Mikä on sinulle edullisin ratkaisu yrityksen omistajanvaihdokseen?

15.6.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Taloudellisesti edullisin vaihtoehto omistajanvaihdosta tehtäessä ei ole välttämättä myyjän ja ostajan kannalta sama. Kaupasta neuvoteltaessa kannattaa siksi pohtia molempien osapuolien tavoitteita. Tärkeää on myös avainhenkilöiden sitoutuminen, sillä ostajana haluat varmistaa, että yritystoiminta jatkuu kannattavana vielä kaupan jälkeenkin. Myyjänä jatkuvuudesta huolehtiminen auttaa sinua ostajan löytämisessä.

Yrityksen omistajanvaihdoksen voi toteuttaa monella eri tavalla. Eri vaihtoehtojen edullisuus riippuu siitä, kenen kannalta asiaa tarkastellaan.

"Verotuksellisesta ja ylipäätään taloudellisesta näkökulmasta katsottuna yritystoiminnasta luopuvan yrittäjän ja uuden jatkajan edut eivät aina kohtaa, varsinkaan jos molemmat haluavat maksimoida hyötynsä", Mandatum Lifen varainhoidon juridiikkaan erikoistunut lakimies Seppo Mikkola toteaa.

Jos olet myymässä yritystä ulkopuoliselle, ensimmäinen kysymys yleensä on, oletko myymässä yrityksen osakkeita vai sen liiketoiminnan. Sinulle osakkeiden myynti on usein edullisin vaihtoehto, sillä saat kauppahinnan suoraan käyttöösi eikä varojen nostamista yhtiöstä tarvitse miettiä. Voit myös vähentää omassa verotuksessasi myyntihinnasta joko todellisen hankintamenon ja kulut tai soveltaa hankintameno-olettamaa. Hankintameno-olettama tarkoittaa, että myyntihinnasta voidaan vähentää 40 %, jos olet omistanut yrityksen yli 10 vuotta, ja alle 10 vuoden omistuksestakin 20 %.

Ostajana sinua kiinnostaa ensi sijaisesti kannattavan liiketoiminnan hankkiminen.

Ostajana sinua taas kiinnostaa ensisijaisesti kannattavan liiketoiminnan hankkiminen, eikä yrityksessä mahdollisesti piileviin riskeihin sijoittaminen. Osakekaupassa sinua rasittaa myös se, ettet voi vähentää osakkeiden hankintahintaa verotuksessa ennen kuin ne myydään edelleen. Liiketoimintakaupassa hankintameno on puolestaan sinulle heti vähennyskelpoinen yrityksen juoksevassa tuloverotuksessa.

Yrityksen myyjänä liiketoiminnan myyminen osakkeiden sijaan on sinulle epäedullisempi ratkaisu, sillä kauppahinta jää yritykseen, etkä voi hyödyntää hankintameno-olettamaa.

Laita perheoikeudelliset sopimukset kuntoon ennen sukupolvenvaihdosta

Yrityksen sukupolvenvaihdoksen voi tiettyjen ehtojen¹ täyttyessä tehdä kaupalla ilman, että joudut luopujana maksamaan myynnistä lainkaan myyntivoittoveroja.

Jos kauppa on lahjanluonteinen eli kauppahinta on yli 50 % osakkeiden käyvästä arvosta, jatkaja ei maksa saamastaan alennuksesta lainkaan lahjaveroa.  Jos kauppahintaa ei makseta eli annat yrityksen lahjana, jatkajan on maksettava lahjavero.  Lahjaveron määrä riippuu lahjan arvosta ja on maksimissaan 20 % lähiomaiselle annetussa lahjassa. Jos sukupolvenvaihdoshuojennuksen edellytykset² toteutuvat, veron maksimimäärä on 8 %.

"Jos sukupolvenvaihdokseen liittyviä huojennuksia voidaan hyödyntää, lahjaverotus on maltillinen. Jatkajalle on tietysti hyvä, jos kauppahintaa ei tarvitse maksaa. Luopujan on kuitenkin tällöin hyvissä ajoin mietittävä oman eläketurvansa järjestäminen", Mikkola painottaa.

Jos yrityksesi omistus siirtyy perintönä, sinun on tärkeää varmistaa, että perheoikeudelliset sopimuksesi ovat ajan tasalla ja prosessi toteutuu myös muuten hallitusti.

Myös muiden perillisten asema ja mahdollisen yrittäjäpuolison toimeentulo on otettava huomioon.

"Jos yritys siirtyy vain yhdelle perilliselle, on arvioitava myös muiden perillisten asemaa ja mahdollisen yrittäjäpuolison toimeentuloa. On varmistettava, että jokaisen perillisen lakiosa tulee katetuksi", Mikkola huomauttaa.

"Vakuutusten, kuten riskihenkivakuutuksen tai sijoitusvakuutuksen avulla omaisten asemaa voidaan helpottaa perintöverojen maksun suhteen."

Varmista avainhenkilöidesi sitoutuminen

Jo silloin, kun alat etsiä ostajaa tai suunnittelet seuraavan sukupolven astumista yrityksen johtoon, kannattaa kiinnittää huomiota yritystoiminnan jatkuvuuden varmistamiseen. Useimmissa yrityksissä on muutama avainhenkilö, joiden sitoutuminen yritykseen auttaa merkittävästi muutoksen läpivientiä.

Avainhenkilöt tuntevat yrityksen toimintatavat, tuotteet ja palvelut, ja heidän osaamisensa takaa, ettei omistajan vaihtuminen lamauta toimintaa. Jos uusi omistaja on vieras, luodaan luottohenkilöiden kautta sekä omaan henkilöstöön että asiakkaisiin varmuutta menestyvän toiminnan ja laadukkaan palvelun jatkumisesta. Avainhenkilöiden jatkamisella on vaikutusta myös kauppahintaan.

"Ostajan kannattaa aina olla varma, että vähintään pari avainhenkilöä jatkaa työsuhdettaan yritykseen. Sitoutumisen varmistamiseksi on monenlaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi lisäeläkeratkaisuja", Mikkola kertoo.

"Lopulta jos mietitään molempien osapuolten kannalta hyväksyttävissä olevaa ja edullista vaihtoehtoa yrityksen omistuksen siirtämiseen, sanoisin että lahjaluonteinen kauppa on tällainen. Näin luopuja saa kauppahinnan, jolla täydentää eläkettään, ja jatkaja hyötyy alennetusta hinnasta. Jos sukupolvenvaihdoksen edellytykset täyttyvät, myynti on luopujalle verovapaa eikä jatkajan tarvitse maksaa lahjaveroa saamastaan alennuksesta. Lisäksi uudella yrittäjällä on hyvä motiivi jatkaa toimintaa."

Viitteet

¹ Jos osakkeet omistettu yli 10 vuotta, siirtyvä osuus on vähintään 10 % ja ostajana on lapsi, lapsenlapsi tai sisarus
² Jos siirtyvä osuus on vähintään 10 % osakepääomasta, yritys harjoittaa liiketoimintaa ja jatkaja jatkaa yritystoimintaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä