Mallioppilas ei tarvitse rasavillin rajoja

23.10.2014 Timo Vuokila Kuvat: Tommi Vallisto

Sääntelytsunami. Se myllertää yritystoimintaa ja elämää kaikkialla yhteiskunnassa. Sääntöjen määrä kasvaa, mikä luo yrityksille valtavasti uusia velvoitteita.

Läpinäkyvyys. Sitä toiset ylistävät. Finanssi- ja vakuutusalalla tarvitaan sääntelyä, senhän ansiosta tilanne rahoitusmarkkinoilla on rauhoittunut
ja syvin kriisi ohitettu.

Kenties molemmissa näkökulmissa on totuuden siemen?

Joillekin yrityksille tiukentunut sääntely on ylitsepääsemätön kompastuskivi, toisille se ei ole haaste eikä mikään. Moni valittaa ylisääntelystä, mutta julkisuudessa pohditaan myös, onko ylisääntely todellisuutta vai vain yritysten marinaa. Säädökset ovat joka tapauksessa kaikille samat, olipa kyseessä rajallisin resurssein pinnistävä pörssin pienin yritys tai huikeasti menestyvä kansainvälinen konserni.

Parhaimmillaan sääntely on yrittäjän ystävä, asiakkaan airut ja kansakunnan kilpailuvaltti. EU-sääntelyn tavoitteena on lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä: tehdä maailmasta parempi ja ennen kaikkea turvallisempi paikka.

Kohtuus on kuitenkin hyve, sääntelyssäkin. Sääntöjä ei voi aina vain lisätä, kuten ei verotustakaan voi kiristää loputtomasti.

"Parhaimmillaan sääntely on yrittäjän ystävä, asiakkaan airut ja kansakunnan kilpailuvaltti"

Pahimmassa tapauksessa liiallinen sääntely kasvattaa pankki- ja vakuutusalan kustannuksia niin että ala konsolidoituu. Silloin edessä voi olla tulevaisuus, jossa maastamme ei enää löydy pankki- ja vakuutusalan toimijoita, joille Suomi olisi päämarkkina-alue tai edes tärkeä markkina.

Siksi Suomessa tarvitaan nyt aktiivinen ja innostunut ote sääntelyyn. Voimme luoda paljon hyvää ymmärtämällä sääntelyn uhkan sijaan mahdollisuutena, keskittämällä sääntelyn painopisteen uuteen kasvuun ja Suomen kilpailukyvyn varmistamiseen. Miten saamme luotua EU-sääntelyn rajoissa parhaat toimintaedellytykset omille yrityksillemme?

Suomessakin on ajettu elinkeinoelämän liberalisointia. Finanssialan Keskusliitto, Suomen Yrittäjät ja Elinkeinoelämän Keskusliitto ovat peräänkuuluttaneet kilpailukyvyn säilyttämistä, kansallisen sääntelyn helpottamista ja direktiivien liian tiukan tulkinnan välttämistä.

Suomella on perinteet EU:n mallioppilaana, joka huolehtii direktiivien tulkitsemisesta ja toimeenpanosta tiukimman kautta. Eikä siinä mitään, mutta meillä on ollut Suomessa tapana noudattaa lakeja ja määräyksiä muutenkin. Olemme EU:n lainsäädäntöintensiivisimpiä maita ja rehellisyydestämme maailmankuuluja.

Järkevä ja perusteltu sääntely on yksinomaan hyvä asia ja enemmän kuin tervetullutta. Kilpailukykyä ei kuitenkaan kannata uhrata ja työpaikkoja vaarantaa sen vuoksi, etteivät muut pääse kehumaan tiukemmilla säädöksillä ja valvonnalla kuin suomalaiset.

Timo Vuokila

Kirjoittaja on Mandatum Lifen lakiasiainjohtaja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä