Anna Ylikorkala

Maksa järkevää palkkaa

14.2.2014

Työntekijöiden peruspalkkaus on palkitsemisen kulmakivi. Palkkauksessa onnistuminen edellyttää, että oikeudenmukaisuudesta on huolehdittu. Yhtä vaativissa töissä tulisi olla sama lähtöpalkkataso, jonka päälle palkkaan vaikuttaa työssä suoriutuminen. Epäoikeudenmukaiseksi koettu palkkaus voi olla merkittävä tyytymättömyyden lähde, joka vaikuttaa negatiivisesti yrityksen tuottavuuteen.

Palkitsemisen asiantuntijapalveluiden liiketoimintajohtaja Anna Ylikorkala Mandatum Lifen tytäryhtiö Innovasta kertoo, että Palkkavaaka®-järjestelmää käytetään laajasti työn vaativuuden arvioinneissa sekä yksityisen että julkisen sektorin organisaatioissa. Järjestelmä on kehitetty Suomessa, suomalaisen työelämän erityispiirteet huomioiden.

"Palkkavaaka® tuli osaksi Mandatum Life -konsernin palveluita Alexander Pay Managementin liiketoimintakaupan myötä. Palkkavertailuja on sen puitteissa tehty jo 90-luvun lopulta lähtien, ja arviointeihin osallistuneet yritykset ovat olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Mandatum Lifessa pystymme nyt laajentamaan entisestään vertailuun osallistuvien yritysten skaalaa ja saamaan entistä parempaa vertailutietoa", Ylikorkala sanoo.

Palkkavaaka-arvioinnissa yrityksen tehtävät luokitellaan vaativuusluokkiin. Luokitusta voidaan käyttää yrityksen kaikissa tehtävissä suorittavasta tasosta ylimpään johtoon asti.

Vertailusta ajankohtaista tietoa markkinapalkoista

Kun yrityksessä on tehty Palkkavaaka-arviointi, voi yritys osallistua vuosittain toteutettavaan Palkkavaaka-markkinapalkkavertailuun. Vertailusta yritys saa ajankohtaisen ja kattavan tiedon markkinoiden palkoista. Arvioinnin avulla yritys voi verrata omaa palkkarakennettaan ja kaikkiin palkitsemiselementteihin käytettävää rahasummaa muihin Suomessa tai esimerkiksi samalla alalla toimiviin yrityksiin.

"On vaikea kuvitella yritystä, joka ei hyötyisi palkkaukseen liittyvästä tiedosta. Jos esimerkiksi haluaa kehittää tulospalkkausta, kannattaa ensin selvittää kokonaispalkkojen taso. Erityisesti jos yrityksessä työskentelee paljon asiantuntijoita ja TES:n ulkopuolisia työntekijöitä, on järkevästä palkkatasosta vaikea saada tietoa", Ylikorkala huomauttaa.

Kohdista investoinnit palkkoihin vaikuttavasti

Vertailu antaa tiedot palkkatasoista myös organisaation eri toiminnoissa. Yrityksen sisäistä palkkahajontaa tarkastelemalla varmistetaan, että hyvät suoriutujat ja toisaalta palkkakuoppaan jääneet on tunnistettu. Samalla huomataan ja voidaan tarvittaessa puuttua myös alisuoriutumiseen.

"Palkkakustannukset ovat yrityksille aina merkittävä kulu, joten investointi kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että käytetään euroja siellä, missä niistä on eniten hyötyä yrityksen strategian toteutumisen ja menestymisen kannalta", Ylikorkala pohtii.

"Palkkausperiaatteiden on oltava johdonmukaisia ja uskottavia. Tämä edellyttää, että on selkeä palkkausmalli ja suoriutumisen arvioinnit, joista viestitään oikein ja avoimesti. Palkkauksen kokeminen oikeudenmukaiseksi luonnollisesti tukee työntekijöiden palkkatyytyväisyyttä".

Innovan palkitsemiskonsultti Johanna Maaniemi on tutkinut väitöskirjassaan esimiesten ja työntekijöiden kokemuksia palkkauksen oikeudenmukaisuudesta.

Lähde

Johanna Maaniemen väitöskirja, tiedote tutkimustuloksista »

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä