Lisää arvoa työlle: arvioi YEL-työtulosi oikein

18.8.2014

Suomessa arvostetaan nykyään yhä enemmän yrittäjiä, mutta osaako yrittäjä itse arvostaa ja arvottaa omaa työtään? YEL-työtulon tulisi vastata vähintään palkkaa, joka maksettaisiin yrityksen parhaalle työntekijälle. Työtulo on ensisijassa yhteydessä yrittäjän sosiaaliturvaan – sen jättäminen liian alhaiseksi koskettaa välittömästi, jos esimerkiksi sairastuminen tai tapaturma keskeyttää arjen.

Yrittäjän sosiaali- ja eläketurva perustuvat YEL-vakuutukseen, mutta tyypillisesti vakuutusmaksuja ei malteta maksaa riittävästi. Niin kauan kuin yrittäjä on työkykyinen ja jaksaa pyörittää liiketoimintaansa, vakuutusmaksuista on helppo tinkiä ja määritellä maksujen perustana oleva työtulo liian alhaiselle tasolle.

Myös työeläkevakuutusyhtiö Varma ilmaisi yhtiön elokuun tulosjulkistuksensa1 yhteydessä huolensa erityisesti yksinyrittäjien ja pienyrittäjien eläketurvasta. Toimitusjohtaja Risto Murto kertoo, että "moni yrittäjä arvioi usein YEL-työtulonsa hyvin alhaiseksi, minkä vuoksi heistä uhkaa muodostua tulevaisuuden eläkeköyhälistö".

Yrittäjän työtulon pitäisi vastata sitä palkkaa, joka maksettaisiin työntekijälle, jolla on sama ammattitaito.

Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi on tärkeä muistaa, että YEL-työtulo määrittää yrittäjän sosiaaliturvan tason eli Kelan maksamien sairaus-, äitiys- ja työttömyyspäivärahojen suuruuden. Työtulo vaikuttaa myös yrittäjän työttömyysturvaan, johon liittyvät ehdot uudistuvat vuoden 2015 alussa. Oikeus Kelan maksamaan peruspäivärahaan sekä yrittäjien työttömyyskassasta maksettavan ansiosidonnaisen päivärahan saaminen edellyttävät jatkossa, että työtulo on vähintään 12 500 euroa vuodessa. Päivärahan suuruus riippuu ilmoitetusta työtulosta.

Yrittäjän työtulon pitäisi vastata sitä palkkaa, joka maksettaisiin työntekijälle, jolla on sama ammattitaito. Lisäksi yrittäjän kannattaa huomioida työtuloa arvioitaessa muun muassa myös omien työntuntiensa määrä. Aloittava yrittäjä saa neljän ensimmäisen vuoden aikana helpotusta vakuutusmaksuihinsa.

Täydennä vapaaehtoisilla vakuutuksilla

Yrittäjien tapaturmavakuutuksesta yrittäjä saa hyvin turvaa tapaturmatilanteissa, mutta sairastumisesta aiheutuvan työkyvyttömyyden ja kuoleman kohdalla turvan kattavuus on merkittävästi heikompi. Oman turvan paikkaaminen vapaaehtoisella vakuutuksella on tarpeen, sillä yli 70 % ohimenevistä ja yli 90 % pysyvistä työkyvyttömyyksistä ja kuolemantapauksista johtuu sairauksista2.

Kelan maksamien päivärahojen suuruus ei välttämättä riitä kattamaan totuttua elintasoa. Erityisesti työtulon kasvaessa Kelan maksama päiväraha jää suhteessa merkittävästi pienemmäksi. Sopiva riskivakuutuksen korvaussumma pysyvää työkyvyttömyyttä ja kuolemantapauksia ajatellen on omien ja yrityksen velkojen sekä 1–2 vuoden ansioiden yhteenlaskettu arvo.

Testaa YEL-työtulon vaikutusta henkilöturvaasi työeläkeyhtiö Varman yrittäjän apurilla » .
Lue lisää Mandatum Lifen turvista yrittäjälle »

Lähteitä ja luettavaa

Varma: Yrittäjän YEL-työtulo

1 Varman osavuosiraportti 13.8.2014
2 Kela ja Tilastokeskus

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä