Kypärä päässä osakemarkkinoille

12.6.2014 Kuvat: Tomi Parkkonen

Vaihtovelkakirjat täydentävät erinomaisesti niin tuottohakuisen korkosijoittajan kuin maltillisen osakesijoittajan salkkua. Suoraan osakesijoitukseen verrattuna vaihtovelkakirjalainat tarjoavat tuottoisan vaihtoehdon – turvaa kuitenkaan unohtamatta. Mandatum Life Vaihtovelkakirja -sijoituskorista vastaava salkunhoitaja Kristian Nihtilä antaa esimerkin.

"Vaihtovelkakirjat ovat historiassa osallistuneet osakemarkkinan nousuun selvästi voimakkaammin kuin niiden laskuun, jopa 2/3 osakkeiden noususta on saavutettu samalla, kun lasku on vaikuttanut vain kolmanneksen."

"Vaihtovelkakirjat ovat suomalaisittain vielä erikoisuus. Kun yhtiö laskee liikkeelle mielenkiintoisen vaihtovelkakirjalainan, vain kourallinen ammattisijoittajia pääsee mukaan."

Vaihtovelkakirjalainat tuottavat sijoittajalle korkotuottoa ja erääntyvät eräpäivänä maksettavaksi. Lisäetuna on mahdollisuus vaihtaa joukkolaina ehtojen mukaisesti osakkeisiin. Osakkeen arvon noustessa sijoittaja saa korkotuoton lisäksi hyvän tuottomahdollisuuden osakesijoituksen kautta.

"Tällä hetkellä paras tuottopotentiaali on eurooppalaisen osakemarkkinoiden kehityksessä. Myös erityistilanteet, kuten yrityskaupat, povaavat hyvää potentiaalia salkkuun."

Suosio kertoo kaiken

Vaihtovelkakirjalainat ovat tämänhetkiseen markkinatilanteeseen otollinen valinta, ja niiden kysyntä ylittääkin reilusti tarjonnan.

"Kysyntää on ollut todella paljon ja liikkeeseen lasketut lainat todella ylimerkittyjä", Nihtilä kertoo.

Kuumana käyvä markkina tarkoittaa, että sijoittajan on syytä perehtyä lainaehtoihin huolella.

"Sijoituskohteiden tunteminen on tärkeää myös yrityskauppa- ja muita erikoistilanteita silmällä pitäen. Sijoittajan on oltava tarkkana yrityskaupan varalta, mutta myös pidettävä huolta, että lainaehdot varmistavat sijoittajalle edullisen ratkaisun, jos yrityskauppa osuu kohdalle", Nihtilä muistuttaa.

Verrattuna suoraan osakesijoittamiseen, vaihtovelkakirjoihin sijoittava säästää myös veroissa ja kaupankäyntikuluissa, jos lainaehdoissa on osinkosuoja. Osinkosuoja onkin yksi tekijä, mihin lainaehdoissa on kiinnitettävä erityistä huomiota.

"Vaihtovelkakirjasijoittaja saa osingon suoraan lainan arvoon, jos lainaehdoissa on osinkosuoja. Näin ei mene myöskään mitään ylimääräisiä kuluja tai veroja. Jos osinkosuojaa ei ole, yhtiön osingon irrotessa vaihtovelkakirjasijoittajan sijoituksen arvo laskee", Nihtilä täsmentää.

Kiinnostuitko?
Tutustu ML Vaihtovelkakirja -sijoituskoriin »

Mikä vaihtovelkakirja?

Vaihtovelkakirjalainan mekaniikka on huonosti tunnettu, mutta lopulta yksinkertainen. Jos osakkeen kurssi kehittyy suotuisasti, kurssinoususta hyödytään kasvavalla osallistumisasteella. Lopulta vaihtovelkakirjalainan voi ja se kannattaa vaihtaa osakkeiksi.

Jos osakekurssi puolestaan kehittyy epäsuotuisasti, yrityslainaominaisuuden ja vähenevän osakeriskille altistumisen ansiosta vvk-sijoituksen arvo ei laske yhtä paljon kuin vastaavan osakesijoituksen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä