Onnistu omistajanvaihdoksessa

14.3.2014

Moni yrittäjä suunnittelee siirtävänsä elinkelpoisen liiketoiminnan seuraavalle sukupolvelle, toiset haaveilevat onnistuneesta exitistä ja turvatuista eläkepäivistä. Eri tilanteisiin liittyvät haasteet taklataan parhaiten, kun valmistautuminen aloitetaan ajoissa asiantuntijan kanssa.

3 erilaista yrityksen omistajanvaihdostilannetta

1. Sukupolvenvaihdos

Kun yritystoiminnalle löytyy jatkaja perheen sisältä, avainkysymyksiä ovat luopuvan yrittäjän toimeentulo ja rahoituksen järjestäminen tulevalle omistajalle. Usein tavoitteena on siirtää yritys seuraavalle sukupolvelle mahdollisimman verotehokkaasti, jolloin yrityksen varallisuutta on järkevää optimoida yhdessä asiantuntijan kanssa. Jos perillisiä on useampia, myös perinnönjako on otettava huomioon yrityskaupassa.

Yrittäjän keskimääräinen YEL-eläke on n. 1300 euroa/kk (20111),  joten hyvän elintason säilyttämiseksi eläketurvaa kannattaa todennäköisesti täydentää. Tämä voidaan tehdä ryhmäeläkevakuutuksen avulla, ja samalla voidaan alkaa varautua myös uuden yrittäjän eläkeaikaan. Lisäksi on tärkeää turvata aloittavan yrittäjän henkilöriskit – yrittäjällä on omasta sosiaaliturvastaan merkittävästi suurempi vastuu kuin palkansaajalla.

2. Yrityksen myynti ulkopuoliselle

Ostaja ei halua maksaa eurosta euroa. Myy siis yrityksesi liikearvo, joka koostuu esimerkiksi asiakassuhteista ja henkilöstön osaamisesta, ja siirrä ylimääräiset varat omaan käyttöösi.

Koska osa liiketoiminnan arvosta liittyy aina työntekijöiden osaamiseen, varmista, etteivät avainhenkilöt lähde pois talosta kaupan yhteydessä. Tämän teet esimerkiksi viivästetyn bonuksen tai työssäoloaikaan sidotun eläkevakuutuksen avulla.

Jos sait yrityksesi myynnistä hyvän hinnan, laita rahasi töihin. Tee varainhoidon ammattilaisen kanssa järkevä suunnitelma, jolla varallisuus saadaan kasvamaan.

3. Eläkkeelle jäänti tai yritystoiminnan lopettaminen

Kun suunnittelet eläkkeelle jääntiä tai yritystoiminnan lopettamista, yrityksen todellinen liikearvo kannattaa arvioida ajoissa. Liiketoiminnalle ei välttämättä löydy jatkajaa, ja tällöinkin saat asiantuntijalta parhaan avun liiketoiminnan purkamiseen.

Muista, että riski- ja eläkevakuutusturvia ei tarvitse lopettaa yritystoiminnan loppuessa, vaan vakuutukset voi siirtää omiin nimiin tai esimerkiksi uuden yrityksen tai työnantajan omistukseen.

Huomioi kokonaisuus

Oli kyse yrittäjän talouden turvaamisesta aktiivisen yrittäjäuran aikana tai kun yritystoiminta on jo loppunut, kokonaisuus ratkaisee. Kannattaa miettiä, miten kertynyt yritysvarallisuus, yrittäjän omat säästöt ja sijoitukset, lakisääteinen sosiaaliturva, YEL-eläke ja riskivakuutukset kootaan järkevästi ja tarkoituksenmukaisesti yhteen.

Lähde

1SYT-kassa

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä