Mistä hinnasta lasken alennuksen asuntokaupassa?

4.6.2015 Taloustaito Kuvat: Taloustaito

Olen myymässä lapselleni sijoitusasuntoa, josta on vielä jäljellä yhtiölainaa 25 000 euroa. Yhtiölaina siirtyy samalla lapseni maksettavaksi. Mistä hinnasta lasken vajaan 25 % alennuksen, jotta lapseni välttyy alennuksen osalta lahjaverosta? Saisin asunnosta vapailta markkinoilta noin 150 000 euroa.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Lasket vajaan 25 % alennuksen 150 000 eurosta, jos se on asunnon käypä arvo. Alennusta ei siis lasketa tapauksessasi noin 175 000 velattomasta hinnasta.

Lapsesi maksaa kaupassa kuitenkin 2 % varainsiirtoveron myös yhtiölainasta, ellei hän ole oikeutettu ensiasunnon ostajan varainsiirtoverohuojennukseen.

Itse huomioit myös mahdollisen luovutusvoittoverotuksesi.

Mahdollista luovutustappiotasi sen sijaan voidaan yrittää hyödyntää perhepiirissä siten, että vanhemmat ostavat omaisuutta, esimerkiksi asunnon omiin nimiinsä ja myyvät sen lapselleen ostohintaa ja omaisuuden käypää arvoa alemmasta hinnasta. Vanhemmille syntyy tässä tilanteessa luovutustappio, jota ei kuitenkaan verotuksessa vahvisteta.

Jos omaisuuden arvo vanhempien omistusaikana on kuitenkin aidosti laskenut, luovutustappion vahvistamista ei ole tältä osin aihetta evätä.

Lisää asunnon myyntiin ja ostamiseen liittyviä artikkeleja Taloustaidon sivuilla »

Tämä artikkeli  on Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden tuottamaa. Mandatum Life ei vastaa artikkelin sisällöstä eikä artikkelia ole pidettävä Mandatum Lifen tuotteisiin tai palveluihin liittyvänä neuvona tai kehotuksena.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä