Onko tuoton ja vastuullisuuden välillä ristiriita? Salkunhoitaja vastaa

10.9.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Yhä useampi sijoittaja kiinnittää huomiota sijoituksensa vastuullisuuteen ennen sijoituspäätöstä. Miten yrityksessä on huolehdittu työntekijöiden hyvinvoinnista? Tuottaako liiketoiminta päästöjä, jotka ovat haitaksi ympäristölle? "Mitä enemmän näitä kysymyksiä esitetään, sitä enemmän myös markkinoilla aletaan reagoida vastuullisuuteen", uskoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.

Vastuullisuudesta on tulossa valtavirtaa

Vastuullisten sijoituskohteiden kysyntä sekä niihin ohjautuvien rahavirtojen määrä on selkeässä kasvussa. Yksistään Euroopassa rahavirrat ovat kasvaneet 55 % vuosina 2012–20141. Miksi vastuullisten sijoituskohteiden suosion kasvu on ollut huimaa viime vuosina?

"Sanat ovat kääntyneet teoiksi: sijoittajat tiedostavat koko ajan paremmin, mikä rooli heillä voi olla vastuullisen yritystoiminnan edistämisessä. Myös riskeihin on herätty: vastuuttomasti toimiva yritys voi käydä sijoituksena kalliiksi", Reincke pohtii.

Reincken mukaan keskeistä on, että sijoituksen vastuullisuus ja tuottavuus eivät missään nimessä sulje toisiaan pois.

"Puunhalailun" sijaan markkinoilla puhutaan riskin hinnoittelusta.

"Vaikka puhutaan vastuullisuudesta, hyvissä sijoitustuotteissa on silti hajautus kunnossa ja sijoituskohteet vastaavat sijoittajan tuottovaatimuksia", Reincke painottaa.

"Elokuun 2015 loppuun mennessä pienemmän hiilijalanjäljen yhtiöihin sijoittavan ML Tulevaisuus Ilmasto -sijoituskorin kohdeindeksi Low Carbon Leaders on voittanut emoindeksinsä tuoton 3,7 prosenttiyksiköllä 2010 marraskuusta lähtien. Tarkastelu on takautuva, mutta osoittaa selvästi sen, ettei vastuullisuutta ja tuottavuutta kannata tarkastella vastakkaisina asioina", Reincke kertoo.

Mistä vastuullisen liiketoiminnan arvo koostuu?

Vastuullisuus on ennen kaikkea mahdollisuus. Vastuullinen liiketoiminta luo arvoa omistajille houkuttelemalla luokseen osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa ja hyvän maineen myötä uskollisempia asiakkaita. Maineriskit pienenevät ja rahoitusedellytykset paranevat.

Myös osakeindeksejä perustetaan yhä enemmän vastuullisuuden lähtökohdista, mikä vaikuttaa kasvavaan joukkoon sijoittajia. Yrityksen kannalta on tärkeää, että vastuullisuus on huomioitu yrityksen liiketoiminnassa ja raportoinnissa, jos indekseissä mielii olla mukana.

"Indeksiin pääseminen on yrityksen etu, sillä se helpottaa rahoituksen saamista ja alentaa siihen liittyviä kustannuksia. Se on myös positiivinen kannustin niille, jotka eivät vielä ole pystyneet valjastamaan vastuullisuutta osaksi liiketoimintaa", Reincke sanoo.

Ilmastonmuutos voi pistää liiketoimintaympäristön uusiksi

Paine ilmastonmuutoksen jarruttamiseen kasvaa ja se näkyy myös sijoitusmarkkinoilla, sillä yrityksiin voi kohdistua lisää vaatimuksia päästöjen vähentämisestä. Myös yleinen keskustelu asiasta on muuttunut. "Puunhalailun" sijaan markkinoilla puhutaan riskin hinnoittelusta. Miksi hiilidioksidipäästöjen riskin hinnoittelu nostaa päätään ja mitä "hiiliriski" tarkoittaa?

Sääntely-ympäristön muutokset voivat hetkessä muuttaa yrityksen toimintaa.

"Hiiliriski tarkoittaa hiilidioksidipäästöihin liittyviä riskejä sijoitusmarkkinoilla. Riski on myös viranomaissääntely, joka voi tarkoittaa esimerkiksi päästörajoituksia tai haittaveroja. Kun ilmastonmuutos nähdään sijoitusriskinä, sijoittavat vaativat tulevaisuudessa korkeampaa kompensaatiota sijoitukselleen, eli riskipreemiota", Reincke sanoo.

Myös potentiaalinen ympäristöriski tai kriisi ja kuluttajan ympäristötietoisuuden kasvaminen ovat riskitekijöitä yrityksissä, jotka eivät ota ympäristövastuutaan huomioon.

"Sääntely-ympäristön muutokset voivat hetkessä muuttaa yrityksen toimintaa. Konkreettisia toimenpiteitä odotetaan kansainväliseltä ilmastonmuutoskokoukselta, joka järjestetään Pariisissa joulukuussa."

Reincken mukaan sijoittajilla on konkreettisia mahdollisuuksia jarruttaa ilmastonmuutosta sijoituspäätösten sekä verkostoitumisen kautta. Hän mainitsee esimerkkinä Portfolio Decarbonization Coalition -verkoston, johon Mandatum Lifen Sijoituspalvelut haki jäseneksi syyskuun alussa.

"Verkoston tavoitteena on saada sijoittajat pienentämään sijoitustensa hiilijalanjälkeä 100 miljardin dollarin edestä Pariisin ilmastonmuutoskokoukseen mennessä. Portfolio Decarbonization Coalition on erinomainen esimerkki sijoittajien vaikutusmahdollisuuksista maailmaa koskevien haasteiden ratkaisemisessa", Reincke painottaa.

Mandatum Life lanseerasi syyskuussa ML Tulevaisuus Ilmasto -indeksisijoituskorin, joka sijoittaa pienen hiilijalanjäljen yhtiöihin maailmanlaajuisesti. Tutustu sijoituskoriin tästä.

Lähteet

Global Sustainable Investment Review 2014, Growth of SRI Assets, Table 2.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä