Miten korkomarkkinoiden liikkeet vaikuttavat sijoituksiisi?

14.8.2014 Kuvat: iStockphoto

Historiallisen matala korkotaso luo sijoittajalle merkittäviä haasteita ja muuttuva keskuspankkipolitiikka pistää monia perusasioita uusiksi. Mitä korkojen nousu tarkoittaa sijoittajan kannalta ja miksi korkoriskiltä on hyvä suojautua?

Tausta: Matala korkotaso muutti tuotto-odotuksia

Viime vuosina sijoittajien on ollut vaikeaa saada edes inflaation ylittävää tuottoa. Pitkään jatkuneen haastavan taloustilanteen takia keskuspankit ovat elvyttäneet voimakkaasti laskemalla korot lähelle nollaa. Näin on pyritty ylläpitämään rahan liikkumista taloudessa ja helpottamaan lainanantoa.

Markkinoilla tullaan näkemään muutoksia korkotasossa pitkään jatkuneen pysähtyneisyyden jälkeen.

Sijoittajan kannalta tämä on tarkoittanut, että perinteiset vähäriskisemmät korkosijoitukset eivät kannata ja joudutaan siirtymään riskillisempiin omaisuuslajeihin. Sijoittaja joutuu ottamaan riskiä suhteessa enemmän saadakseen edes kohtuullista reaalituottoa. Matala korkotaso on vaikuttanut myös osakemarkkinoiden hinnoitteluun. Viime vuosina osakemarkkinoilla nähty nousu on johtanut arvostuskertoimien nousuun, kun sijoittajat ovat pyrkineet kompensoimaan sijoitussalkkujensa matalaa korkotuottotasoa lisäämällä sijoituksia osinkoa maksaviin yhtiöihin.

1. Miksi korkojen odotetaan nousevan?

Pitkään jatkunut talousahdinko nosti keskuspankkien roolin keskeiseen asemaan ja käyttöön otettiin poikkeuksellisia elvytyskeinoja, mikä tarkoitti esimerkiksi korkojen laskua lähelle nollaa. Maailmantalouden, ja varsinkin USA:n taloustilanteen, elpyessä keskuspankit normalisoivat rahapolitiikkaansa. USA:n keskuspankin Fedin toimenpiteet, tai muiden odotukset toimenpiteistä, ovat vaikuttaneet maailmanmarkkinoiden jokaisessa kolkassa. Näin myös muilla markkinoilla tullaan näkemään muutoksia korkotasossa pitkään jatkuneen pysähtyneisyyden jälkeen.

2. Miksi korkojen nousulta suojaudutaan?

Kun korot laskevat, korkosijoituksen arvo nousee. Vastaavasti korkosijoituksen arvo laskee kun yleinen korkotaso nousee, eli toisin sanoen korkoriski toteutuu. Tehokas korkoriskin hallinta antaa salkunhoitajalle mahdollisuuden jopa lisätuottoihin.

3. Miten korkoriskiä hallitaan?

Johdannaiset. Korkoriskiltä voidaan suojautua korkojohdannaisten avulla. Ratkaisevassa roolissa on ajoitus, sillä suojaukseen liittyy aina kuluja, jotka voivat käydä kalliiksi, jos suojausajankohta on epäsuotuisa. Sijoituskohdetta valitessa sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaiset mahdollisuudet sijoituskohteella on suojautua korkoriskiltä.

Duraatio. Mandatum Lifen Korkosalkku Abs -sijoituskorissa duraatiota voidaan säädellä välillä 0–15 vuotta kulloisenkin markkinanäkemyksen mukaan. Jos korot nousevat, duraatio voidaan laskea, mikä lieventää korkosijoituksen hintaherkkyyttä korkotason muutoksiin. Joissain markkinoilla tarjolla olevissa korkotuotteissa duraation sääteleminen joustavasti on mahdotonta sääntöjen takia.

Vaihtuvakorkoiset yrityslainat. ML Nordic High Yield Abs -sijoituskorissa korkoriskiä hallitaan ylläpitämällä taktisia suojauksia. Sen lisäksi korissa on pääosassa vaihtuvakorkoisia lainoja, jotka tarjoavat luonnollisen suojan korkojen nousulle.

4. Mitkä korkosijoitukset ovat olleet tuottavimpia?

Valtionlainojen ja pankkitalletusten on perinteisesti nähty olevan turvasatamasijoituksia. Sijoittajien näistä saama sijoitustuotto ei kuitenkaan enää tarjoa kohtuullista tuottoa, joten korkosijoittajat ovat siirtyneet yrityslainoihin, joista saa inflaation ylittävää tuottoa. Yrityksille taas kova joukkovelkakirjalainojen kysyntä on tarkoittanut halpaa ja helppoa lainarahaa. Siksi ensimmäinen vuosineljännes olikin ennätysmäisen vilkas pohjoismaisella yrityslainamarkkinalla.

Kristian Nihtilä: Taktinen suojaus tuo voiton tai tappion korkosijoittajalle

Taitava korkosijoittaja pitää silmänsä auki riskien varalta. Korkoriskin lisäksi korkosijoittajan pitää ottaa huomioon erityisesti yrityskohtainen riski eli luottoriski sekä valuuttariski.

Esimerkiksi ML Nordic High Yield -sijoituskorin menestykselle vuonna 2013 hyvin oleelliseksi tekijäksi osoittautui Norjan kruunun (NOK) suojaaminen. 

"Korin suurimman haasteen viime vuonna loivat valuuttamääräiset lainat, kun Norjan kruunu heikkeni voimakkaasti juhannuksen alla ja veti Ruotsin kruunun perässään. NOK heikentyi noin 13 % viime vuoden aikana ja juhannuksena parissa päivässä jopa 5 % ", Nihtilä kuvaa.

Norjan kruunusuojaus osoittautui äärimmäisen viisaaksi päätökseksi. Norjan kruunu on suurin euron ulkopuolinen valuutta salkussa ja markkinan kannalta keskeinen tekijä. Äkillisesti heikentynyt valuutta voi syödä sijoituksen tuottoa merkittävästi ilman suojausta.

Tutustu ML Nordic High Yield Abs -sijoituskoriin »

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä