Kasvun metsästäjät

13.10.2014 Pia Sievinen Kuvat: Marko Rantanen

Eurooppalaisissa yrityksissä on edelleen kasvupotentiaalia. Varsinkin pienistä ja keskisuurista yrityksistä löytyy mielenkiintoisia sijoituskohteita, jos tuntee markkinan ja tekee tarkkaa tutkimustyötä.

Viisi seminaarimatkaa, 47 analyytikkotapaamista, 119 yritystapaamista.

Yhteenveto Samuli Outisen kalenterista maaliskuulta heinäkuulle on vaikuttava. Tämän ajan Outinen ja hänen kollegansa Janne Holtari ovat vastanneet salkunhoitajina toukokuussa 2014 lanseeratusta ML European Small & Mid Cap -sijoituskorista.

Kaksikon kohteena ovat pienet ja keskisuuret yritykset, joilla on hyvät pitkän aikavälin edellytykset kasvattaa liikevaihtoaan ja tulostaan.

"Sijoituskorin universumina on Eurooppa. Toinen rajaus koskee yritysten markkina-arvoa, joka on 200 miljoonasta kuuteen miljardiin euroon", Outinen kertoo.

Kahden miehen tiimi on toiminut eurooppalaisten sijoitusten ja osakerahastojen parissa yli kaksi vuosikymmentä, Holtari vuodesta 2000 ja Outinen vuodesta 2007.

Nykyään Holtarin ja Outisen tehtävänä on poimia satojen yritysten joukosta kiinnostavimmat 60–70, joissa on erityistä potentiaalia.

Vaikka talouskasvu Euroopassa on ollut hidasta, markkinoilta löytyy jatkuvasti globaalisti toimivia yrityksiä, joilla on kasvupotentiaalia oman niche-juttunsa ympärillä.

"Meillä on vakaa uskomus, että kasvaviin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sijoittamalla saa paremman tuoton pitkällä aikavälillä. Pienillä ja keskisuurilla yhtiöillä on tyypillisesti erikoisosaamista ja vahva asema omalla kapeammalla alallaan", Holtari tiivistää.

Tällaisten yritysten on helpompi kasvaa sekä orgaanisesti että yritysostoin, esimerkiksi laajentumalla uusille maantieteellisille alueille tai uusiin tuotteisiin.

"Menestyvät pienyritykset ovat usein myös yrityskauppojen kohteena, mistä sijoittaja luonnollisesti hyötyy", Holtari selventää.

"Intuitiolla on merkitys siinä mielessä, että on uskallettava myös tehdä toisin kuin muut."

Samuli Outinen

Hän ja Outinen pyrkivät poimimaan kiinnostavia yrityksiä eri toimialoilta ja hajauttamaan portfoliota. Tällä hetkellä korissa on esimerkiksi finanssiosakkeita, kestokulutushyödykkeitä ja teollisuusyrityksiä, kutakin noin 25 prosenttia.

"Ihanteellinen yritys on sellainen, jonka liiketoimintaa on helppo ymmärtää, jolla on selkeä strategia ja hyvä johto. Yrityksellä on myös vahva markkina-asema omalla alallaan, vahva tase ja hyvä kassavirta", Outinen listaa.

Holtarin ja Outisen arki muodostuu tapaamisista yritysten johdon ja analyytikkojen kanssa, analyysien lukemisesta sekä markkinan ja kurssien kehityksen seuraamisesta.

Digitaalinen murros näkyy salkunhoitajan työssä vahvasti. Euroopan pörssit avaavat aamulla kello 10 ja menevät kiinni kello 18.30, mutta nykyteknologia mahdollistaa työn tekemisen missä ja milloin vain.

"Kun olin meklari 90-luvulla, nopein keino lähettää viesti ulkomaisille asiakkaille oli faksi", Holtari huomauttaa.

Nykyään aamulla herätessään hän käy jo kahvin valuessa tuoreimmat uutiset läpi. Markkinainformaation kannalta tärkeimmät uutismediat ovat Bloomberg ja Reuters, toimiston televisiossa pyörii lisäksi CNBC. Myös The Financial Timesia seurataan.

Salkunhoitajan työssä korostuu olennaisen tiedon poimiminen valtavasta uutisvirrasta. Uutisia voi lukea tuhansia sivuja, mutta merkityksellistä on, auttaako se onnistuneiden sijoitusten tekemisessä. Outinen arvostaa sitä, että salkunhoitajia on kaksi.

"Kun on pari filtteriä, joiden läpi tieto kulkee, jossain kohdassa se myös tarttuu", Outinen toteaa.

Myös Holtari korostaa tiimin merkitystä korin performanssiin. Sijoituskorista vastaaminen työparina on harvinaista ja selkeä etu.

"Eurooppa on iso alue. Alati muuttuvan tilanteen ja koko maailman tapahtumien seuraaminen sekä parhaiden 60 yrityksen poimiminen satojen joukosta vaatii tarkkuutta. Kaksi tekee kaiken tämän paremmin, ja tarvittaessa pystymme hyvin nopeaan päätöksentekoon", Holtari sanoo.

Mistä sitten tunnistaa hyvän salkunhoitajan? Mitkä ovat tärkeimmät työn edellyttämät ominaisuudet?

"Kokemus ja ennen kaikkea kiinnostus", Holtari ja Outinen sanovat yhdessä.

Lisäksi vaaditaan paineensietokykyä, pitkäjänteisyyttä, kurinalaisuutta, systemaattisuutta ja dynaamisuutta. On kyettävä mukautumaan maailman menoon ja hyväksymään tapahtuvat muutokset. On oltava valmis ottamaan vastaan takaiskuja ja suhteutettava ne osaksi kokonaisuutta.

"Päätöksiä ostaa, myydä tai jättää ostamatta tai myymättä tehdään koko ajan. Jos kuusi päätöstä kymmenestä ovat oikeita, pärjää keskimäärin hyvin. Mutta silti ne neljä ottavat pannuun, ja se pitää hyväksyä", Holtari muotoilee.

Salkunhoitajakaksikon track record on vaikuttava. Heidän hoitamansa rahastot ovat menestyneet erinomaisesti suhteessa vertailuindekseihin ja kilpailijoihin. Esimerkiksi rahasto, jonka parissa he aiemmin toimivat, on viisinkertaistanut arvonsa kahdessatoista vuodessa.

"Välillä tulee kriisejäkin, mutta kun sijoittaa pieniin kasvaviin yrityksiin, voi odottaa positiivisia tuottoja pitkässä juoksussa", Holtari toteaa.

Tiimin osaaminen on havaittu myös kansainvälisesti, mikä näkyy palkintoina erilaisten rahastojen hoitamisessa. Holtari on myös nostettu rahastonhoitajien arviointiin erikoistuneen Citywiren listaukseen, maailman parhaiden rahastonhoitajien joukkoon.

Työn lisäksi miehiä yhdistää urheilutausta ja suunnaton tahto voittaa.

Sillä tahdolla kaksikko on valmis kääntämään kaikki eteen tulevat kivet.

Työ salkunhoitajana on valinta, joka kulkee mukana 24/7. Työstä on pidettävä, jotta sitä jaksaa tehdä myös toimiston ulkopuolella.

"Normaalityöpäivänä ensimmäinen analyytikkopalaveri on kahdeksalta ja markkina menee kiinni puoli seitsemältä illalla. Asioista pitää pysyä kärryillä myös lomalla ja matkustaessa", toteaa Holtari.

"Tämä ei ole kahdeksasta neljään hommaa, vaan tätä tehdään sydämellä."

Tuloskaudella kaksikon aika kuluu intensiivisesti toimistolla. Parhaina päivinä tulevat kymmenien firmojen tulokset, jotka pitää analysoida nopeasti ymmärtääkseen, pitääkö koriin tehdä muutoksia. Tuloskaudessa menee puolitoista kuukautta. Sen jälkeen tavataan yritysten edustajia kuukauden verran, jonka jälkeen on pari viikkoa väliä ennen kuin kolmen kuukauden sykli alkaa alusta. Kvartaalitulokset ohjaavat Holtarin ja Outisen työtä siitä huolimatta, että kaksikon tähtäin on pidemmällä.

"Jokainen päivä on erilainen. Markkina muuttuu, eikä ikinä tiedä etukäteen, millainen päivästä tulee", Holtari kertoo.

Markkinaheilahtelujen lisäksi voi tapahtua muutakin, mitä ei voi ennakoida ja mihin ei voi vaikuttaa. Sellaisia ovat lähihistoriassa muun muassa poliittiset konfliktit, finanssikriisi ja 9/11.

"Tämä ei ole kahdeksasta neljään hommaa, vaan tätä tehdään sydämellä."

"Vaikka yrityksen tuntee kuinka hyvin ja sen tulos on hyvä, voi osakekurssi silti laskea liiketoiminnasta riippumattomista syistä", Outinen pohtii.

Elokuussa, haastattelua tehdessä, ajankohtainen aihe on Venäjä-Ukraina-konflikti. Siitä johtuen markkina on Holtarin sanoin "turhautunut ja irrationaalinen".

Vastaavasti onnistumiset kiehtovat: hyvät tuotot, mielenkiintoiset yritystapaamiset ja jatkuva oppiminen.

"Uuden hyvän sijoituskohteen löytäminen on ylivoimaisesti mukavin juttu tässä työssä", Outinen sanoo.

Pitkä kokemus tuo kyvyn tunnistaa hetket, jolloin on aika ostaa tai myydä, sekä kyvyn luottaa vaistoon.

"Intuitiolla on merkitys siinä mielessä, että on uskallettava myös tehdä toisin kuin muut. Joskus pitää myydä, vaikka kaikki näyttää erittäin hyvältä. Vastaavasti, jos kaikki näyttää erittäin huonolta, pitää uskaltaa ostaa", Outinen kertoo.

"Pitäisi uskaltaa ostaa, kun itsestä alkaa tuntua tosi pahalta. Silloin yleensä tekee parhaat ostokset", Holtari kiteyttää.

Samuli Outinen

Kuka?

KTM Samuli Outinen on työskennellyt osakemarkkinoilla vuodesta 2007

Mitä?

Outinen on oppinut työssään, että kaikkeen ei voi vaikuttaa, eikä kaikkea voi tietää. Tuloksia syntyy, kun on valmis tekemään töitä niiden eteen. Outinen on myös pelannut jääkiekkoa yli 15 vuotta.

Missä?

Salkunhoitaja matkustaa ympäri Eurooppaa kvartaalien rytmissä etsien sijoituskohteiksi sopivia pk-yrityksiä

Janne Holtari

Kuka?

BSc. (Econ) Janne Holtari on työskennellyt osakemarkkinoilla vuodesta 1995 ja Eurooppaan sijoittavien rahastojen salkunhoitajana vuodesta 2000.

Mitä?

Holtari on opiskellut Yhdysvalloissa Louisiana State Universityssa. Hän on myös voittanut suomenmestaruuden tenniksessä.

Missä?

Salkunhoitaja matkustaa kolmen kuukauden sykleissä ympäri Eurooppaa, seminaareissa, yritysjohtajia ja analyytikkoja tapaamassa. Arjen kiintopiste on Helsingin Bulevardilla.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä