Onko Kiinan huono uusi hyvä? BlackRockin sijoitusstrategi vastaa

13.5.2015 Kuvat: BlackRock iShares

Kiinan osakemarkkinat ovat nousseet tuntuvasti. "Onko syynä se, että huono on uusi hyvä?", kysyy BlackRockin sijoitusstrategi Wei Li. Heikentyneet talousluvut nostavat odotuksia rahapolitiikan keventämiseksi edelleen.

Odotukset ja todellisuus

"Optimisti sanoisi, että ihmisille on luontaista pyrkiä kohti parempaa tulevaisuutta. Kyse on odotuksista, ja Kiina suhteen meillä on ollut niitä runsaasti viime kuukausina", Wei Li sanoo.

Wei Li

Wei Li

Maaliskuussa 2015 monet Kiinan taloutta mittaavat luvut – vähittäismyynti, teollisuustuotanto ja käyttöomaisuusinvestoinnit – jäivät ikävästi jälkeen markkinoiden odotuksista. Varsinkin käyttöomaisuusinvestointien taso on laskenut alemmaksi kuin koskaan aiemmin tuotannon hidastumisen ja kiinteistömarkkinoiden heikkouden takia.

"Maaliskuun lukuihin saattoi vaikuttaa se, että kiinalainen uusi vuosi oli myöhään tänä vuonna, mutta heikkoutta oli nähtävissä jo aiemmin. Ensimmäisen neljänneksen bruttokansantuote jäi odotuksista verrattuna edelliseen neljännekseen", Li sanoo.

Lin mukaan Kiinan bruttokansantuotteen kasvu on odotetusti 7 %. Huomattavaa on se, että luku on Kiinan viranomaisten määrittämän kasvutavoitteen alarajalla. Se on juuri ja juuri hyväksyttävän rajoissa.

"Kun tämä yhdistetään ennusteista jääneeseen kaupankäyntiin ja heikkoon inflaatioon, kokonaiskuva kasvusta jää laimeaksi."

Tästä huolimatta olemme nähneet Kiinan osakemarkkinoiden nousevan reippaasti.

"Sijoittajat toivovat lisää toimia rahapolitiikan keventämiseksi. Näitä voisivat olla esimerkiksi korkojen alentaminen, varantosuhdevaatimusten pienentäminen tai jopa laajempi elvytyspaketti", Li sanoo.

Mitä tämä merkitsee kiinalaisille osakkeille?

Vaikka kasvu voi laantua tulevaisuudessa, kiinalaisilla osakkeilla voi vielä olla kasvunvaraa. 

"Kiinan heikkenevien mittareiden valossa uskomme sijoittajien uskovan yhä vahvemmin rahapolitiikan keventämiseen, mikä todennäköisesti nostaa tunnelmaa markkinoilla."

Lin mukaan vuoden ensimmäisenä neljänneksenä nousua näkyi lähinnä A-osakkeissa, mutta se on myöhemmin levinnyt H-osakkeisiin. Li korostaa, että vaikka kasvu voi laantua tulevaisuudessa, kiinalaisilla osakkeilla voi vielä olla kasvunvaraa.

"Mielestämme H-osakkeiden kiriminen ei vie kysyntää A-osakkeilta. Kiinalaiset osakkeet voivat kehittyä hyvin koko markkinalla miedossakin kasvuympäristössä."

"Edellytys kiinalaisten osakkeiden nousulle on, että maan viranomaiset pitäytyvät elvyttävässä linjassaan ja kaupankäynti kotimaisilla osakemarkkinoilla pysyy vilkkaana", Li summaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä