Näin laadit yrityksen eläkestrategian

21.5.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Työntekijöiden eläkeikä karkaa yhä kauemmaksi tulevaisuuteen. Pahimmillaan tämä johtaa kasvaviin ongelmiin työkyvyn ja -halun osalta. Valistunut työnantaja tekee eläkestrategian eli suunnitelman koko henkilöstön eläkeasioista, ja huolehtii, etteivät eläköitymiseen liittyvät riskit realisoidu.

Eläkeuudistus muuttaa työeläkejärjestelmää työnantajan kannalta merkittävästi. Kun eläkeikää nostetaan, on työpaikoilla yhä vanhempia ihmisiä. Tavoite-eläkeiän1 saavuttamisen jälkeenkin on mahdollista jatkaa vielä useita vuosia, mikä saattaa olla monelle houkutteleva vaihtoehto eläkkeen määrän muuten laskiessa.

"Eläkeiän nostaminen on tarpeen eläkejärjestelmämme kestävyyden kannalta. Elämme nykyisin aiempaa pidempään, mutta kaikki meistä eivät jaksa työskennellä työuran loppupuolella samalla tavalla. Viimeiset työvuodet voivat olla raskaita sekä työntekijälle että työnantajalle", Mandatum Lifen yritysmyynnin johtaja Lasse Alvesalo korostaa.

Työntekijällä on jatkossa yhä suurempi vapaus vaikuttaa siihen, milloin hän jää eläkkeelle.

Työntekijällä on oikeus ilmoittaa eläkkeelle jäämisestä oman valintansa mukaan milloin tahansa 5 vuoden eläkeikäputken sisällä.  Lisäksi eläkeuudistus tuo työntekijälle mahdollisuuden varhentaa eläkettä 25 tai 50 prosentilla ennen eläkeikää. Se ei automaattisesti tarkoita työajan lyhennystä, mutta eläkeuudistussopimuksen mukaan työnantajien tulisi suhtautua työajan lyhennykseen positiivisesti. Työnantajan kannattaa miettiä tarkkaan, mitä joustot yritykselle tarkoittavat ja miten niitä voi hallita.

Kevan tutkimuksen2 mukaan vain joka neljäs työntekijä kertoo työnantajalle, milloin on suunnitellut jäävänsä eläkkeelle.

"Epätietoisuus eläkkeelle jäämisestä painaa yhtä lailla työntekijää itseään. Kun suunnitelmat selkenevät, mieli kevenee ja työssä jaksaa loppuun asti paremmin", Alvesalo huomauttaa.

Eläkestrategiassa selvitetään tarpeet, tahtotila ja rahoitus

Kun työnantaja käy läpi henkilöstönsä nykytilanteen ikä- ja osaamisnäkökulmasta, voidaan rakentaa suunnitelma hallitulle eläkkeelle jäämiselle. Eläkestrategian laatiminen aloitetaan käymällä läpi henkilöstön määrä, ikäjakauma, vaihtuvuus, sairauspoissaolot ja työkyvyttömyysasiat. Tämän jälkeen pohditaan tarkemmin tavoitteita.

"Mitä enemmän yrityksessä on senioreita, sitä akuutimpi tarve on eläkestrategialle. Työkyvyttömyyseläkkeet ja tehottomat viimeiset työvuodet aiheuttavat työnantajalle erittäin merkittäviä kustannuksia, joten niiden vähentämiseksi kannattaa tehdä kaikki mahdollinen", Alvesalo painottaa.

Eläkesuunnitelma laaditaan henkilöstöryhmittäin. Koko organisaation näkökulmasta kannattaa miettiä yleinen tavoiteltu eläkeikä, johon voidaan hakea joustoja ryhmittäin ja henkilöittäin.

"Ylimmän johdon osalta on erityisen tärkeää, että työtä tehdään 150 prosenttisesti ja mahdollinen jäähdyttely uran loppuvaiheessa on hoidettava hyvällä järjestelyllä. Joitakin asiantuntijaryhmiä halutaan ehkä kannustaa jatkamaan mahdollisimman pitkään, ja tuotannon työntekijöillä voi taas olla työn kuormittavuudesta johtuen merkittävää tarvetta työajan lyhentämiselle."

Jotta työnantaja voi tarjota joustoa ja varmistaa työkykyä, pitää rahoituksen olla kunnossa. Eläkestrategiaa tehtäessä voidaan todeta, että kaikki rahoitus hoituu TyELin kautta. Eläkesuunnitelman toteuttamiseen voidaan hyödyntää ryhmäeläkevakuutusta. Työkyvyn ja -halun tehostuminen rahoittavat lisäeläkkeen moninkertaisesti.

Senioriohjelma selkeyttää suunnitelmia

Selkeät ja avoimet henkilöstöön liittyvät järjestelyt parantavat keskeisesti työnantajakuvaa. Läpinäkyvä eläkejärjestelmä on tärkeä osa toimivaa henkilöstöpolitiikkaa.

"Työntekijät todella hyötyvät työnantajan eläkesuunnittelusta, joten jos yrityksessä on esimerkiksi senioriohjelma, kannattaa siitä viestiä aktiivisesti. Ikäohjelmat tarjoavat myös esimiehelle luontevan tavan eläkekeskustelun aloittamiseen, kun keskustelu käydään ohjelman mukaisesti kaikkien tietynikäisten työntekijöiden kanssa", Alvesalo toteaa.

Eläkeuudistuksen ei tarvitse tarkoittaa epävarmuuden lisääntymistä. Eläkestrategian avulla yrityksen toiminta pysyy tuottavana. Työntekijän näkökulmasta on yhtä tärkeää, että eläkkeelle pääsee oikeaan aikaan.

Eläkeuudistus 2017 työnantajan näkökulmasta

Mandatum Life, Varma ja If järjestivät kevään aikana ympäri Suomea infotilaisuuksia eläkeuudistuksen sisällöstä ja vaikutuksista työnantajalle. Lataa tästä tilaisuuden materiaalit.

Mandatum Life: Eläkestrategia (pdf)
Varma: Eläkeuudistus 2017 (pdf)
Varma: Kokeneiden kanssa (pdf)

Viitteet

1Tavoite-eläkeikä otetaan käyttöön vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Sillä tarkoitetaan ikää, jossa eläkettä saa ns. täysimääräisenä eli sen suuruisena kuin se olisi karttunut ilman elinaikakertoimen tekemää vähennystä.
2 http://www.hs.fi/kotimaa/a1386037977301

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä