Nuiji tavarat rahaksi

4.10.2013 Iina Thieulon

Perinteikkään Bukowskis-huutokaupan intendentti Henrik Kihlman kokosi vinkit arvoesineiden myyjälle.

1) Realisoi perintö huutokaupassa tai pilko se osiin.

Eliniän pidentymisen ja kulutustottumusten muuttumisen myötä kuolinpesän tavaroille ei löydy uutta osoitetta yhtä helposti kuin ennen. Huutokauppa on usein varastointia parempi ratkaisu. Arvokasta perintötaulua ei voi myöskään jakaa osiin, mutta siitä saaduilla tuloilla voi olla jälkipolville tarpeellista käyttöä.

2) Anna käyttämättömälle sukukalleudelle uusi elämä.

Arvokello tai kaunis koru ei ilahduta ketään laatikossa tai pankkiholvissa, väärin säilytettynä se voi jopa vaurioitua. Silloin on hyvä miettiä, haluaako antaa sukukalleudelle uuden elämän – ja ansaita samalla rahaa.

3) Pyydä rohkeasti ennakkoarvio asiantuntijalta.

Jos epäilet omistavasi arvoesineen, asiantuntija näkee jo kuvan perusteella, soveltuuko esine huutokauppaan ja kannattaako siihen tutustua lähemmin.

4) Käytä ammattilaisen apua lajittelussa.

Asiantuntija löytää myytävien tavaroiden joukosta ne, joilla on todellista arvoa. Vaikka esinettä olisi pidetty perheen sisällä isossa arvossa, sillä ei ole välttämättä enää kysyntää. Sen sijaan kaukaiselta sukulaiselta saatu lasikippo voi osoittautua mittaamattoman arvokkaaksi.

5) Kaiva esille myyntikohdetta koskevat asiakirjat.

Kaikki esineen historiaa valaisevat dokumentit ovat avuksi hinta-arviota tehdessä.

6) Vie tavara huutokauppahuoneen arvioitavaksi.

Kun pohjahinnasta ja lähtöhintahaarukasta päästään sopuun, välityssopimus voidaan allekirjoittaa heti. Joissain tapauksissa huutokauppahuone pitää esineen tutkittavana ennen lopullisen arvon määrittämistä. Arviointi on maksuton eikä velvoita myyjää, välityssopimus tehdään vasta kun osapuolet ovat yksimielisiä hinnoista. Tutkimisen ajan esine on huutokauppahuoneen vastuulla ja vakuutuksessa.

7) Hinnoittele myytävä esine järkevästi.

Huutokaupassa hinnat määräytyvät kysynnän ja trendien mukaan. Tunnearvo ei siirry seuraavalle ostajalle. Asiantuntija tietää, millä hinnalla tavara kulloinkin liikkuu ja osaa arvioida sopivan hintahaarukan luetteloon painettavaksi. Lopullisen hintalapun kirjoittaa kuitenkin ostaja. Aseta hintatavoitteesi järkevästi, sillä markkinoille tuodun ja myymättä jääneen kohteen uutuusarvo kärsii.

8) Aseta kohteelle halutessasi pohjahinta.

Jos kukaan ei huuda kohdettasi lähtöhintaan, meklari voi tarvittaessa aloittaa huutamisen alemmalta tasolta. Myyjänä voit kuitenkin asettaa tavaralle luottamuksellisen pohjahinnan, jos et halua luopua siitä hinnalla millä hyvänsä. Silloin huutokauppahuone toimii edunvalvojanasi ja huolehtii siitä, ettei kauppa synny alle sovitun kipurajan.

9) Noudata huutokauppaetikettiä.

Huutokauppahuoneet eivät hyväksy omien kohteiden huutamista.

10) Käytä välittäjänä arvostettua huutokauppahuonetta.

Ison ja kansainvälisen huutokauppahuoneen laajasta asiakaskunnasta kohteellesi löytyy todennäköisimmin monta ostajaehdokasta, jotka ovat halukkaita maksamaan tavarasta hyvän hinnan. Ostajakin tuntee olonsa turvalliseksi tehdessään löytönsä tunnetulta brändiltä.

Tutustu myös huutajan etikettiin osoitteessa www.bukowskis.fi

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä