Kuka pelkää osakeriskiä? Varmista, että riskitasosi on oikea

16.4.2015 Kuvat: iStockphoto

Suomalaiset sijoittavat rahastoihin ja sijoituskoreihin enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta moni sijoittaja kaihtaa osakesijoituksia. Osakemarkkinoilla nähtiin ennätyksellisen vahva ensimmäinen vuosineljännes, mutta maaliskuussa vetovoimaisin sijoituskohde oli pitkät korot. Markkinatilanne haastaa sijoittajaa, joka miettii omaa suunnitelmaansa. Kokosimme neljä asiaa, joita jokaisen sijoittajan kannattaa miettiä omaa suunnitelmaa rakentaessaan.

1. Mieti, miksi sijoitat

Sijoittamiseen liittyvät tavoitteet lähtevät omista henkilökohtaisista tavoitteistasi. Miksi kartutat varallisuuttasi: nykyhetkeä, lähitulevaisuutta vai esimerkiksi eläkeaikaasi varten? Vaikuttaako suunnitelmiisi perheesi tilanne vai omat tavoitteet? Valittu sijoitussopimus, sijoituskohde, sijoitusaika ja riskitaso vaikuttavat oleellisesti siihen, kasvaako varallisuutesi tavoitteidesi mukaisesti ja saatko rahat käyttöön silloin kun haluat.

2. Riskikartoitus: Älä sijoita ohi suunnitelman

Sijoittaminen perustuu hyvään suunnitelmaan, joka muodostaa salkun kivijalan. Kaikille sijoittajille tehdään jossain vaiheessa riskikartoitus, mutta on toinen juttu, miten se näkyy käytännössä.

Ripeät sijoituspäätökset markkinauutisten mukana voivat olla houkuttelevia, mutteivät välttämättä järkeviä.

Kun pitäytyy suunnitelmassaan, hajautettu ja omaan tilanteeseen järkevästi muodostettu salkku kestää myös markkinaheilahtelut paremmin. Ripeät sijoituspäätökset markkinauutisten mukana voivat olla houkuttelevia, mutteivät välttämättä järkeviä. Pitkäjänteisen sijoittajan ei tarvitse välittää kvartaalitalouden rytmistä.

3. Korkosijoituksia on salkussa jo valmiiksi paljon

Keskittäminen korkoihin ei välttämättä pienennä sijoittajan riskiä varsinkaan nykyisessä markkinaympäristössä, jossa keskuspankkien elvytys on vienyt korkotason historiallisen matalalle. Viimeistään finanssikriisin jälkihoito ja keskuspankkipolitiikka on osoittanut, ettei riskitöntä sijoitusta ole olemassakaan. Perinteisesti turvasatamina pidetyt valtionlainat ovat painuneet tuottotasoillaan jopa miinukselle. Matala korkotaso luo huolen siitä, että kun korkotaso lähtee nousemaan, korkosijoitusten arvo laskee.

4. Sijoitatko eläkeaikaa varten? Osakkeet ovat fiksuin valinta pitkällä aikavälillä

Eläkeaikaan varautuvan sijoittajan aikahorisontin pitäisi aina olla pidempi. Mitä pidempi sijoitusaika, sitä suurempi osuus osakkeilla pitäisi olla, jos oma riskinsietokyky sille suinkin antaa myöten.

Eläkeajan lähestyessä osakepainoa ja riskitasoa on syytä madaltaa. Nyrkkisääntönä voi pitää noin viittä vuotta, jonka aikana riskitasoa voi alentaa asteittain.

Onko osakemarkkinoilla ylioptimismia?

Kova osakeralli Euroopassa on jättänyt jälkeensä epävarmuutta. Onko Euroopan osakemarkkinoilla nähtävissä ylenpalttista optimismia?

"Niin lyhyemmällä kuin pidemmälläkin aikavälillä osakkeet ovat nyt houkuttelevampi omaisuuslaji. Euroopan osakemarkkinoiden nopea nousu ei ole perusteeton vaan pitkään odotettu kiinniotto suhteessa esimerkiksi Yhdysvaltoihin", sanoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.

Reincken mukaan edellytyksiä hyvälle suoriutumiselle löytyy heikentyneen euron lisäksikin.

"Eurooppalaisten yritysten tilanne ja tuloksentekokyky ovat pääosin erittäin hyvällä tasolla. Odotukset tuloskaudesta ovat hyvät ja tuloskasvukyky on paranemaan päin. Lisäksi yleisen taloustilanteen kohentuminen luo pohjaa hyvälle kehitykselle", Reincke pohtii.

Pitäisikö sijoittajien nyt lisätä riskiä salkkuun?

"Jos oma riskinsietokyky sen sallii. Omaa riskiprofiilia määrittäessä talouden sykleillä ei saisi olla jalansijaa. Monesti riskinsietokykyä mitataan seuraten markkinan yleistunnelmaa, esimerkiksi nousukautena riskinsietokyvyn koetaan paranevan. Tosiasiassa riskinsietokyky muuttuu vain oman talous- ja elämäntilanteen muuttuessa", Reincke korostaa.

 

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä