Korkosijoittaja – tee löytöjä Pohjoismaissa

13.5.2015 Kuvat: iStockphoto, Tomi Parkkonen

Markkinatilanne pohjoismaisilla high yield -yrityslainamarkkinoilla muistuttaa tarkan korkosijoittajan alennusmyyntiä. Mandatum Lifen salkunhoitaja Kristian Nihtilä kertoo, miksi sijoittajan kannattaa kääntää katseet juuri nyt Pohjoismaihin.

Markkina heräsi talvihorroksestaan

Vuonna 2014 pohjoismainen high yield -yrityslainamarkkina nautti poikkeuksellisen vakaasta vuodesta, kunnes öljyn hinnan lasku aiheutti heiluntaa ja lopulta talvella hyytymisen. Markkinoiden laskiessa ostopaikkoja avautui, ja arvonnousu alkaa nyt näkyä tuotoissa.

"Talven ja kevään aikana markkina on tasaantunut huomattavasti. Hinnat ovat kuitenkin vielä edullisia ja yritykset hakevat markkinoilta uutta rahoitusta kohtuulliseen tahtiin. Ostopaikkoja on, mutta tarkka pitää olla", taustoittaa Mandatum Lifen salkunhoitaja Kristian Nihtilä.

Kristian Nihtilä

Kristian Nihtilä

Mikä tekee yrityslainasta high yield -sijoituksen?

"High yield -yhtiöllä on matala luottoluokitus tai sitä ei ole ollenkaan. Kyse ei kuitenkaan ole ongelmayhtiöistä. Syynä voi olla esimerkiksi luottoluokituksen hankkimisen kalleus, yhtiön koko, velanoton määrä tai rahoitusstrategia", Nihtilä kertoo.

High yield -yhtiöiden kohdalla velanhallintakyky ja riski sen ylittymiseen ovat ensisijaisen tärkeitä ymmärtää, ja niitä sijoittajan on osattava tutkia tilinpäätöksistä ja yrityslainojen lainaehdoista.

"Yhtiöt ovat osoittaneet kykynsä trimmata liiketoimintaansa kustannustehokkaammaksi ja maksuhäiriöennusteet ovat tällä hetkellä todella matalat. Tärkeässä asemassa on silti sijoittajan asema markkinoilla. Tarpeeksi suuri sijoittaja pääsee lainaehtotunnusteluihin, joissa voi jo ennen liikkeellelaskua perehtyä yhtiöiden todellisiin riskeihin ja mahdollisuuksiin sekä vaikuttaa lainaehtoihin", Nihtilä summaa.

Tiivis mukanaolo lainaneuvotteluissa tarjoaa myös käsityksen siitä, miten yrityslainan profiili sopii hajautettuun salkkuun.

 Yrityslainan liikkeellelaskijan kannalta velanhoitokyvyn säilyminen on lähtökohtaisesti osakekurssia tärkeämpää. Ylivelkaantuneisuus vaivaa edelleen joitain yhtiöitä, jolloin osakkeenomistajille ei juuri jää jaettavaa.

"Liian moni hakee korkeaa tuottoa riskienhallinnan kustannuksella. Se on väärä strategia pohjoismaisella yrityslainamarkkinalla", Nihtilä sanoo.

Panostus yritysanalyysiin ja tiivis mukanaolo lainaneuvotteluissa tarjoaa myös käsityksen siitä, miten yrityslainan profiili sopii hajautettuun salkkuun.

"Hyviäkään kohteita ei välttämättä kannata ottaa salkkuun, jos se tuo mukanaan keskittymiä. Hajauttaminen ja reagointivalmius ovat äärimmäisen tärkeitä asioita tasapainotetun sijoituskorin hallinnassa."

Vinkki sijoittajalle: huomioi korkoriski salkussa

Huhtikuun–toukokuun vaihteessa moni korkosijoittaja näki miinusta salkkunsa tuotoissa, kun pitkät ja keskipitkät valtionlainojen korot kääntyivät nopeaan nousuun. Korkosijoituksen arvo laskee yleisen korkotason noustessa.

"Korot ovat olleet voimakkaassa nousussa. Saksan 10 vuoden korko on +0,59 % (11.5.), kun se oli vielä huhtikuun lopulla alimmillaan +0,07 %. Liike on historiallisen nopea korkomarkkinoilla", Nihtilä korostaa.

Korkotason muutokset tulevat shokkina sijoittajille, jotka ovat ehtineet tottua historiallisen mataliin tasoihin.

Nihtilän luotsaaman Nordic High Yield -korin tuotoissa korkotason muutos ei ole näkynyt – päinvastoin, meno on ollut vahvaa markkinan elpymisen myötä. Kori on suojautunut korkojen nousulta koko kevään ja myös monien salkkuun valittujen yrityslainojen rakenteesta löytyy apua korkoriskin hallintaan.

"Pohjoismaat tarjoavat fiksua hajautusta korkoriskiä vastaan, sillä lainat ovat melko usein vaihtuvakorkoisia, jolloin herkkyys korkojen muutoksille on pieni."

Korkotason muutokset tulevat shokkina sijoittajille, jotka ovat ehtineet tottua historiallisen mataliin tasoihin. Korkotason lasku on tarkoittanut hyviä tuottoja menneinä vuosina.

"Perinteisesti turvasatamina pidetyt valtionlainat ovat kaikkea muuta kuin riskittömiä. Korkomarkkinoilla tullaan näkemään liikettä pitkään jatkuneen pysähtyneisyyden jälkeen", Nihtilä pohtii.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä