Maailman onnellisin mies

20.3.2015 Pekka Vänttinen Kuvat: Bryan Saragosa

Aki Hintsa on tottunut liikkumaan ääripäiden välillä. Hän on nähnyt sekä lohduttoman köyhyyden että rajattoman rikkauden, tehnyt töitä niin moottoriratojen pauhussa kuin eristetyn huoneen hiljaisuudessa. Takana on jälleen yksi siirtymä. Vammojen korjaamisen sijaan hän keskittyy nyt niiden ennaltaehkäisyyn ja jatkuvaan hyvinvointiin.

Nürnbergin kaupungin kadulta löydettiin vuonna 1828 harhailemasta teini-ikäinen poika. Hän osasi hädin tuskin kävellä, sillä hän oli elänyt pimeässä ja eristyksissä. Siksi hän pelkäsi myös valoa. Puhetta hänestä ei juuri saatu irti, lähinnä vain yksi lause: "Minä olen Kaspar Hauser."
Parissa sadassa vuodessa maailmasta on tullut tyystin toinen. Mutta kaduilla vaeltaa edelleen lukkoon menneitä, itseään etsiviä kasparhausereita. Syyt vain ovat toiset. Kaikkea on liikaa, kiire on koko ajan ja tavoitteet roikkuvat kintereillä.

Heidän kaltaisiaan Aki Hintsa tapaa työkseen.

Kärsimys on aina yksilöllistä eikä vertailukelpoista, eikä se ole rahasta kiinni. Tavalliselle asuntovelalliselle Hintsan asiakkaiden hätä voi näyttäytyä absurdina.

"Eräs yritysjohtaja sanoi suoriutuneensa elämässä kymmenen kertaa yli odotustensa. Forbesin listalla sijoitus oli kärkipäässä ja rahaa määrättömästi. Silti hän sanoi olevansa onnettomimpia ihmisiä maailmassa. Hänellä ei ollut sosiaalisia kontakteja, kehenkään ei voinut luottaa, lapset olivat etäisiä. Hän oli vain kulkenut tavoitteesta toiseen", Hintsa kertoo.

Kuka on tämä Aki Hintsa? Useimmissa vähänkään urheilua seuraavissa suomalaisissa nimi herättää hämmennystä. Jossain olen sen kuullut, mutta missä?

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä Hintsa on vilahtanut isojen urheiluotsikoiden takana: kun joku on voittanut, hävinnyt, loukkaantunut. Suomen yleisurheilumaajoukkueita hän palveli liki kymmenen vuotta ja toimi myös Olympiakomitean johtavana lääketieteellisenä neuvonantajana. Antidoping-toimikunnan konsultoivan lääkärin pesti kesti parikymmentä vuotta.

Parhaiten Hintsa kuitenkin tunnetaan Formula 1 -piireistä, joihin hänet 1990-luvun lopulla houkutteli Mika Häkkinen. Fysiikasta ja henkisestä valmennuksesta vastaavana asiantuntijana Hintsa on ollut rakentamassa yhdeksää maailmanmestaruutta Häkkisestä Vetteliin ja Räikkösestä Hamiltoniin.

Formulareissaamista Hintsa pitää elämässään vain yhtenä sivujuonteena, joka päättyi vuonna 2013. Vaikkakin sivuraide, ajanjakso on Hintsan elämässä ja urassa tärkeydessään ohittamaton. Se oli eräänlainen päätepiste ja kiteytymä pitkään rakennetulle filosofialle.

Formulaura ei silti ole kokonaan päättynyt, vaikka Hintsa ei sirkuksen mukana enää matkustakaan. Käyntikortin tittelinä on edelleen McLaren Racing Limited, Team Physician. Haastattelua edeltävänä yönä Hintsa on saapunut Englannista, jossa hänellä oli palaveri tallipomo Ron Dennisin kanssa.

Nyt Aki Hintsa hyödyntää kokemustaan vuonna 2006 Geneveen perustamassaan Clinique La Collinessa sekä sen yhteydessä toimivassa huippu-urheilijoille, ja sellaiseksi pyrkiville, tarkoitetussa Hintsa Performance AG -yrityksessä.

Vaikka urheilu on läsnä, valtaosa Hintsan työstä keskittyy kilparatojen sijaan toisenlaisiin oravanpyöriin, yritysjohtamiseen ja sen sivuvaikutuksiin. Vammat voivat olla jopa keskipakoisvoimia tuhoisampia. Niiden parantaminen ja niihin varautuminen vaatii paitsi fyysistä myös henkistä turva-autoa ja rengasvallia.

"Neljänneksellä asiakkaistani on isoja ongelmia. He ovat loppuun palaneita huippuammattilaisia ja liikemiehiä, jotka ovat esimerkiksi menettäneet lukutaidon – he eivät enää ymmärrä lukemaansa, eivät yhtäkkiä osaa käynnistää tietokonetta, saati nukkua. He ovat ajaneet päin seinää, katkenneet. Klinikalle he tulevat suuressa hädässä."

Sanavalinta ei ole sattumaa. Vaikka ääritapaukset oikeuttaisivat puhumaan potilaista, Aki Hintsa puhuu mieluummin asiak-kaista. Sairaaksi luokittelemisen stigmaa halutaan välttää, ja ohjelman painopiste on ennaltaehkäisyssä. Valtaosa klinikalle hakeutuvista ei ole vielä umpikujassa.

Ydinmissio on yksinkertainen. On opittava hallitsemaan hullunmyllyä kalentereineen, matkoineen ja tavoitteineen. On ymmärrettävä elää.

Tätä sanomaa Aki Hintsa nyt levittää. Jotain erikoista hänen tavassaan täytyy olla, ainakin jos on uskominen World Economic Forumin perustajaa Klaus Schwabia. Hänen mukaansa Hintsa on kehittänyt metodin, jollaista ei ole ennen ollut ja jolla saattaa olla valtava merkitys modernissa yhteiskunnassa. Eikä vain yksilölle, vaan koko kansantaloudelle.

Tyylikkäästi remontoitu ullakkohuoneisto odottaa elämää. Tukikohta Etu-Töölössä on muuttumassa hieman vakituisemmaksi sijaksi. Jatkossa Aki Hintsan ja uusioperheen on tarkoitus viettää Suomessa noin viikko kuukaudessa. Lastenkarsinat leluineen ovat jo valmiina. 

"Otatko teetä? Minä otan." 

Sohvalla istuva 56-vuotias mies on verkkarihuppareineen kuin kuka tahansa naapurin isäntä, joviaali ja hieman verkkainen. Paitsi että alta pilkottava Tommy Hilfigerin T-paita ei ole halpakopio.

Yhden asian hän haluaa tehdä heti selväksi. Sillä niin monesti hän on törmännyt malttamattomuuteen ja pelkän jäävuoren huipun tuijottamiseen.

"Innovoimani, rakentamani ja nyt soveltamani filosofia tähtää kokonaisvaltaiseen yksilön hyvinvointiin, myös ennaltaehkäisevässä mielessä. High performance, huippusuoritus, ei ole itsetarkoitus, vaikka siihen usein halutaan hypätä nopeasti. Se on hyvinvoinnin seuraus. Jos suorittaminen on ainoa tavoite, se alkaa vähitellen asettua itseään vastaan."

Lopullisena tuotteena ei Hintsa filosofiaansa esitä, pikemminkin kehittyvänä prosessina. Sellaiseksi voi luonnehtia myös sitä myllyä, mihin asiakas itsensä asettaa. Helpolla ei pääse: on löydettävä oma identiteetti, on otettava elämä haltuun, on etsittävä elämän tarkoitus. Yksi asia seuraa toista.

Neljänneksellä asiakkaistani on isoja ongelmia. He ovat loppuun palaneita huippuammattilaisia ja liikemiehiä, jotka ovat esimerkiksi menettäneet lukutaidon.

Kaikki alkaa hiljaisessa, eristetyssä, virikkeettömässä tilassa. Ihan ensin on kohdattava itsensä.

"Kun kysyn, kuka sinä olet, 80 prosenttia asiakkaistani vastaa, ettei ole koskaan ajatellut asiaa. Sitten he alkavat kertoa, mitä he tekevät. Eli identiteetti on rakentunut roolista. Sen taakse on helppo mennä."

"Toiseksi kysyn, millä tasolla he uskovat suorittavansa tehtäviään. Huippujohtajien oma arvio liikkuu 50 prosentin tietämillä. He näkevät, että standardit asettaa itse asiassa rooli, eivät he itse. He ovat roolinsa takana ja suorittavat selviytyäkseen. Mutta jos he olisivat siinä omana itsenään, energia ja fokus kohdistuisivat oikein. Suoritus voisi olla sataprosenttinen", Hintsa selventää.

Eikö toisaalta jokaisella ole rooli tai useampia, jotka ovat yksinkertaisesti välttämättömiä tehtävissä ja niissä pärjäämisessä? Maski naamalle ja menoksi, hommat eivät odota ja aikaan on saatava. Oma itsensä voi olla sitten kotisohvalla.

Näin useimmat ajattelevat. Jonkin aikaa reseptillä pärjää, mutta ennen pitkää pää jää vetävän käteen. Rooli on kuin tuli: hyvä renki, huono isäntä.

"Irwin Goodmanista kertovassa elokuvassa Vexi Salmi sanoo, että 'älä päästä sitä Irwiniä nahkoihisi, sä olet Antti!' Se on juuri näin. Toimenkuvat edellyttävät tiettyä käyttäytymistä. Mutta jos roolin hyväksyy identiteetin ytimeksi, ei huipputasolla pysy. Suorittamisesta tulee taakka."

Hintsa kertoo esimerkin asiakkaasta, joka totesi olleensa onnellinen kokonaista kaksi tuntia tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Sitten alkoi uusi tavoittelu.

Ulkoisten saavutusten sijaan on lähdettävä kohti asioita, jotka kumpuavat omasta persoonasta ja tuottavat onnellisuutta, mitä ne sitten ovatkaan. Sen vaikeampaa ei itsensä löytäminen ole. Matkan varrella voi ottaa tatuoinnin ja ostaa moottoripyörän, ja se on ihan okei. Mutta ihmedieetteihin ja maratonjuoksuihin ei pidä retkahtaa. Ne ovat usein vain yhden suoritteen korvautumista toisella, ja etsijä eksyy tieltä.

Etsintä vaatii aikaa, yksityisyyttä ja panostusta. Kyseessä on elinikäinen taloprojekti. Identiteetti ei nimittäin ole täsmällinen ja muuttumaton, vaan iän myötä kehittyvä jatkumo.

Hintsa torjuu epäilyn, että prosessi johtaisi narsismiin ja egotrippailuun.

"Kun identiteetti hahmottuu ja pärjää itsensä kanssa, ei kyse ole siitä, että katsoo vain itseään. Mukana on myös sosiaalisen  ja työidentiteetin etsintä. Kun ne ovat tasapainossa, ihminen on läsnä ja osallistuva. Silloin hän on onnellinen liikevoittojen ja maailmanmestaruuksien jälkeenkin."

Mikä tässä sitten on niin uutta ja poikkeuksellista? Vastuun ottaminen omasta elämästä, itsensä löytäminen ja tarkoituksen määrittely eivät kuulosta konseptina varsinaisesti uudelta. Samankaltaisia teesejä on tarjonnut esimerkiksi jääkiekko- ja teatterimies Alpo Suhonen. Tai jo kiinalainen lääketiede, jonka johtotähtenä on tasapaino ja ennaltaehkäisy.

Aki Hintsan metodissa mieli ja kroppa käsitetään kokonaisuutena. Poikkeuksellista on metodin perustuminen koviin faktoihin. Psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti uupunut ihminen suorittaa huonommin. Viiden tunnin yöunilla aivokapasiteetista katoaa 20 prosenttia. Samalla kasvaa alttius sairastua. Tutkimukset osoittavat, että yli 50 prosenttia sairauksista, diabetes ja syöpä mukaanlukien, liittyy elintapoihin.

Looginen rakenne, jatkuva lääketieteellinen tutkimus ja karttuva tietopankki, etiikka, ihmisen ymmärtäminen holistisena oliona. Niistä on Hintsan hyvinvointifilosofia rakennettu.

Metodi etenee järjestelmällisesti abstraktioista konkretiaan. Keskusteluista ja asiakkaan omista havainnoista siirrytään eri puolilla maailmaa toimivan noin kolmenkymmenen hengen asian-tuntijaryhmän laatimaan ohjelmaan.

Kehitys kulkee pienin askelin, eikä kaikkea muuteta kerralla: kohtuutta, ei maksimointia. Prosessi kestää yhdeksästä kuukaudesta vuoteen.

Aki Hintsa ottaa kynän ja piirtää.

"Alussa haemme sitoutumisen. Varsinaisessa ohjelmassa keskitymme fyysiseen aktiviteettiin, uneen ja palautumiseen, ravintoon, biomekaniikkaan sekä mentaaliseen energiaan ja sen hallintaan, kuten tasapainoon työn ja muun elämän välillä."

Näiden onnistunut yhdistäminen synnyttää positiivisen kierteen.

"Ihminen syö ja nukkuu paremmin, energiamäärä kasvaa ja kohdistuu oikeisiin asioihin, paino putoaa. Hän on läsnä – ja jaksaa vaikka auttaa tytärtään matikassa."

Työpöydän ääressä tai laboratoriossa tällainen malli ei synny. Sen takana on elämää. Hintsalle ratkaisevia olivat kokemukset toiselta mantereelta, lähetystyöntekijänä ja lääkärinä.

"Olin perheeni kanssa kahteen otteeseen Etiopiassa, vuodet 1992–93 ja 1997–98. Ne olivat mieletöntä aikaa", Hintsa sanoo.

Silloin hänen oli mahdollista pohtia, lukea, havainnoida ja työstää. Vähitellen palaset loksahtivat kohdilleen ja kokonaisuus alkoi kristallisoitua.

"Siellä tämä filosofia syntyi, eikä perusajatus ole muuttunut. Mietin yksinkertaisesti, mikä tekee onnelliseksi. Ymmärsin identiteetin, tavoitteiden ja kontrollin yhteyden. Sen, että hyvinvointi on kokonaisuus, eikä se ole materiasta riippuvaista."

Looginen rakenne, jatkuva lääketieteellinen tutkimus ja karttuva tietopankki, etiikka, ihmisen ymmärtäminen holistisena oliona. Niistä on Hintsan hyvinvointifilosofia rakennettu.

Jaksot Afrikassa muokkasivat Hintsasta eräänlaisen Sinuhe egyptiläisen, elämässään hieman ajelehtineen miehen, joka on seurannut etiikkaansa. Siitä hyvästä hän on ollut välillä myös häirikön maineessa. Varikolla ei pitäisi auttaa muiden tallien kilpailijoita, mutta lääkärin maailmaan ei lukeudu jaottelu.

"Leikkasin Afrikassa miehen, joka oli saanut Eritrean sodassa murtuman reiteen. Jalka märki ja se meinattiin amputoida. Hoidin jalan, ja puolen vuoden kuluttua hän oli töissä ja hoiti perhettään."

Monacossa F1-auton ratissa istuu mies, jonka polven Hintsa on leikannut. Leikkauksen avulla mies säilytti työnsä.

"Toinen näistä ei ole toista arvokkaampi."

Arvojensa ja elämänkokemuksensa vuoksi juuri Aki Hintsa itse on filosofiansa vahvin myyntivaltti ja argumentti. Omakohtaisuutta ei korvaa mikään, etenkin jos opettaja ei ole aina osannut elää opetustensa mukaan.

Hintsa tietää mistä hän puhuu. Hänkin on ajanut päin seinää. Toisiaan seuranneet hyvät työpestit rakensivat Hintsan ympärille komean kulissin, mutta niiden myötä mies muuttui itsekin
kulissiksi.

"Olen paras esimerkki uraorientaatiosta, suorittamisesta ja kilpailuhalukkuudesta. Sanoin perheen olevan tärkeä ja tekeväni kaiken sen puolesta, mutta investoin siihen vain epäsuorasti. Rooliminäni oli ottanut identiteettini. Syntyi negatiivinen kierre. Unohdin ja laiminlöin itseni ja perheeni työn kustannuksella, ja yhtäkkiä olin elämäni suurimman katastrofin edessä."

Vuonna 2006 tuli avioero. Samalla loppui jaksaminen.

"Tuntui, ettei millään ole mitään väliä, olin supertotaalisen epäonnistunut. Identiteettini, arvojeni ja valintojeni tasapaino oli särkynyt, olin elänyt niiden vastaisesti. Ja nyt olin tilanteessa täysin alasti."

Toipumisestaan hän kiittää ystäviään. Merkittävämpi seikka taisi kuitenkin olla liki neljäkymmentä vuotta aikaisemmin Pohjanmaalla tehty korkean tason sopimus. Se on kannatellut.

"Olin 18-vuotias ja nuoruuden kriisissä. Pelasin jääkiekkoa tosissani ja mietin, panostanko siihen vai opiskeluun. Kysyin Jumalalta, tehdäänkö sopimus. Jos pääsen lääketieteelliseen opiskelemaan, liityn joukkoihisi ja teen sinulle töitä."

Hintsan mukaan pääsy kouluun ei ollut aivan realistista opintoihin panostamiseen nähden, mutta korkeampiin voimiin turvautumisessa oli mukana myös logiikkaa.

"Ajattelin, että jos Jumala on olemassa, niin eihän se ihan huono vaihtoehto ole. Tarjolla on iankaikkinen elämä. Tyhmähän on, jos ei sitä hevosta pelaa."

Taivaallista johdatusta tai jotain muuta, mutta elämä on nyt vaikeidenkin vaiheiden jälkeen raiteillaan. Työ jatkuu. "Hintsafilosofia" on work in pro-gress, parempi tänään kuin eilen. Ammennettavaa siihen löytyy myös harrastuksesta, kansien välistä.

"Luen paljon, historiaa ja elämäkertoja. Haluan oppia, ja parhaiten oppii ihmisten kokemuksista. Aleksanteri Suurelta ja Napoleonilta löytyy loistavia oivalluksia, joita voi yllättävän usein soveltaa työssä. Syntyy assosiaatioita ja taito tehdä toisin kuin kukaan aiemmin."

Asiakkaidensa tavoitteeksi Aki Hintsa asettaa onnellisen elämän. Sellainen hän sanoo nyt olevansa itse, "maailman onnellisin mies". Hänelle on suotu, jos ei ainakaan vielä iankaikkista elämää, niin ainakin uusi alku ja mahdollisuus. Uusi avioliitto ja uusi perhe.

"Menetimme ensimmäisen lapsemme synnytyksessä syksyllä 2010. Kun Nina sitten syntyi, hän oli pieni. Painoa oli 700 grammaa. Emme tienneet selviääkö hän. Menimme päivä kerrallaan, ja yhtäkkiä tiesimme, että hän pärjää."

Lapsen sydänvika korjaantui, eikä häntä tarvinnut leikata.

"Nuorena en ymmärtänyt, mutta nyt olen tajunnut kuinka onnellinen olen. Kaikista lapsistani ja muusta."

Jos Aki Hintsa voisi muuttaa jotenkin maailmaa, hän päättäisi, ettei uraa saa tehdä silloin kun perheessä on pieniä lapsia.

"Ihmisten onnellisuus olisi eri tasolla, jos voisimme tässä myllerryksessä panostaa aikaa ja energiaa lapsillemme nykyistä enemmän."

KUKA
Aki Hintsa (56) johtaa vuonna 2006 Geneveen perustamaansa valmennus- ja hyvinvointikeskusta Clinique La Collinea sekä sen yhteydessä toimivaa, huippu-urheilijoille tarkoitettua Hintsa Performance AG -yritystä.

MITÄ
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä Hintsa on tullut tunnetuksi urheilun taustajoukoissa. Suurinta huomiota on saanut työ Formula1 -maailmassa. Nyt hän keskittyy soveltamaan kehittämäänsä kokonaisvaltaista, henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin filosofiaa yritysjohtajista koostuvalle asiakaskunnalle.

MISSÄ
Genevessä klinikalla. Tai laskettelurinteessä ja luistinradalla 4-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä