Miksi perinnöstä on vaikea puhua? Tehtävälista suunnittelua aloittelevalle

12.3.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen, Matti Rajala

"Kummassa on suurempi taloudellinen riski: auton tuhoutumisessa vai perheen huoltajan menehtymisessä?", haastaa Keskinäisen vakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Paula Salonen.

Paula Salonen

Paula Salonen

Ihmistä ei voi korvata, mutta auton voi, Salonen muistuttaa. Siitä huolimatta suomalaiset vakuuttavat autonsa 90 prosenttisesti mutta itsensä vakuuttaa vain joka kolmas.

"Perintöasioista on vaikea puhua"

'Perintöriidat on viimeinen mahdollisuus kostaa lapsena koetut vääryydet.' Lause on jäänyt Saloselle mieleen väitöskirjasta 1990-luvulta, jossa käsiteltiin perintöriitoja Suomessa.

"Vakuutusyhtiönä tiedämme, että kuolemaan liittyy paljon luuloja, asenteita ja pelkoja. Monelle omasta kuolemasta puhuminen tai siihen varautuminen voi olla vaikeaa", Salonen pohtii.

Salonen viittaa Kalevan toteuttamaan tutkimukseen vuodelta 2014*, jossa 47 % vastaajista sanoi kuoleman olevan vaikea puheenaihe. Tutkimuksessa ilmeni myös, että useampi pelkää puolison kuolemaa enemmän kuin omaansa.

Perintösuunnittelussa tärkeintä on ylipäänsä suunnitella ja suunnitella ajoissa. Näin oma tahto toteutuu parhaiten ja omaiset säästyvät turhilta riidoilta.

"Pienetkin asiat nousevat pintaan suruaikana. On tärkeää, että vanhemmat auttavat tässä mielessä lapsiaan loppuun asti suunnittelemalla käytännön asiat huolella etukäteen."

Salonen nimeää kaksi tapaa varautua: säästää ja vakuuttaa. Molemmat varautumismuodot yhdistyvät sijoitusvakuutuksessa, jonka suosio on kasvanut viime vuosina.

"Hyvä perintösuunnitelma ei ole monistettavissa, sillä se lähtee aina omista yksilöllisistä lähtökohdista ja tavoitteista", sanoo puolestaan Innovan Senior Legal Counsel Seppo Mikkola, joka on erikoistunut varainhoidon juridiikkaan.

Paperit kunnossa?

Avio-oikeus, testamentti ja vakuutus. Siinä on Seppo Mikkolan paletti perintösuunnittelun lähtökohtiin.

"Ei ole yhtä oikeaa vastausta kaikkiin tilanteisiin, mutta jokaisessa tilanteessa näiden asioiden yhdistelmällä pääsee parhaaseen lopputulokseen", Mikkola sanoo.

Seppo Mikkola

Seppo Mikkola

Joustavuutta perintösuunnitteluun tuo sijoitusvakuutus, jossa edunsaajamuutoksia voi tehdä helposti. Se on myös hyvä keino varautua perintöveroihin, sillä vakuutuskorvaus maksetaan heti edunsaajille, eli varat eivät kuulu pesänselvitykseen.

"Sijoitusvakuutus on käytännössä sijoitussopimus, johon kuuluu henkivakuutuskorvaus. Näin sijoitat sekä hyvän että pahan päivän varalle, sillä vakuutuksen ottaja voi käyttää varat itse tai tarvittaessa merkitä niille haluamansa edunsaajan."

Mikkolan mukaan perintösuunnittelussa apua haetaan paitsi juridisten paperien kuntoon laittamiseen, myös oman elämäntilanteen ja verotuksen huomioiviin ratkaisuihin. Tyypillisimpiä ensimmäisiä kysymyksiä ovat, miten turvataan puolison elämän laadun jatkuvuus, varojen säilyminen suvussa tai jälkipolvi suurilta perintöveroilta, jos perittävä omaisuus on kiinteää tai sitä ei haluta myydä.

"Myös uusperheeseen liittyvä perintösuunnittelu tai muutto ulkomaille eläkeiässä ovat asioita, joihin suomalaiset varautuvat nykyään yhä enemmän", Mikkola sanoo.

Haastavaksi perintösuunnittelun tekevät elämäntilanteen muutokset sekä muuttuva lainsäädäntö, joka on muuttunut viimevuosina tiuhaan.

"Paras tapa lähteä liikkeelle on kuitenkin kaikille sama. Aloita oman tilanteen ja tahtotilan kartoittamisesta", Mikkola muistuttaa.

Mikkolan tehtävälista perintösuunnittelua aloittelevalle:

1. Perhevarallisuuden luettelointi ja arvostus

  • Omat ja puolison varat

2. Voimassa olevat perheoikeudelliset sopimukset

  • Avioehto
  • Testamentti
  • Henkiturvan sisältävät vakuutukset ja niiden edunsaajamääräykset
  • Osakassopimukset
  • Edunvalvontavaltuutus
  • Omien tavoitteiden määrittely

3. Voimassa olevan lainsäädännön ja verotus-käytännön huomioiminen

4. Ryhdy toimeen
 

* Kalevan teettämään kyselytutkimukseen osallistui 1 006 henkilöä. Vastaajajoukko painotettiin 18–74-vuotiasta väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan. Tutkimus toteutettiin sähköisesti elokuussa 2014. Kyselyn toteutti Kalevan toimeksiannosta YouGov Finland. Lue tiedote »

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä