Mitä kehittyville markkinoille kuuluu nyt?

11.5.2014 BlackRock

Vuosi 2014 on alkanut epävakaana, ja kaiken epävakauden keskellä ovat olleet kehittyvät markkinat. Ilmassa on kuitenkin ollut viime aikoina merkkejä käänteestä, kun kehittyvät markkinat ovat tuottaneet kehittyneitä markkinoita paremmin ja niihin on alkanut taas virrata varoja. BlackRock iSharesin sijoitusstrategi Wei Li tarkastelee kehittyviä markkinoita ja arvioi sijoitusmahdollisuuksia tämänhetkisessä markkinatilanteessa.

Wei Li

Wei Li

Mitä on tapahtunut kehittyvillä markkinoilla viime vuosina?

Kasvua edistävän politiikan – alhaisen korkotason ja luottojen mittavan kasvun – aikana monet kehittyvät markkinat ovat tulleet yhä riippuvaisemmiksi ulkoisesta rahoituksesta. Kun tällä hetkellä varoja vedetään pois maailmanmarkkinoilta, edulliseen rahoitukseen tukeutuvat kehittyvät markkinat ovatkin yllättäen alttiita pääomien karkaamiselle, ja niiden osakkeet, valtionlainat ja valuutat ovat tukalassa tilanteessa. Lisäksi Ukrainan kaltaiset kehittyville markkinoille tyypilliset riskit eivät ole helpottaneet tilannetta.

Sijoittajan pitää tietää, mitä hän omistaa kehittyvillä markkinoilla ja miten.

Tämän seurauksena arvostustasot ovat alentuneet kauttaaltaan. Tämä näkyy myös rahavirroissa. Alkuvuodesta ETF-markkinoilta poistui huomattava määrä varoja varsinkin kehittyvien markkinoiden osakerahastoista.

Kehittyvät markkinat ovat laskeneet viime vuosina, mutta viime aikoina on tapahtunut muutosta sekä rahavirroissa että lyhyen aikavälin suorituskyvyssä. Jos kehitys jatkuu, kehittyviä markkinoita alipainossa pitäneet sijoittajat – joita eri tutkimusten mukaan on ennätysmäärä – voivat joutua miettimään uudestaan kehittyvien markkinoiden painotuksen salkussaan. Näin he osaltaan kiihdyttävät kehitystä.

Kehittyviä markkinoita pidetään usein pitkän aikavälin sijoituskohteena. Löytyykö niiltä lyhyen aikavälin mahdollisuuksia?

Perusteet pitkän aikavälin sijoituksille kehittyville markkinoille löytyvät lähinnä arvostuksista ja kehittyneitä markkinoita edelleen paremmista kasvunäkymistä. Pitkä sijoitushorisontti tarkoittaa myös, että houkuttelevilla arvostuksilla on enemmän aikaa palautua taloussuhdanteiden läpi.

Kääntyneiden rahavirtojen lisäksi kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat myös alkaneet tuottaa kehittyneitä markkinoita paremmin.

Kehittyvillä markkinoilla on myös lyhyen aikavälin mahdollisuuksia. Varat ovat virranneet kehittyviltä markkinoilta ja negatiivinen tunnelma on korostunut, mutta viimeisen kuukauden aikana on ollut havaittavissa piikki likvidien ETF:ien lyhyeksi myynnissä. Tämä on johtanut lainauskulujen nousuun ja sen seurauksena kehittyvien markkinoiden ETF:ien rahavirta on kääntynyt positiiviseksi ensimmäistä kertaa sitten viime lokakuun.

Tämän lisäksi kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat alkaneet tuottaa kehittyneitä markkinoita paremmin. Jos maailmantalouden riskit jatkavat tasaantumistaan, kehittyvien markkinoiden osakkeet voivat kokea taktisen elpymisen.

Mitä muita mahdollisuuksia sijoittajilla on päästä kehittyville markkinoille, lyhyen aikavälin taktisten tilaisuuksien lisäksi?

Kohteiden tarkka poiminta on tärkeää. Sijoittajan pitää tietää, mitä hän omistaa kehittyvillä markkinoilla ja miten. Pyrimme löytämään maita, joilla on vahva vaihtotase ja kaupankäyntiä kehittyneiden markkinoiden kanssa. Siksi näillä mailla on hyvä tilanne, kun likviditeetti on alhaalla. Tällaisiin maihin lukeutuvat USA:n teknologiatoimittajiin kuuluvat Korea ja Taiwan sekä Puola, joka hyötyy tunnelman parantumisesta Ukrainan tilanteen hellittäessä. Kiina etsii pitkällä aikavälillä tasapainoa uudistusten ja kasvun välillä, mutta juuri nyt maa näyttää hyötyvän kasvavista elvytysodotuksista.

Jos maailmantalouden riskit jatkavat tasaantumistaan, kehittyvien markkinoiden osakkeet voivat kokea taktisen elpymisen.

Entä korkomarkkinat?

Kehittyvien markkinoiden lainat ovat kehittyneet tänä vuonna täysin eri tavalla kuin kehittyvien markkinoiden osakkeet. Euroopassa iSharesin suosituin ETF tänä vuonna on itse asiassa ollut kehittyville lainamarkkinoille sijoittava rahasto, joka on myös menestynyt hyvin. Nousuvaraa voi löytyä edelleen.

Viime vuonna kehittyvien markkinoiden lainat menestyivät selvästi länsimarkkinoiden vastaavan luokituksen lainoja sekä reuna-alueiden valtionlainoja huonommin. Vaikka USA:n keskuspankin velkakirjojen osto-ohjelman alasajo ei ole hyödyttänyt kehittyviä markkinoita, suhteellisesti kehittyvät lainamarkkinat ovat entistä houkuttelevimpia.

Kehittyville markkinoille on vaikeampi sijoittaa kuin kehittyneille. Miten ETF:t auttavat tässä?

Suoraan kehittyville markkinoille sijoittaminen voi olla haastavaa. Erilaiset kaupankäyntiajat eri markkinoilla, valuuttariskit ja joillekin markkinoille sijoittamisen kalleus puoltavat ETF:ien käyttöä sekä käytännön työn että kulujen näkökulmasta.

Kehittyvien markkinoiden ETF:ien tärkeimpiä etuja ovat:

  • Hajautus: ETF:issä on erilaisia arvopapereita eri markkinoilta, ja niillä voidaan käydä kauppaa yhtä helposti kuin osakkeilla.
  • Läpinäkyvyys: ETF:t ovat läpinäkyviä ja yksinkertaisia rakenteeltaan ja tavoitteiltaan – ne pyrkivät vastaamaan vertailukohteen suorituskykyä.
  • Kustannustehokkuus: ETF:t ovat kustannustehokas keino sijoittaa kehittyville markkinoille, jotka muuten voivat olla kohtuuttoman kalliita. Usein kehittyvien markkinoiden ETF:ien kaupankäynnissä hintaerot ovat pienempiä kuin kohdemarkkinoilla.
  • Likviditeetti: Koska ETF:illä käydään jatkuvasti kauppaa säädellyissä pörsseissä, ne hyötyvät kahdesta likviditeettitasosta: kohdearvopapereiden likviditeetistä mutta myös rahaston omasta likviditeetistä.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä