Oppia eläkeläisiltä

21.3.2014 Michaela Collet Kuvat: Tommi Vallisto

Globaali talouskriisi on ollut myös psykologinen haaste säästäjille. Kuuden vuoden ajan olemme saaneet eteemme synkkiä otsikoita lähes päivittäin.

Markkinoiden pitkittyvää epävarmuutta on ollut vaikea ymmärtää. Monille myös säästäminen on ollut hankalaa. Mihin rahat kannattaisi laittaa?

Tältä pohjalta ei ole yllättävää, että BlackRockin globaalin sijoittajakyselyn mukaan yli puolet eurooppalaisista aikuisista näkee taloutensa tulevaisuuden negatiivisena. Tutkimuksessa kysyttiin 17 600 ihmiseltä, miten he suunnittelevat talouttaan.

Toivoa kuitenkin on. Talouden suunnittelussa pienillä askeleilla on merkitystä.

Tutkimus osoitti, että talouden suunnitteluun vakavasti suhtautuvat ihmiset luottavat omiin säästämis- ja sijoituspäätöksiinsä (61 %) ja mahdollisuuteensa vaikuttaa taloutensa tulevaisuuteen (56 %) enemmän kuin ne, jotka eivät suunnittele talouttaan lainkaan (40 %).

Mikä sitten saa ihmiset pohtimaan talouttaan pitkällä aikavälillä?

Monille tiettyjen etappien saavuttaminen on olennaista: yli neljännes eurooppalaisista sanoo, että kun tietty ikä ylittyy, talouden suunnittelu alkaa kummasti kiinnostaa.

Eurooppalaiset käyttävät enemmän aikaa loman suunnitteluun kuin säästöjensä ja sijoitustensa arviointiin.

Suunnitteluinnon voi laukaista esimerkiksi lähestyvä eläkeikä (18 %) tai asuntolainan pois maksaminen (20 %). Huolestuttavaa on, että viidennes eurooppalaisista ei ole koskaan suunnitellut talouttaan.

Entä mistä sijoittajat saavat taloustietoa eli mikä vaikuttaa heidän sijoitussuunnitelmiinsa?

Tietoa haetaan läheltä. Vastaajat ovat selvästi haluttomia kääntymään ammattimaisten talousneuvojien puoleen (17 %). Itse asiassa monet luottavat enemmän omiin ajatuksiinsa ja ideoihinsa (41 %) kuin mihinkään muuhun metodiin. Neljännes kuuntelee ystäviään ja perhettään, yli viidennes hakee tietoa netistä, viidennes talouslehdistä.

Asenteesta talousasioihin kertoo myös se, että eurooppalaiset käyttävät enemmän aikaa loman suunnitteluun (38 %) kuin säästöjensä ja sijoitustensa arviointiin (28 %).

Tutkimuksen valossa ei ole yllättävää, että eurooppalaiset ovat huolestuneita kyvystään rahoittaa tärkeimmät menonsa eläkkeellä. Eliniänodote nousee, joten rahoitusta tarvitaan entistä pidemmälle eläkeajalle. Siksi sijoittajien pitää hyödyntää pitkä ikänsä ja varmistaa, että heidän rahansa tekevät töitä entistä kovemmin ja pidempään.

Tämän yhtälön ratkaisemisessa kannattaa käyttää ammattiapua – ja luottaa vanhempien neuvoihin. Nykyiset eläkeläiset sanoivat kyselyssä jälkiviisaina, että ihmisten pitäisi miettiä talouttaan pitkällä aikavälillä, säästää mahdollisimman paljon ja aloittaa säästäminen niin pian kuin mahdollista.

Kirjoittaja on BlackRockin yksityisasiakasliiketoiminnan johtaja Pohjoismaissa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä