Markkinablogi: Ennusteissa epävarmuutta, pelkoa ja tuloskasvua

17.12.2018 Juhani Lehtonen Kuvat: Mandatum Life

Haastava sijoitusvuosi lähenee loppuaan. Vaisun kurssikehityksen seurauksena osakkeiden arvostuskertoimet ovat korjanneet nopeasti halvemmaksi alkuvuoteen verrattuna. USA:ssa S&P 500 -indeksi käy kauppaa ensi vuoden tulosennusteiden valossa 15,5x arvostuskertoimella, joka alkaa olla jälleen halvan puoleinen tässä syklissä. Korkomarkkinoilla yrityslainojen luottoriskipreemiot ovat nousseet sijoittajien hermoilun seurauksena.

Mikäli ohjelmaa ei jatketa, pankkien on turvauduttava jälleen markkinarahoitukseen.

EKP päättää ensi vuonna pankeille tarjottavan edullisen lainaohjelman, niin kutsutun TLTRO-ohjelman, jatkosta ja ohjelman jatko onkin yksi ensi vuoden mielenkiintoisimpia kysymyksiä. Erityisesti eteläisen Euroopan pankit ovat päässeet TLTRO-ohjelman avulla halvan EKP:n rahoituksen piiriin, ja tämä on keventänyt pankkien ongelmataakkaa.

TLTRO-ohjelma on yli 700 miljardin euron kokoinen, joten ihan pikkuasiasta ei ole kysymys. Mikäli ohjelmaa ei jatketa, pankkien on turvauduttava jälleen puhtaasti markkinarahoitukseen. Tämä tietäisi muun muassa covered bond -markkinoille merkittävää lisätarjontaa ja pankkien luottoriskipreemioiden lisänousua. 

Kaikki tiet vievät Roomaan

Iso-Britannian junnaava EU-ero eli brexit on aiheuttanut päänsärkyä EU-päättäjille jo pari vuotta, mutta samaan aikaan europäättäjien takaraivossa kummittelee entistä vahvemmin Italian kysymys.

Italian bruttokansantuote tipahti Q3:lla -0,1 prosenttia, pitkälti kotitalouksien entistä vaisumman kulutuksen seurauksena. Italialaisten teollisuusyritysten luottamusta mittaava PMI-indeksi laski marraskuussa jo 48,6:een marraskuussa, mikä kertoo selvästi heikkenevästä talousnäkymästä. Italian talouden heikosta tilanteesta tulee siis yhä enemmän viitteitä samaan aikaan, kun maa kasvattaa budjettialijäämäänsä.

 

 

Leijonanosa korkosijoituksistamme on edelleen yrityslainoissa Pohjoismaissa. 

Italialaiset pankit ovat edelleen suurin yksittäinen ryhmä EKP:n TLTRO-rahoituksen käyttäjinä. Italia pysyykin budjettikiistan lisäksi euro-otsikoissa, kun ensi vuoden EU-vaaleihin valmistaudutaan kaikkialla Euroopassa.

Emme omista Korkosalkussamme edelleenkään valtionlainoja Euroopasta: vähäriskisten valtionlainojen korot ovat liian matalalla ja toisaalta Italian tilanne ei houkuta toisessa päässä. Leijonanosa korkosijoituksistamme on edelleen yrityslainoissa Pohjoismaissa. 

Kauppasodassa tulitauko

G20-kokouksen jäljiltä liputettiin tulitauko USA:n ja Kiinan kauppasodassa. Osapuolet päätyivät neuvottelutaukoon, jonka aikana ei puolin eikä toisin nosteta tulleja. Mikäli sopuun ei päästä, on USA valmistautunut lisäämään tulleja entisestään.

Täysimittainen kauppasota viipaloisi helposti puolisen prosenttia ensi vuoden maailman bkt-kasvusta. Tällä hetkellä – ilman täysimittaisen kauppasodan vaikutusta – maailmantalous näyttäisi kasvavan ensi vuonna noin 3,5 prosenttia. Se olisi edelleen todella hyvä talouskasvun tahti. Epävarmuus kuitenkin jäytää: yritykset kommentoivat Q3-tulosjulkistuksissaan enenevässä määrin kauppasodan vaikutuksia .On jo selvää, että investointeja on jäädytetty toistaiseksi ympäri maailmaa, kun kaupankäyntiä ja tavarakuljetuksia haittaavien tullien lopullisista määristä on merkittävä epävarmuus.

Siten myös osakemarkkinoilla tulosennusteita on laskettu viime viikkoina sinänsä vahvan Q3-tuloskauden jäljiltä. Ensi vuodelle ennakoidaan edelleen noin 10 prosentin tuloskasvua S&P 500 -indeksin yhtiöihin USA:ssa, joka on itsessään vahva taso. Myynnin kasvu oli USA:ssa kolmannella vuosineljänneksellä 9 prosenttia, mikä kertoo vahvasta reaalitalouden kysynnästä. Siinä missä globaalia talouskehikkoa horjutetaan kauppasotateemalla, on USA:ssa edelleen työttömyysaste laskussa ja kotimarkkinoiden kysyntätilanne vahva. USA:n asuntomarkkinoilla on jo tosin rauhoittumisvaihe, kun rakentajien luottamuksen lasku ja korkojen nousu viilentää tunnelmia.

Kaiken kaikkiaan ensi vuoteen lähdetään entistä epävarmemmassa markkinaympäristössä. Asemoitumisemme osakkeiden suhteen on aiempaa defensiivisempi. Toisaalta syksyn kurssilasku on halventanut merkittävästi muun muassa eurooppalaisia osakkeita. Riskinottohalukkuuteen liittyen ahneus voittaa ennemmin tai myöhemmin pelon, mutta poliittiset riskit saatavat pitää ahneuden kurissa vielä hyvän aikaa. Yritykset kyllä mukautuvat uudenlaiseen markkinaympäristöön nopeasti, kunhan säännöt ja kehikko on naulattu. Hyvien yritysten tuloskehitys ja kurssinousu seuraa sitten perässä.

 

Juhani Lehtonen

Korkosijoitusjohtaja

Mandatum Life

 

 

Lue myös: Stig Gustavson: Pää kylmänä yrityskaupoilla

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä