeuksellisen vakaa nousumarkkina päättyi tammikuun lopulla, kun korot kääntyivät nousuun ja kurssiheilunta palasi osakemarkkinoille.

”Olemme siirtymässä uuteen sijoitusympäristöön”, Mandatum Lifen allokaatioratkaisuista vastaava johtaja Carolus Reincke arvioi markkinatilannetta.

Yhdysvaltain valtionlainojen reaalikorot ovat nousseet plussalle ensi kertaa seitsemään vuoteen. Tilanne on uusi viime vuosien sijoitusympäristöön verrattuna, mutta historiallisesti tilanne ei ole poikkeuksellinen.

”Positiivinen reaalikorko ei ole lainkaan poikkeuksellinen vaan itseasiassa aivan normaali asia, jos katsoo esimerkiksi aikaa ennen finanssikriisiä”, Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen sanoo.

Metsäyhtiöt hyötyvät sellumarkkinan vedosta

Yhdysvaltain S&P500 -osakeindeksi kävi ennätyslukemissa tammikuun lopulla, minkä jälkeen kurssiheilunta ja nousseet korot ovat pitäneet osakemarkkinoiden tunnelman varovaisena.

Vaikka tunnelma markkinoilla on aiempaa hermostuneempi, on reaalitalouden tilanne ja sitä heijasteleva yhtiöiden tuloskunto edelleen vahvalla tasolla niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Aasiassakin.

”Yhdysvaltain osakemarkkinoiden arvostustasot ovat edelleen pitkän aikavälin yläpuolella”, Reincke muistuttaa.

Pohjoismaissa osakemarkkinoiden arvostustasot, esimerkiksi osakkeiden hintojen ja tulosten suhteet, ovat lähellä pitkän aikavälin keskiarvojaan.

Vaikka osakemarkkinoiden tunnelma on ollut alkuvuonna epävarma, monien suomalaisyhtiöiden kurssikehitys on ollut nousujohteista. Suurista yhtiöistä varsinkin Nokia, Neste ja sellun hinnannoususta hyötyvät metsäyhtiöt ovat kehittyneet viime kuukausina vahvasti.

Metsäyhtiöiden tuloskunnosta saatiin viimeisin merkki maaliskuun puolivälissä, kun Metsä Board nosti tammi-maaliskuun tulosohjeistustaan.

Mandatum Life lisäsi helmikuussa hieman osakepainoaan Euroopassa ja pohjoismaisilla markkinoilla.

”Euroopan talous kasvaa vakaasti, mutta siitä huolimatta osakkeet ovat vanhalla mantereella varsin kohtuullisesti hinnoiteltuja”, Mika Heikkinen sanoo.

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä