Odotettavissa iltaan asti

3.10.2014 Juhani Lehtonen Kuvat: Tomi Parkkonen

Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen piti lokikirjaa Mandatum Life Korkosalkun kevään, kesän ja alkusyksyn tapahtumista. Kesän lämpimissä keleissä pidettiin pää kylmänä erikoista korkotilannetta seuratessa ja sopivia käännöksen paikkoja odotellessa. Pitkään talveen lähdetään vastatuulipurjeilla.

Toukokuu 2014

Eurooppalaisilla korkomarkkinoilla odotetaan herkeämättä, alkaisiko EKP olla valmis signaloimaan yhä elvyttävämmän rahapolitiikan suuntaan. Markkinoilla alkaa käydä selväksi, että kesäkuun alun kokouksessa EKP:n odotetaan kajoavan ohjauskorkoihin.

Eteläisen Euroopan valtionlainamarkkinoilla meno jatkuu kiivaana paikallisten pankkien haaliessa edelleen valtionlainoja. Saksassa kymmenvuotisen valtionlainan korko laski alle 1,3 % tason, euroalueen infl aation pudottua +1,0 % tasolle viime vuoteen nähden. Something is cooking here.

Kesäkuu 2014

EKP toimittaa, mitä odotettiin.

Ohjauskorko laskee 0,15 %:iin, ja keskuspankin oma talletuskorko (jolla liikepankit tallettavat ylimääräisen käteisensä) asetettiin ensimmäisen kerran keskuspankin historiassa negatiiviseksi, -0,10 %:iin. Pankit siis joutuvat maksamaan EKP:lle varojensa tallettamisesta keskuspankkiin.

Juoksuajaltaan lyhyiden joukkovelkakirjalainojen kysyntä kiihtyi euroalueella. EKP jättää ovet toistaiseksi auki QE:lle (Quantitative Easing) eli ohjelmalle, jossa se ostaa joukkolainoja suoraan jälkimarkkinoilta omaan taseeseensa ja lisää näin rahan määrää taloudessa.

Painotamme kuitenkin salkussamme edelleen pohjoismaisia yrityslainoja. Etelän "hedelmät" alkavat silti tuoksua, ja aloitamme pitkästä aikaa valtionlainojen lisäämisen salkkuumme. Iso- Britannian valtionlainat läpäisevät haavimme, ja punnan ennakoidaan vahvistuvan euroa vastaan.

Heinäkuu 2014

EKP:n kesäkuinen lisäelvytys saa aikaan ryntäyksen korkomarkkinoille. Lähes kaikki korkopapereiden alaluokat keräävät kiinnostusta. EKP:n 400 miljardin euron uusi, niin sanottu TLTRO-ohjelma, jolla pankit saavat syksyllä hakea lainaa keskuspankista, nähdään markkinoilla positiivisena.

Eteläisen Euroopan korkopaperit kohtaavat pankkilainojen ohella voimakasta kysyntää. Pitäydymme kuitenkin edelleen pääosin pohjoismaisilla markkinoilla. EKP ei vieläkään julkista QE-ohjelmaa, mutta vihjaa sen mahdollisuudesta, jos tilanne vielä heikkenee.

Inflaatio painuu lisää. Vuositasolla ollaan enää +0,8 % vauhdissa euroalueella – pahasti EKP:n oman, 2 % pidemmän aikavälin tavoitteen alapuolella. Forward-korot sukeltavat lisää. Viiden vuoden swap-korko on enää 0,66 % ja Saksan viiden vuoden valtionlainan korko on 0,35 %. Koskahan EKP:n hermo pettää?

Yritysten joukkolainojen kiivas liikkeeseenlaskutahti jatkuu. Mekin etsimme mielenkiintoisia vaihtoehtoja mustien kissojen ja koirien kanssa, mutta niitä ei tunnu löytyvän. Pää kylmänä vaan – mahdollisuuksia tulee vielä.

Elokuu 2014

Venäjän ja Ukrainan kriisi eskaloituu talouspakotteiden kiristämiseksi lännen ja Venäjän välillä, sotilaallisen tilanteen lisäksi. Yrityslainojen luottoriskipreemiot ampaisevat kovaan nousuun elokuun alussa. Rullaamme luottoriskilisäsuojaustamme uuteen sopimusperiodiin – näitä suojia tarvitaan vielä.

Osakkeet ja muut riskilliset omaisuuslajit liukastelevat. EKP toteaa, että Ukrainan kriisi alkaa olla negatiivisten talouskontribuuttorien joukossa. Korot laskevat lisää.

Euroopan valtionlainojen korot laskevat keskimaturiteeteissa uusiin kaikkien aikojen pohjiin. Hollannissa ei löydy 300 vuoden datalla näin matalia korkoja. Vakuutusyhtiöiden vakavaraisuuden tilannetta nykykorkotasolla seurataan Euroopanlaajuisesti.

Uusi vakavaraisuuskehikko (Solvency II) on astumassa voimaan tammikuussa 2016, kuitenkin pitkillä siirtymäsäännöksillä. USA:n high yield -markkinoilta lähtee varoja reippaammalla tahdilla. Spredit levenevät jenkeissä, joka on mielestämme enemmänkin paluuta normaalitilanteeseen ylikuumenemisen jälkeen. Euroopassa ja pohjoismaisilla markkinoilla suurempaa lunastusvirtaa rahastoista ei näy. Back in!

Osallistumme muun muassa Lindorffin uusemissioon ja ostamme jälkimarkkinoilta muitakin high yield -joukkolainoja. Euro alkaa heikentyä valuuttamarkkinoilla. Se on pitkästä aikaa eurotaloudelle hyvä juttu. Vuonna 2014 korkosalkku on tuottanut sijoittajille + 3,3 % elokuun loppuun mennessä.

Syyskuu 2014

Inflaation painuttua euroalueella 0,3 % vuositasolle, eikä EKP:lla ole oikein muita vaihtoehtoja kuin kaivaa työkalupakista jälkimarkkinaoperaatiot lisäkoronlaskujen ohessa. EKP kertoo aloittavansa syksyllä yksityisen sektorin liikkeellelaskemien niin sanottujen abs-lainojen (asset backed securities eli esimerkiksi pankkien luottokorttilainojen arvopaperistettuja joukkolainoja) ja covered bondien (ylivakuudellisia kiinneluottolainoja) ostamisen markkinoilta omaan taseeseensa. Määrät jätetään auki, mutta tiedossa lienee ostoja noin 500 miljardin euron edestä.

EKP:n tase nousee siis syksystä alkaen noin kolmanneksella, mikä on merkittävä liike. FEDin ja muiden suurten keskuspankkien taseen kasvattamisoperaatiot ovat korreloineet vahvan positiivisesti riskillisten omaisuuslajien kanssa. Siksi seuraamme EKP:n pian aloitettavaa toimintaa tarkasti. Ultrapitkät forward-korot lähtevätkin pieneen nousuun.

Markkinat alkavat vähitellen uskoa, että EKP:n toimilla on merkitystä. Tosin Saksan kaksivuotinen majailee edelleen tukevasti ankkuriköysissä -0,07 %:ssa. Euro heikkenee silti mukavasti, sillä EKP:n talletuskorko asetettiin jo -0,2 %:iin. Tämän verran siis liikepankki joutuu keskuspankille maksamaan, mikäli se tallettaa ylimääräistä käteistä päivän päätteeksi EKP:lle. Ei ihme, että dollarit alkavat kiinnostaa. Tie euron lisäheikentymiselle on avattu.

Syksyn ja talven kelit

Loppukesällä 2014 korkotaso kävi Euroopassa vaarallisen alhaalla. Keskuspankki joutui reagoimaan pienen sisäisen ristivedon saattelemana, ja rajuin laskupaine koroissa hellitti.

Korkoriskin hallinta koko salkun tasolla tulee olemaan nyt äärimmäisen validi juttu. Rakennamme suojia pidempien Saksan valtionlainojen korkojen nousun varalle. Silti EKP:n politiikka on sementoinut lyhyemmät korot kohtalaisen pitkäksi aikaa matalalle tasolle. Kokonaisuuden hallinta korostuu. Pidetään surffi päällä!

Inflaatio-odotukset ovat edelleen hyvin alhaalla. Syksy ja talvi tulevat olemaan pitkiä. Onneksi ajan kulumisen vaikutus on kuitenkin korkosijoittajalle mieluista, sillä joka päivä on korkopäivä, jopa viikonloppuna.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä