Luovuttaminen ei ole vaihtoehto

3.10.2014 (Päivitetty 31.8.2017) Anna Väre Kuvat: Marko Rantanen

"Työ on siunaus, joka näyttää kiroukselta", totesi kirjailija Maksim Gorki 1800-luvun puolivälissä.

Työ on siirtynyt pelloilta toimistoihin, ja yhä useampi ajattelee hyvää työpäivää flow-tilana, jossa aika kuluu kuin siivillä. Koska työ vie ainakin kolmanneksen elämästä, on sen mielekkyyttä syytä arvioida. Onko työ kutsumus vai kahle? Kysyimme valmentaja Henrik Dettemannilta, mitä työ hänelle antaa ja mitä se merkitsee.

Henrik Dettmann on Suomen miesten koripallomaajoukkueen, Susijengin, päävalmentaja. Dettmann on työskennellyt valmentajana viidellä vuosikymmenellä. Vuosina 1997–2003 hän valmensi Saksan maajoukkuetta, joka voitti MM pronssia Indianapolisissa 2002. Tänä vuonna Suomen koripallomaajoukkue osallistui ensimmäistä kertaa MM-kisoihin Dettmannin luotsaamana.

Valmentajan pitää olla hereillä. Hänen pitää nähdä mitä pelaajat tuntevat ja ajattelevat ja osata kohdentaa ajatukset olennaiseen: harjoitteluun ja pelikentälle. Kaikki muu on epäolennaista.

Koripallomaajoukkueen saavuttamat tulokset ovat vaatineet pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista. Vaatimustason on oltava korkealla, mutta muilta ei voi vaatia enempää kuin itse antaa. Vaikka työ on elämässäni kellon ympäri, koen sen ennemmin leikkinä. Se tarkoittaa, että asiat on hyvä tehdä tosissaan mutta hymy huulilla.

"Muilta ei voi vaatia enempää kuin itse antaa."

Susijengin nuorena aloittama leikki on nyt alkanut maksaa palkkaa. Toisin kuin maailmalla, Suomessa urheilua ei vielä mielletä oikeaksi ammatiksi. Itse olin 'oikeissa töissä' 90-luvun alkuun saakka.

Valmentamisen kautta olen oppinut ymmärtämään erilaisia ihmisiä, maailmoja ja kulttuureita. Työssä, jossa tunteilla on suuri merkitys, tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Hyvä fiilis tarttuu helposti, mutta ansana on ajatus, että asiat tulevat ilmaiseksi. Pelissä on pystyttävä keskittymään hetkeen ja unohdettava entiset saavutukset.

Urheilun koko viehätys on siihen liittyvässä jännityksessä. Luin jostain, että ihminen tekee 60 000 päätöstä päivässä. Jos koripallossa alkaa ajatella, on jo myöhässä. Tekemisen täytyy tulla selkäytimestä, ja siihen päästään vain harjoittelemalla. Tarkoituksenmukainen harjoittelu ja riittävä toisto palkitsevat lopulta. Tämä pätee kaikessa elämässä.

Valmentaja ei saisi koskaan menettää uskoaan joukkueeseen. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto, sillä urheilussa siihen loppuu kaikki. Jos kivi ei käänny nostamalla, on vaihdettava metodia ja löydettävä uusi reitti. Jos näkee edessään pelkkiä mörköjä, tulee elämästä raskasta.

Ihmisen pitää uskaltaa unelmoida isosti ja epärealistisesti. 40 vuotta valmentajana ovat opettaneet, että paras tapa elää on olla vuorovaikutuksessa. Menestykseni eivät ole minun, vaan koko joukkueen ja toimintaamme tukevan yhteisön menestyksiä. Se kertoo, että työllä on merkitystä.

Lue koko artikkeli: Siunattu työ

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä