Jatkuvuus on perheyrityksen DNA:ssa

2.10.2015 Jukka Nortio Kuvat: Jukka Nortio

Perheyrittäjyydessä yhdistyvät järki ja tunteet. Kasvatamme intohimoisesti sukupolvien rakentamaa yritystoimintaa ja pidämme yllä vahvasta arvopohjasta kumpuavaa perinnettä. Meille jatkuvuus on tärkeämpää kuin nopeat pikavoitot. Haluamme olla kaikessa toiminnassamme hyödyksi sidosryhmillemme.

Jatkuvuus ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehty kovaa työtä vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Jokainen yrittäjäpolvi on saanut kokea kriisinsä ja oppinut kuinka siitä selvitään. Niin myös meillä Woikoskella.

Isoisäni isä joutui aloittamaan uudelleen yritystoimintansa, kun hänen ruutitehtaansa lensi taivaan tuuliin vuonna 1890. Isoisäni lähti sortovuosina maanpakoon Bobrikovin vainoja ja haki modernin kemianteollisuuden opit Sveitsistä, Englannista ja Saksasta. Isäni nosti yrityksemme sodan raunioista uuteen kukoistukseen. Minä kävin yritykseni kanssa kuilun reunalla, kun vihamielinen kilpailija yritti suistaa meidät perikatoon 1980-luvun alussa.

Vaikeissakaan tilanteissa perheyrittäjä ei pelkää epäonnistumista, sillä hän epäonnistuu vasta kun lakkaa yrittämästä. Periksiantamattomuus ja mahdottomienkin tavoitteiden saavuttaminen leimaavat toimintaamme. Perheyrityksessä tähdätään ylös ja vieläkin korkeammalle. Näin voidaan toimia, koska kohtalo on omien ja läheisten käsissä. Usko omiin voimiin ja jaksamiseen on kova. Sen on oltava, sillä vaalittavana on muutakin kuin yritys.

Yritys on meille elämäntapa, jopa elämää suurempi asia. Investoimme yritykseen, emme itseemme, mikä näkyy voittojen jaossa. Emme jaa avokätisesti osinkoja, vaan satsaamme yrityksen tulevaisuuteen. Tekemämme investoinnit tarjoavat tuleville yrittäjäpolville ja heidän työntekijöilleen mahdollisuuden menestyä.

”Usko omiin voimiin ja jaksamiseen on kova. Sen on oltava, sillä vaalittavana on muutakin kuin yritys.”

Perheyrittäjä ei myy yritystään kuin pakon edessä, sillä hän ei halua katkaista sukupolvien jatkumoa. Valitettavasti olosuhteet Suomessa ovat nyt sellaiset, että sukupolvenvaihdokseen liittyvä perintövero aiheuttaa merkittäviä haasteita varsinkin monille vakavaraisille perheyrittäjille.

Vaikka perheyrittäjät taistelevat itsensä läpi harmaan kiven, pitää myös valtion luoda kunnolliset edellytykset yrittäjyydelle. Se tarkoittaa esimerkiksi turhien säädösten ja rajoitusten purkamista, lupaprosessien yhtenäistämistä ja yrityksiä koskevan perintöveron poistamista. Suotuisassa ympäristössä perheyritykset toimivat niin, että ne ovat hyödyksi paitsi sidosryhmilleen myös lähiyhteisölle ja koko yhteiskunnalle.”

Clas Palmberg

hallituksen puheenjohtaja, omistaja, Oy Woikoski Ab

Lue seuraavaksi: perheyrityksen omistajuuteen kasvetaan perinteiden kautta ja kouliinnutaan tämän päivän haasteissa »

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä