Korkomarkkinoilla heiluu – keskuspankit äänessä

10.8.2017 Kuvat: Tomi Parkkonen

Jos osakepuolella vietettiin rauhallinen kesä, koroissa ja valuutoissa on nähty enemmän heiluntaa. Keskuspankkien lausunnot heiluttivat korkomarkkinaa ja kesän aikana euro vahvistui suhteessa dollariin.

”Ei suurta dramatiikkaa”

Euroopassa tuloskausi on ollut hyvä, mutta euron vahvistuminen painaa hieman 2018 vuoden tulosennusteita. Euroopan yleinen osakemarkkina laski kesän aikana viisi prosenttia toukokuun huipuista. Vuoden alusta lukien dollari heikentyi jopa 12 prosenttia heinäkuun loppuun mennessä.  

”Euroopan ja USA:n välinen korkoero on lähtenyt kaventumaan, mikä on vahvistanut euroa ja heikentänyt dollaria. Korkoeron kaventuminen ja valuuttaliike vaikuttavat talouskasvunäkymiin Euroopassa ja vientiyritysten kansainväliseen kilpailukykyyn. Tuloskasvuennusteita on laskettu hivenen loppuvuodelle sekä vuodelle 2018”, sanoo Mandatum Lifen Head of Multi-Asset Solutions Carolus Reincke.

Pitkät korot nousivat kesäkuun lopussa, mutta liike maltillistui heinäkuussa.

”Pidemmällä aikavälillä emme näe tässä suurta dramatiikkaa”, Reincke sanoo.

"Sen lisäksi että tuloskasvu on ollut vahvalla tasolla, yritysten liikevaihdon kasvu on erityisen positiivista"

Meneillään oleva tuloskausi on kuitenkin ollut hyvä sekä USA:ssa että Euroopassa. Vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen jälkeen yritykset ovat parantaneet tuloskasvuaan. Euroopassa on nähty yli 10 prosentin tuloskasvua.

”Sen lisäksi että tuloskasvu on ollut vahvalla tasolla, yritysten liikevaihdon kasvu on erityisen positiivista. Euroopassa liikevaihdon kasvu on 6,6 prosenttia, USA:ssa 5,6 prosenttia ja kehittyvillä markkinoilla jopa 10 prosenttia tälle vuodelle,” Reincke huomauttaa.

Sijoittaako USA:an vai Eurooppaan? Seuraa politiikkaa

Vaikka Euroopassa osakemarkkinat ovat olleet laskusuunnassa ja USA:n osakemarkkinoilla on nähty nousua, valuuttaliikkeiden takia eurosijoittajan salkussa ei välttämättä näy plussaa.

”Se hyvä mikä on saatu USA:n osakemarkkinoiden noususta, on kuittaantunut valuuttavaikutuksessa, mikä on rokottanut eurosijoittajaa”, Reincke sanoo.

Reincke korostaa, että rahapolitiikan kehitystä USA:ssa ja Euroopassa on tärkeä seurata tarkkaan.

”Keskuspankkien rahapolitiikka, sen normalisoituminen sekä koronnostojen aikataulu ovat tärkeitä ajureita alueiden väliselle korkoerolle, valuuttojen kehitykselle ja talouskasvunäkymille. Makrotalouden tilanne vaikuttaa paljon maantieteellisten allokaatiopäätösten tekemiseen.”

Reincken mukaan Eurooppa on edelleen allokaatiossa ylipainossa, vaikka ylipainoa onkin hieman kevennetty.

”Olemme edelleen positiivisempia euroalueesta ja Pohjoismaista kuin USA:sta, mutta tämä asetelma on tasoittunut viimeaikaisen kehityksen myötä. Syksyn aikana kuuntelemme herkällä korvalla, jatkuuko makrotalouden kehitys USA:n eduksi. Toistaiseksi eurooppalainen markkina on kuitenkin houkuttelevampi.” 

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä