Palkkavertailu tuo varmuutta palkitsemiseen

10.8.2018 Roosa Kohvakka Kuvat: iStockphotos

Oikean palkkatason määrittäminen on usein vaikeaa ja vie aikaa. Ilman vertailutietoa siihen liittyy myös paljon epävarmuutta.

Yritysten johto joutuu pohtimaan jatkuvasti palkkoihin ja palkitsemiseen liittyviä kysymyksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Mikä on sopiva palkkataso uudessa roolissa, johon olemme rekrytoimassa asiantuntijaa? Paljonko muissa yrityksissä maksetaan samanlaisissa tehtävissä?
  • Onko asiantuntijoidemme palkkataso kilpailukykyinen?
  • Millainen tulospalkkio olisi sopiva?
  • Kuinka suurta vaihtelua on henkilöstömme palkoissa yhtä vaativissa tehtävissä?

Sopivan palkkatason määrittäminen voi viedä huomattavasti aikaa erityisesti kasvavissa yrityksissä. Tällöin uusia rooleja ja työntekijöitä tulee koko ajan lisää eikä kokemusta palkkatasoista ole välttämättä vielä kertynyt. Palkkatason määrittäminen voi viedä aikaa myös vakiintuneissa yrityksissä, jos käytössä ei ole palkkausjärjestelmää. On myös hyvin tavallista, ettei nykyistä palkkauskäytäntöä ole tarkasteltu kokonaisuutena.

Päätöksentekoon liittyy paljon epävarmuutta, sillä yrityksillä ei ole aina tarkkaa kuvaa markkinapalkkatasosta tai palkkahajonnasta edes oman yrityksen sisällä.

Mandatum Lifen Palkkavaaka-markkinapalkkavertailuun osallistuu vuosittain noin 60 organisaatiota, joista osalla on käytössä palkkausjärjestelmä ja osalla ei. Molemmissa tapauksissa palkkauksen ja palkitsemisen tueksi tarvitaan vertailutietoa, sillä tieto tuo varmuutta ja auttaa tekemään parempia päätöksiä. Se tuo myös yritykseen työrauhaa, kun palkkakeskusteluissa voidaan nojata mutun sijasta tietoon.

Tieto varmistaa kilpailukyvyn

Monelle yritykselle tärkeä syy osallistua palkkavertailuun on varmistaa oman yrityksen palkkauksen kilpailukyky suhteessa toimialaan ja muihin samankaltaisia osaajia rekrytoiviin yrityksiin. Oikea palkkataso on tärkeä tekijä osaajien houkuttelussa.

Yrityksissä halutaan myös varmistua siitä, että palkkaus on toivotulla tasolla eri tehtäväryhmissä. Voi esimerkiksi olla, että yrityksessä maksetaan selkeästi yli markkinapalkkatason kaikissa muissa tehtävissä, paitsi juuri niissä kaikkein tärkeimmissä asiantuntijatehtävissä. Pielessä oleva palkkauskäytäntö voi aiheuttaa ei-toivottua vaihtuvuutta tai pahimmassa tapauksessa jäädä jopa leimaksi ihmisten liikkuessa työpaikasta toiseen. Tämä leima voi vaikeuttaa rekrytointeja ja osaajien houkuttelua tulevaisuudessa.

Tieto tuo johdonmukaisuutta

On tavallista, että palkoissa on hajontaa yrityksen sisällä, vaikka olisi kyse samasta tehtävästä. Hajontaa syntyy monesta syystä: yksi on kokeneempi, toinen on tullut taloon hetkellä, jolloin osaajista oli huutava pula, kolmas on vasta aloittanut ja uusi tehtävässä.

Hajonnan tulisi kuitenkin olla hallittua. On tärkeää tunnistaa yhtä vaativat tehtävät ja tarkastella palkkahajontaa näiden sisällä. Löytyykö palkkakuopassa olevia henkilöitä? Onko hajonta perusteltua vai onko se hallitsematonta esimerkiksi erilaisista palkkakäytännöistä johtuen?

Palkkavertailu auttaa sisäisen linjakkuuden ja hajonnan tarkastelussa ja luo perustan kehitystyölle. Markkinapalkkavertailun avulla yrityksen palkkahajonta kuvataan visuaalisesti eri vaativuustasoilla.

Tietoa moneen käyttötarpeeseen

Ensimmäinen askel palkkauksen ja palkitsemisen tarkastelussa on tutkia palkkahajontaa yrityksen sisällä. Tämän jälkeen on luontevaa ottaa ulkoinen vertailu mukaan eli vertailla oman yrityksen palkkausta järkevään vertailujoukkoon.

Ulkoinen vertailutieto on joissakin yrityksissä tärkeä rekrytoinnin työkalu. Markkinapalkka saattaa olla suuressakin roolissa palkkapäätöksissä. Monelle yritykselle markkinapalkkavertailu on ensimmäinen askel kohti omaa palkkausjärjestelmää.

Joissain yrityksissä markkinapalkkatietoa taas tarkastellaan vuosittain sisäisen vertailun ohella. Se on mukana eräänlaisena referenssipisteenä, jonka avulla varmistetaan, että oma palkkapolitiikka on oikeassa kurssissa.

Lue lisää peruspalkkauksen kehittämisestä ja Palkkavaaka-vertailusta »

Vielä ehdit osallistua vuoden 2018 Palkkavaaka-markkinapalkkavertailuun

Mandatum Life toteuttaa vuosittain markkinapalkkavertailuja eri toimialoilla. Vuoden 2018 palkkavertailuun ehdit osallistua vielä syyskuun aikana.

Palkkavaaka-järjestelmä on työkalu organisaation työtehtävien vaativuuden luokitteluun ja tehtävistä maksettavien palkkojen vertailuun yrityksen sisällä ja ulkopuolella. Palkkavaaka on kehitetty Suomessa, suomalaisen työelämän erityispiirteet huomioiden. Järjestelmää käytetään laajasti sekä yksityisen että julkisen sektorin organisaatioissa.

Palkkavaaka-vertailussa palkkoja verrataan vaativuustasoittain, sillä tehtävän nimike ei aina kerro sen todellisesta sisällöstä. Markkinapalkkavertailun avulla yrityksen palkkahajonta kuvataan visuaalisesti eri vaativuustasoilla, mikä auttaa hahmottamaan kokonaiskuvaa.

Jätä yhteydenottopyyntö ja kerromme lisää »

Kiinnostuitko palkkavertailusta?

Kerromme mielellämme lisää Palkkavaaka-vertailusta. Jätä yhteystietosi niin soitamme sinulle.

Kiitos! Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Täytäthän ensin sekä nimesi että puhelinnumerosi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä