Korkosijoittaja, tarkkana – jotkut yritykset saavat rahaa liian halvalla

13.10.2017 Kuvat: Tomi Parkkonen

Yritykset ovat laskeneet liikkeelle joukkolainoja ahkerasti viime aikoina.

”Yrityslainamarkkinoilla vallitsee liian euforinen tila tällä hetkellä. Markkinatilanne on ollut yrityksille suotuisa, sillä lainoja voi laskea liikkeelle hyvin matalilla tuottotasoilla ja kevyillä lainaehdoilla. Riskille ei monestikaan saa riittävästi kompensaatiota”, sanoo Mandatum Lifen korkosijoitusjohtaja Juhani Lehtonen.

Yritykset uudelleenrahoittavat lainapakettejaan ja onnistuvat lukitsemaan monessa tapauksessa rahoituksensa kustannuksen sellaiselle tasolle, joka jättää tarkan korkosijoittajan pois kyydistä.

Mihin rahaa haetaan?

Lehtosen mukaan sijoittajan on oltava hyvin perillä siitä, miksi yritys hakee rahoitusta. Koska se vaan sattuu olemaan edullista vai siksi, että investoidaan johonkin tuottavaan?

”Kun markkinoilta saa rahoitusta aika helposti, usein sijoittajilta unohtuu tukku kysymyksiä. Siksi olemme olleet hyvin valikoivasti mukana näissä kinkereissä. On katsottava tarkkaan, mihin lähtee mukaan ja minkä vuoksi yritys hakee rahoitusta”, Lehtonen korostaa.

Euroopan keskuspankki on toistaiseksi haalinut valtavan määrän joukkolainoja taseeseensa.

Markkinoilla on tällä hetkellä kovin pieni puskuri luottohäiriöasteiden nousulle.

”Vallitseva luottoriskipreemiotaso esimerkiksi eurooppalaisella high yield -markkinalla ei sisällä juuri minkäänlaista puskuria sille, että luottohäiriöasteet palautuisivat edes pidemmän aikavälin keskiarvoon”, Lehtonen sanoo.

Pohjoismaissa riski on useammin järkevämmin hinnoiteltu.

”Pohjoismaisella high yield -markkinalla voi päästä noin viiden prosentin tuottotasoille. Lisäksi monet vaihtuvakorkoiset lainat tarjoavat suojaa korkojen nousua vastaan”, Lehtonen sanoo.

Lähialueen yritysten tunteminen on suomalaiselle suurelle korkosijoittajalle etu.

”Merkittävänä korkosijoittajana Pohjoismaissa koemme tuntevamme kohtalaisen hyvin yritykset, joiden emissioihin lähdemme mukaan. Tapaamme yrityksen johtoa ja monesti olemme mukana jo lainan liikkeeseen laskun alkumetreillä, kun mm. lainaehdoista neuvotellaan. Sijoituskohteiden arviointiin jää enemmän aikaa ennen sijoituspäätöstä”, Lehtonen sanoo.

Lainaehtojen neuvottelut (ns. pre-sounding) tarkoittaa tilannetta, jossa lainanjärjestäjät kartoittavat kiinnostusta valittujen sijoittajien kanssa ennen emission julkistamista.

Odottava tunnelma: markkinaympäristö on muuttumassa

Euroopan keskuspankki on toistaiseksi haalinut valtavan määrän joukkolainoja taseeseensa. USA:ssa Fed on ilmoittanut jo ryhtyvänsä pienentämään tasettaan. Eurooppalaisilla korkomarkkinoilla on kuitenkin odottava tunnelma, kun keskeiset keskuspankit alkavat vähitellen siirtyä uuteen markkinaympäristöön.

”Keskuspankkipolitiikan ja voimakkaan elvytyksen alasajon aloitus tarkoittaa, että markkinoilla siirrytään uuteen ympäristöön. Keskuspankit ovat edelleen isosti mukana omaisuuslajien arvostuksissa, sillä voimakas elvytys ja ultramatala korkotaso ovat nostaneet riskillisten omaisuuslajien, kuten osakkeiden, houkuttelevuutta”, Lehtonen huomauttaa.

Euroopassa sijoittajan on syytä seurata myös USA:n keskuspankin päätöksiä. USA:ssa korkojen nousu heijastuu todennäköisesti myös euroalueen korkomarkkinoille.

”Korkojen nousupaineeseen on varauduttava. Odotettavissa on, että myös EKP tulee pienentämään tase-elvytysostojensa määriä niin valtion-, kuin yrityslainojen puolella ensi vuoteen siirryttäessä. Kovin elvytystarve euroalueella kun on selvästi takanapäin”, Lehtonen sanoo.

Elvytyksen alasajon taustalla on positiivinen tilanne: talouskasvu on viimein ottanut tuulta laajasti purjeisiin. Maailman talouskasvu porskuttaa ensi vuotta koskevien arvioiden mukaan noin 3,5 prosentissa.

”Eurooppaan ja eritoten Suomeen odotetaan positiivista talouskasvua, koko Euroopan osalta reilua kahta prosenttia tälle vuodelle. Suomessa Q2 talouskasvu oli jopa +3,0 prosenttia”, Lehtonen sanoo.

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä