Mistä löytyy lisää öljyä? 3 faktaa seismisen alan kehityksestä

15.2.2014 Kuvat: iStockphoto

Suurilla öljy-yhtiöillä on jo pidempään ollut ongelma: nykyiset öljyvarannot hupenevat nopeammin kuin uusia löydetään. Suurimmaksi osaksi uudet öljykentät löytyvät syvältä merenpohjasta. Tämä on nostanut viime vuosina seismisen tutkimuksen entistä tärkeämpään asemaan.

1. Seisminen ala kehittyy vauhdilla

Seisminen ala on kehittynyt valtavasti viimeisen viiden vuoden aikana varsinkin geologisen tiedonhaun ja -prosessoinnin osalta. Seismiset yhtiöt pystyvät nykyään tuottamaan huomattavan paljon parempaa geologista dataa öljy-yhtiöille ja sen seurauksena öljy-yhtiöt pystyvät paremmin kohdistamaan investointinsa maantieteellisesti oikeisiin paikkoihin.

Seismiset yhtiöt pystyvät nykyään tuottamaan huomattavan paljon parempaa geologista dataa öljy-yhtiöille.

2. Muutamat toimijat dominoivat markkinoita

Seismisen alan vaatimusten kasvu on johtanut siihen, että alalle tulo on merkittävästi vaikeampaa kuin aikaisemmin. Samaan aikaan alan yritysjärjestelyt ovat johtaneet siihen, että kolmella suurimmalla pelurilla on noin 70 % markkinoista ja viidellä suurimmalla noin 90 %. Vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, että uusille toimijoille olisi seismisellä alalla tilaa tällä hetkellä.

3. Seismisen alan yritysten osakkeet ovat edullisia

Suurin osa seismisistä yhtiöistä hinnoitellaan alle tasearvojen, mikä on poikkeuksellista, sillä tulevat vuodet näyttävät varsin hyviltä kysynnän ja tarjonnan suhteen. Koska seismisen toimialan yritykset ovat erittäin edullisia suhteessa esimerkiksi heidän alustensa tase-arvoihin, vaikuttaa todennäköisemmältä, että ala entisestään keskittyy tulevina vuosina.

Alan arvostuskertoimet ovat lähellä kaikkien aikojen pohjia, mikä tarjoaa sijoittajalle hyvän tuotto-riski -suhteen.

Jos tarjonta ei ole merkittävästi alhaisempi kuin mitä ennustetaan, ylittää kysyntä merkittävästi tarjonnan vuonna 2016, mikä johtaa vahvaan hinnoitteluvoimaan. Tällöin yhtiöiden nykyiset arvostustasot ovat todella edullisia.

Syyt seismisten osakkeiden rajuun halpenemiseen viime vuoden aikana olivat liian suuret odotukset tuloksista 2013 alussa, jotka johtivat useaan tulosvaroitukseen kesän ja syksyn aikana. Tällä hetkellä odotuksia on laskettu edelleen ja ne vaikuttavat jo liian pessimistisiltä usean yrityksen kohdalla vuosien 2014 ja 2015 osalta. Samaan aikaan alan arvostuskertoimet ovat lähellä kaikkien aikojen pohjia, mikä tarjoaa sijoittajalle hyvän tuotto-riski -suhteen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä