Miksi itsensä työllistäjä maksaa enemmän eläkemaksua?

15.5.2015 Satu Alavalkama Kuvat: Taloustaito

Alle 53-vuotiaan yrittäjän työeläkemaksu on 23,3 prosenttia YEL-työtulosta. Toisen palveluksessa olevan samanikäisen työntekijän työeläkemaksu on 23,6 prosenttia työtulosta. Kaikki yrittäjät, myös yksin itsensä työllistävät, maksavat koko työeläkemaksun itse. Työntekijät maksavat työeläkemaksustaan 5,55 prosenttia ja heidän työnantajansa maksaa 17,75 prosenttia.

Miksi itsensä työllistäjän YEL-maksu on neljä kertaa suurempi kuin työntekijän maksama työeläkemaksu, vaikka työntekijällä on säännölliset palkkatulot ja palkalliset lomat, Eläketurvakeskuksen lakimies Anniina Alaluusua-Listola?

"Yrittäjällä ei ole työnantajaa, joka maksaisi osan maksusta. Työn teettäjää laskuttaessaan hän toki huomioi tämän.

Yrittäjän ja työntekijän työeläkevakuutusmaksuprosentti on lähtökohtaisesti sama. Työntekijän ja yrittäjän eläke-etuudet ovat myös samat. Lisäksi yrittäjä saa neljä ensimmäistä vuotta 22 prosenttia alennusta työeläkevakuutusmaksuunsa. Tällaista ei ole työntekijöillä."

Miten YEL-maksu määritellään?

"YEL-työtuloksi määritellään summa, jonka yrittäjä maksaisi sijaiselleen, joka on palkattu tekemään hänen työtään vastaavaa työtä. Yrittäjä ei siis maksa YEL-maksua yrityksensä tuloksesta."

Onko YEL-maksut aina maksettava, vaikka yritystoiminta olisi tappiollista?

" Kyllä. YEL-maksussa on kuitenkin joustomahdollisuus eli sitä voi joustaa ylös- tai alaspäin yritystoiminnan tilanteen mukaan."

Suurin mahdollinen YEL-maksujen jousto alaspäin on 20 prosenttia. Lisäksi alarajana on YEL-työtulon alaraja 7 430,59 euroa, josta eläkemaksu on 1 731,33 euroa kalenterivuodessa.

Mistä tietää, onko esimerkiksi freelancer työntekijä vai yrittäjä?

"Työeläkelait eivät tunne käsitteitä freelancer ja ammatinharjoittaja. Freelancer voi tehdä työtä samanaikaisesti sekä työntekijänä että yrittäjänä. Ratkaisevaa on, vastaako työn sisältö eläkelakien määritelmää työsuhteesta tai yrittäjätoiminnasta. Epäselvissä tapauksissa asiaa voi kysyä eläkelaitoksesta tai Eläketurvakeskuksesta."

Onko itsensä työllistäjän eläketurvaan ehdotettu parannuksia?

"Sosiaali- ja terveysministeriön viime vuonna asiaa pohtinut työryhmä ehdotti, että toimeksianto- tai konsulttisopimukseen perustuva työ kartuttaisi jatkossa työntekijän eläkelain mukaista eläkettä silloin, kun työntekijällä ei ole YEL-vakuutusta. Tämä ehdotus ei ollut yksimielinen."

Lisää eläkeaiheisia artikkeleja Taloustaidon sivuilla »

Tämä artikkeli  on Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden tuottamaa. Mandatum Life ei vastaa artikkelin sisällöstä eikä artikkelia ole pidettävä Mandatum Lifen tuotteisiin tai palveluihin liittyvänä neuvona tai kehotuksena.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä