Maksa tulospalkkio Palkkiorahastoon

18.11.2013

Kustannustehokas palkitseminen edellyttää hyvin valittuja ratkaisuja. Palkkiorahasto tarjoaa mahdollisuuden eurojen tehokkaampaan käyttöön ja työntekijöiden näkökulmasta parempiin palkkioihin.

Lasse Mäkinen

Lasse Mäkinen

Palkkiojärjestelmät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttuneet suomalaisissa yrityksissä merkittävästi. Työntekijän suoriutumiseen perustuva palkitseminen on lisääntynyt ja palkitsemisen kriteerit tulevat lähemmäs työntekijän arkea. Pohjalla ovat tietysti edelleen yrityksen tulokseen liittyvät mittarit, sillä vain voittoa tehtäessä yrityksellä on millä palkita.

Mandatum Lifen tytäryhtiön Innovan liiketoimintajohtaja Lasse Mäkinen kertoo, että tähän kehitykseen liittyen henkilöstörahastoja koskevaa lainsäädäntöä uusittiin vuoden 2011 alussa.

"Vanhoja henkilöstörahastoja koskivat kankeat ja hyvin kollektiiviseen palkitsemiseen sopivat säännöt ja perinteet. Tulospalkkioiden maksaminen rahastoon ei ollut edes mahdollista. Lainsäädännön uudistuttua päätimme Mandatum Lifessa ottaa käyttöön nimen Palkkiorahasto, sillä se kuvaa modernin rahaston ominaisuuksia huomattavasti paremmin", Mäkinen aloittaa.

"Palkitsemisen mittarit ja kriteerit voivat nyt vaihdella rahastossa eri henkilöstöryhmittäin ja myös ihan yksilötasolla. Joustoa on aivan eri tavalla kuin aiemmin."

Palkkiorahasto kiinnostaa nyt myös pk-sektorilla

Kuluneen kahden vuoden aikana erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset ovat kiinnostuneet uudella innolla Palkkiorahastosta. Tiukkoina aikoina yrityksiä houkuttelevat säästömahdollisuudet.

"Palkkiorahasto on kustannustehokas ratkaisu, mikä tietysti kiinnostaa yrityksiä. Yrityksen kannalta merkittävää säästöä tulee siitä, ettei rahastoon maksettavista palkkioista tarvitse maksaa henkilöstösivukuluja. Yritys voi pitää säästöt itsellään tai jakaa säästyneen summan työntekijöille korkeampina palkkioina. Voimakkainta kiinnostus Palkkiorahastoon onkin ollut sellaisilla aloilla, joissa palkkiotasot ovat erityisen korkeita", Mäkinen sanoo.

Työntekijöiden näkökulmasta rahastoinnin etuja on se, että nostettavasta rahasto-etuudesta 20 % on verovapaata. Rahasto-osuuttaan voi nostaa 15 % vuosittain jo ensimmäisenä vuonna.

"Kiinnostusta on lisännyt myös se, että rahastoinnin voi tehdä vapaaehtoiseksi, kun Palkkiorahaston kytkee tulospalkkiojärjestelmään. Erilaisissa elämäntilanteissa työntekijöille voi olla tärkeää, että palkkion saa halutessaan nostaa rahana."

Hyvin toimivan Palkkiorahaston taustalla on aina hyvin toimiva palkkiojärjestelmä. Se voidaan rakentaa rahaston käyttöönoton yhteydessä, mutta usein Palkkiorahasto kytketään yrityksen jo olemassa olevaan palkkiojärjestelmään. Jos yrityksessä sovelletaan jo esimerkiksi tulospalkkiojärjestelmää, palkkioita voidaan rahastoida myös taannehtivasti, kun rahasto perustetaan kertymävuoden kuluessa.

"Palkkiorahasto voidaan yhdistää hyvin erityyppisiin palkkiojärjestelmiin, vaikka rahastoissa perinteisesti sovellettuun ebit-pohjaiseen ratkaisuun. Suoritusperusteiset mallit alkavat nykyisin olla yleisimpiä, joten eniten yrityksissä pohditaan, miten tulospalkitsemiseen saadaan enemmän tehoa ja vaikuttavuutta. Tähän haasteeseen vastaamisessa Palkkiorahasto on erinomainen vaihtoehto", Mäkinen tiivistää.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä