Kiinteistösijoittaja, huomioi nämä asiat kun teet sijoituspäätöksiä

10.9.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Sekä suuret kansainväliset sijoittajat että yksityissijoittajat hakevat hajautushyötyjä vaihtoehtoisten sijoitusten ja viimeaikoina varsinkin kiinteistöjen parista. Mandatum Lifen vaihtoehtoisista sijoituksista vastaava johtaja Lauri Vaittinen kertoo, mitkä trendit tukevat tai haastavat kiinteistösijoittajaa Suomessa juuri nyt.

1. Tunne kiinteistösektori ja valitse oikein

Kiinteistösektorin voi jakaa asuntosijoituksiin ja toimitilasijoituksiin, jotka jakautuvat toimistokiinteistöihin, liiketiloihin ja tuotanto- sekä logistiikkakiinteistöihin. Kannattaa miettiä tarkkaan, mihin kiinteistöluokkaan sijoittaa. Vaittinen muistuttaa, ettei kiinteistöjä kannatta niputtaa yhdeksi sijoituskohteeksi, sillä kiinteistösijoitusten menestykseen vaikuttavat hyvin erilaiset kehityssuunnat jopa kiinteistösektoreiden sisällä.

"Tämänhetkinen markkinaympäristö suosii hyvillä sijainneilla olevia logistiikkakiinteistöjä"

"Tämänhetkinen markkinaympäristö suosii hyvillä sijainneilla olevia logistiikkakiinteistöjä, jotka ovat juuri nyt kiinteistösektorin kiinnostavimpia kohteita. Sen sijaan esimerkiksi asuntomarkkinoita haastavat korkeat hinnat ja sitä myötä sijoittajien madaltuneet tuotto-odotukset. Asunnoissa vuokrat ovat kohonneet huomattavasti inflaatiota ja palkkatasoa nopeammin."

Logistiikkakiinteistöjen hintakehitys on ollut hyvin maltillista viime vuosina, mikä tekee siitä edullisemman kohteen sijoittajalle.

"Sen sijaan asuntojen hinnat ovat nousseet melkein 50 prosenttia seitsemässä vuodessa", Vaittinen sanoo.

2. Verkkokaupan kasvu tukee logistiikkakiinteistöjä

Liiketoiminta digitalisoituu ja se näkyy plussana myös sijoittajan salkussa. Verkkokaupan kasvu tukee logistiikkakiinteistöjen, kuten varastotilojen, kysyntää.

"Verkkokaupan kasvu on noin 20 prosentin luokkaa vuosittain ja se tulee jatkamaan kasvuaan taloustilanteesta huolimatta. Verkkokauppaan panostetaan, sillä se on kustannustehokasta ja sitä kuluttajat haluavat."

Logistiikkakiinteistöissä vuokrataso on tilastojen valossa ollut tasaisessa, mutta maltillisessa kasvussa.

"Vuokralaisen näkökulmasta vuokrat ovat logistiikkakiinteistöissä pääosin edelleen hyvin kohtuullisia", Vaittinen taustoittaa.

3. Rakentamisen ja työn tehostuminen näkyvät myös kiinteistösijoittajan tuotoissa

Avokonttorit ja liikkuvat työpisteet ovat monelle työntekijöille arkipäivää. Uusia, tehokkaampia toimitiloja on myös rakennettu viime vuosina ahkerasti.

Liiketoiminta digitalisoituu ja se näkyy plussana myös sijoittajan salkussa.

"Tietynlaisten toimitilojen tyhjäkäyttö on nousussa. Uudenlaisia toimitiloja on rakennettu jo paljon eli pahin kysyntäpiikki on ohi. Toimitiloja on jo riittävästi, mikä tietää vaisuja tuottoja sijoittajalle."

Myös kaupan alalla on ollut nähtävissä muutosta tehokkaampaan suuntaan. Liikkeet siirtyvät suuriin kauppakeskuksiin keskittämishyötyjen, edullisempien vuokrien ja kuluttajien luokse siinä missä monien vanhojen liiketilojen käyttöaste pienenee.

4. Rajattu pääsy markkinoille

Kaikkiin kiinteistösektorin sijoitusmahdollisuuksiin ei ole yhtä helppo päästä käsiksi. Asuntosijoittaminen on yksityissijoittajille tutuin vaihtoehto ja valinnanvaraa löytyy. Myöskään markkinoille pääseminen ei ole vaikeaa.

"Suuri kysyntä, tarjonta ja toimijoiden määrä asuntomarkkinoilla on nostanut hintoja", Vaittinen muistuttaa.

Vastaavasti logistiikkakiinteistöt, johon niin monella sijoittajalla ei ole pääsyä, on nähty maltillista hintakehitystä.

"Logistiikkakiinteistöissä yhdistyvät sekä potentiaali hyvään juoksevaan tuottoon mutta myös kiinteistöjen arvonnousuun."

Uusi sijoituskohde: "Avaimet käteen -ratkaisussa tiedät mitä ostat"

Mandatum Lifen uusi sijoituskohde varainhoidon asiakkaille ML Kiinteistö I sijoittaa Sampo-konsernin logistiikka- ja teollisuuskiinteistöihin pääkaupunkiseudulla ja kasvualueilla. Kyseessä on valmis kiinteistösalkku. Se tarkoittaa, että sijoituskorissa ei odoteta sopivia sijoituskohteita ja lepuuteta varoja tyhjän panttina, vaan rahat juoksevat heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

"Sijoittaja tietää mitä ostaa, sillä kohteet ovat tiedossa jo nyt. Kyseessä on ainutlaatuinen kanssasijoitus Sampo-konsernin kiinteistösijoitustoimintaan", Vaittinen kertoo.

Vaittisen mukaan sijoituskohde sopii jokaisen sijoittajan salkkuun, joka on valmis pitämään sijoituksensa vähintään viisi vuotta. Tuottotavoitteella kompensoidaan pitoaikaa.

"Viiden vuoden sijoitusajalla tavoitellaan 7–10 prosentin vuosituottoa."

Lauri Vaittinen vastaa vaihtoehtoisista sijoituksista Mandatum Lifen Salkunhoidossa. Sijoituskohteesta ML Kiinteistö I voi kysyä omalta varainhoitajalta.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä