Minusta tulee muu

23.3.2017 (Päivitetty 27.6.2017) Anna Väre Kuvat: Kaapo Kamu ja Vesa-Matti Väärä

Nuorelle vapaus on elämän janoa, vanhemmalle ajan tuomaa ymmärrystä. Suurinta vapautta on irtautua itse luoduista rajoitteista, sillä synkimmät vankilat löytyvät mielen syövereistä. Sanotaan, että jos ei koskaan ole ollut kahleissa, ei ymmärrä vapaudesta mitään. Mutta kun vapautta antaa toiselle ihmiselle, luottamus kasvaa uskollisuudeksi. Miten vapauden ymmärtävät suomalaiset, jotka tarkastelevat vapautta myös työn kautta? Millaista on vapautua omista rajoista?

"Kirjoittaminen on minulle vapautusta omasta itsestäni, peloistani ja haluistani. Flowssa arki unohtuu ja minusta tulee hetkeksi joku muu, vaikka kirjoittaminen aina tapahtuukin oman itseni kautta. Ymmärrän äärimmäisen vapauden parhaiten Bertolt Brechtin runon Kun heräsin aamuyöstä kautta. Tulkinnassani runo kuvaa elämän kirkkauden ja kauneuden kokemista itsensä unohtamalla.

Olen miettinyt paljon, miltä tuntuisi vapautua vartalonsa ääristä, kuten kirjani seleesit tekevät. Siten voisin sulautua ympäristöön ja tulla yhdeksi luonnon kanssa. Kirjoitin trilogiani kansasta, jota ei ole olemassa. Teokseni ovat vapaita tämän maailman kansoihin ja heidän luonteeseensa liittyvistä mielikuvista ja odotuksista. Lukijalle tämä antaa mahdollisuuden samaistua ennakkoluulojen kohteena olemiseen ja miettiä, miksi ihmiset pelkäävät erilaisuutta.

Kirjoittamiseen liittyy aina sananvastuu, josta puhutaan liian vähän.

Fantasiakirjallisuus ymmärretään usein pakona todellisuudesta, mutta itse koen sen eräänlaisena todellisuutta pehmentävänä filtterinä ja etäännyttämisen keinona, joka antaa työkalun käsitellä maailman kipupisteitä puhtaina ideoina.

On tärkeää, että voi kirjoittaa mistä vaan. Kirjoittamisen vapauteen liittyy aina myös sananvastuu, josta puhutaan liian vähän. Kirjoittajalla on moraalinen vastuu sanavalinnoistaan, sillä sanat ovat kuin miekka, jolla ei voi sohia ympäriinsä holtittomasti.

Esimerkiksi iskevä klikkiotsikko voi luoda väärän kuvan uutisen sisällöstä, sillä se sisältää vain jutun kuohuttavimman kärjen. Jos ihmiset muodostavat käsityksensä maailmasta vain lukemalla otsikoita, teksti on helppo saada tukemaan omaa maailmankuvaa, ennakkoluuloja ja pelkoja.

Ennakkoluuloihin perustuva tunteella huutaminen on saanut paljon palstatilaa julkisuudessa. On erotettava, mikä on sananvapauteen kuuluvaa tunteen ilmaisua, mikä taas usuttamista tunteisiin ja tekoihin. En usko, että tällaista keskustelua voi taltuttaa pelkällä järkipuheella. Juuri tässä on taiteen ja populaarikulttuurin voima ja tehtävä.”

Erika Vik on yrittäjä, graafinen suunnittelija ja taiteen maisteri. Vikin ensimmäinen romaani Hän sanoi nimekseen Aleia ilmestyi helmikuussa. Spekulatiivista fiktiota edustava teos aloittaa Kaksosauringot-trilogian, joka käsittelee muukalaisuutta, toiseuden pelkoa, surua sekä siitä selviämistä.

 

Lue koko artikkeli: Vapaa elämään

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä